karierno upravljanje

Defektoskopist - kdo je to in kakšen poklic?

Kazalo:

Defektoskopist - kdo je to in kakšen poklic?

Video: To bo moj poklic - fizioterapevt in delovni terapevt 2024, Maj

Video: To bo moj poklic - fizioterapevt in delovni terapevt 2024, Maj
Anonim

Defektoskop je specialist, ki se ukvarja z ugotavljanjem napak, mehanskih poškodb in zakonskih napak v proizvodnji. Na primer, inženir detektorja napak v avtomobilskem skladišču med pregledovanjem kolesnih dvojic vlaka pregleda razpoke in poškodbe.

Za delo ljudje v tem poklicu potrebujejo posebne merilne instrumente. Defektoskopi, ki delajo na železniških tirih, odkrijejo napake v tirnicah z uporabo detektorjev napak ali vagona.

Poklic detektorja napak je najpomembnejši in najbolj odgovoren v metalurški industriji. Izdelke, ki so izdelani v tovarni, natančno preverijo strokovnjaki, ali so prisotne skrite napake, ki jih ni mogoče videti brez opreme ultrazvoka.

Kaj bi moral vedeti detektor pomanjkljivosti

Inženir detektorja napak je precej zapleteno in odgovorno delo. Odgovoren je za kakovost proizvodov v tovarni, za življenje in varnost potnikov v primeru dela v železniški prometni panogi. Ni presenetljivo, da imajo delodajalci do kandidatov za to delovno mesto številne zahteve. Detektor napak mora poznati naslednje:

  • normativni akti o varnosti dela in metodološki akti državnega merilnega sistema;
  • vrste možnih napak, oblikovne značilnosti pregledanega predmeta, potencialna nevarnost med meritvami;
  • metodologija in tehnična dokumentacija za testiranje brez uničevanja;
  • pravila za izbiro in nadzor kakovosti materialov;
  • vrste napak, njihova razvrstitev, znaki, s katerimi se odkrije okvarjeni del.

Naloge specialista za odkrivanje napak

Mnogi si zastavijo vprašanje: "Kdo je detektor napak? Kaj počne?" Napačni inženir ima na delovnem mestu številne delovne naloge, ki so navedene spodaj:

  • izvajanje del, povezanih z nerazornim testiranjem in diagnostiko pregledanih izdelkov;
  • načrtovanje dela in nadzor kakovosti med njegovim izvajanjem;
  • nadzor kakovosti meritev, ki jih izvajajo podrejeni;
  • priprava poročila o kakovosti preskusnega vzorca;
  • zagotavljanje varnosti in učinkovitosti merilne opreme;
  • krmiljenje enostavnih in zapletenih delov v svoji konfiguraciji na stacionarnih in mobilnih napravah (napake detektorji);
  • preverjanje vrtinčnih tokov valjastih delov;
  • po potrebi prilagodite detektorje napak magnetnega, ultrazvočnega in elektromagnetnega tipa;
  • priprava magnetnih suspenzij;
  • preverjanje delov za odstranjevanje, določitev meja odlašanja v primeru odkritja s posebno napravo;
  • vodenje evidenc o opravljenem delu.

Usposabljanje

Položaj inženirja napak v deželi je pri nas veliko povpraševanje. Kvalificirani strokovnjaki na tem področju ne občutijo pomanjkanja ponudb na trgu dela. Po podatkih, pridobljenih z ministrstva za delo Rusije, je bilo januarja 2016 na seznam najbolj priljubljenih poklicev uvrščeno delovno mesto detektorja napak (specialist za nerazorno testiranje).

Usposabljanje detektorja napak je pridobiti znanje o načelu delovanja detektorja napak, njegovem glavnem namenu in nadzoru funkcij naprave. Študenti morajo opraviti tudi tečaje na temo "Osnovni pojmi elektrotehnike."

Po uspešnem zaključku usposabljanja detektor napak pridobi naslednja strokovna znanja:

  1. Preverjanje kakovosti varjenja z uporabo magnetografske opreme.
  2. Določanje stopnje magnetne prepustnosti v avstenitnih jeklih glede na količino ferita.
  3. Diagnoza in odkrivanje površinskih napak, izračun njihovih koordinat in površine.
  4. Diagnostika uporabljene opreme, in sicer detektorjev napak, merilnikov globine in pretvornikov.
  5. Kontrola kakovosti delovanja zvarov in valjanih jekel iz nizko legiranega ogljika z uporabo ultrazvočne naprave.

Karierne priložnosti

Če želite podrobneje ugotoviti, kdo je ta napak, bo pomagalo razumevanje možnosti, da se po karierni lestvici povzpnete na zaposlenega, ki dela na tem položaju. Državljani, ki delajo kot specialist za odkrivanje napak, s strokovno izobrazbo na tem področju in v 2. kategoriji lahko svoje veščine nadgradijo v stopnjah do 6. kategorije. Če želite to narediti, morate opraviti zdravniški pregled in pridobiti potrdilo, da je oseba primerna za delo, pa tudi opraviti tečaj usposabljanja in opraviti kvalifikacijske izpite.

Oprema za detektorje okvar

Številne ljudi zanima vprašanje: "Kdo je detektor napak? Katere funkcije opravlja? " Če želite odgovoriti na to vprašanje, morate vedeti, kaj je napaka detektorja.

Beseda "detektor napak" je k nam prišla iz starogrškega in latinskega jezika, v dobesednem prevodu pa pomeni "opazim pomanjkljivost." Ta naprava je zasnovana za odkrivanje napak v izdelkih iz različnih materialov. Uporablja se metoda nerazornega testiranja. Te pomanjkljivosti vključujejo:

  1. Različna struktura dela.
  2. Kršitev kontinuitete.
  3. Odstopanje od danih velikosti.
  4. Sprememba kemične sestave.
  5. Korozijska škoda.

Kje se uporabljajo detektorji napak

Da odgovorim na vprašanje: "Kdo je detektor napak?" - bi morali vedeti, kje naprava se uporablja za zaznavanje poroke. Detektorji napak so potrebni za pregled vozil, za spremljanje proizvodnje strojnih obratov, v kemični industriji, gradbeništvu, energetiki, znanstvenih laboratorijih in mnogih drugih panogah.

Oprema za odkrivanje napak se uporablja za nadzor kakovosti delov, obdelovancev, varjenih, lepilnih in spajkovanih spojev. Nekatere naprave lahko preverjajo izdelke, ki se premikajo z veliko hitrostjo, na primer med valjanjem cevi. Tudi nekateri detektorji napak so sposobni delovati pri premikanju z veliko hitrostjo, na primer avtomobili ali vozički, opremljeni s potrebno opremo. V metalurških podjetjih se pogosto uporabljajo detektorji napak, ki lahko nadzorujejo dele, segrete na visoke temperature.

Zgodovina detektorja napak

Če želite razumeti, kdo so ti detektorji napak in kaj počnejo, je vredno vedeti nekaj zgodovinskih dejstev o zgodovini detektorja napak. Brata Curie sta leta 1880 prvič opazila reverzibilni učinek piezoelektričnih impulzov. To odkritje je omogočilo uporabo kremena za pretvorbo električnih vibracij v zvočne.

Prvi detektor napak je bil ustvarjen po zaslugi D. Lachinova konec leta 1880. Njegov glavni namen je ugotoviti prelom električnega tokokroga.

Toda sodobnejše detektorje napak, ki delujejo zahvaljujoč se eho-impulznim signalom, sta leta 1943 ustanovili dve podjetji skoraj istočasno: American Sperry Products ter angleški Calvin in Hughes.