karierno upravljanje

Kiparski poklic: opis, pomembne lastnosti, prednosti in slabosti dela

Kazalo:

Kiparski poklic: opis, pomembne lastnosti, prednosti in slabosti dela
Anonim

Kiparji se imenujejo kiparji. Z drugimi besedami, ustvarjajo umetniška dela tridimenzionalnih oblik, ki jih je mogoče občutiti. Gre za tridimenzionalne vidne figure, namenjene kontemplaciji. Poklic kiparja za otroke je zelo zanimiv, saj se jim predstavi majhno kiparstvo iz gline in gline. Ta proces navduši mnoge in želijo postati kiparji, ko odrastejo.

Poklicna zgodovina

Ta lekcija se je pojavila zelo dolgo nazaj in velja za eno starodavnih. Prvi kipi, ki so jih našli v sodobnem času, strokovnjaki segajo v prazgodovino. Po mnenju znanstvenikov se je zgodovina nastanka kipov začela 3000 let pred našim štetjem. Skulptura teh umetniških del je bila v Egiptu zelo razvita. Ustvarjanje skulptur je preživelo vse do danes. Nekateri ustvarjalci jih ustvarijo, da prenesejo svoje ideje in poglede na življenje, medtem ko drugi oblikujejo dela po meri.

Kaj je kiparstvo?

Skulptura je raznolika likovna umetnost iz različnih materialov s plastično in trdno obliko. Kot surovine zanjo lahko uporabite kamen, glino, kovino, les, vosek in drugo. Glavna značilnost skulpture je, da je obsežna.

V večini primerov so upodobljeni ljudje in živali, redkeje narava in njeni prebivalci. Umetnike, ki delujejo na tem področju umetnosti, imenujemo kiparji ali kiparji. Glavna naloga tega strokovnjaka je ustvariti podobo resničnega ali idealiziranega sveta.

Kaj je skulptura?

Opis poklica kiparja za otroke je zelo zanimiv. Navsezadnje se nanaša na ustvarjalne napotke. Ustvarjanje tega umetniškega dela je precej dolg in mukotrpen proces. Njegova prva faza je razvoj ideje. Nekdo si omisli tisto, kar želi ustvariti, nekdo pa ustvarja skulpturo po rezervaciji. Nato se začnejo pripravljalna dela.

Zbrati je treba vse podatke o zgodovinski osebi ali dogodku. Začne se postopek izbire oblike, tehnike in materialov za ustvarjanje prihodnjega umetniškega dela. Nato mojster ustvari skico iz plastičnega materiala. In šele potem se začne glavni zakrament - ustvarjanje bodoče skulpture iz izbranih materialov.

Kje delajo

Kiparju zelo redkim predstavnikom stroke uspe, da so svobodni umetniki in ustvarjajo dela po svoji presoji. Najpogosteje so to zaposleni v organizacijah in studiih.

Tudi strokovnjaki na tem področju so potrebni v kiparskih delavnicah, v podjetjih, ki se ukvarjajo z pogrebnimi storitvami itd. Običajno ustvarjajo vrtne skulpture, plošče za nagrobnike in druge stvari, ki so povpraševane.

Tehnike in materiali

Poklic kiparja namiguje, da bi moral ustvarjati umetniška dela iz najrazličnejših materialov z uporabo različnih tehnik. Na primer, nekateri pripravijo kalup s pomočjo plastelina, nato pa se na njegovi podlagi vlije gotova konstrukcija iz kovine. Pogosto obrtniki izberejo glino in mavec, profesionalci na svojem področju izklesajo figuro iz kamna, lesa in celo vzamejo led kot material.

Kar se tiče tehnik, obrtniki uporabljajo kovance, litje in celo zavarijo svoje kose. Zelo zanimiva smer na tem področju je ustvarjanje umetniških del iz uporabljenih mehanizmov ali starih polimernih materialov: steklenic, pnevmatik in še več. Zato je veliko poklicnih osebnosti privlačenih za poklic kiparja.

Kakšne so skulpture

Obstajata dve vrsti skulptur: nekatere si je mogoče ogledati z vseh strani, druge pa samo z eno, ki so vtisnjene in so nameščene na stenah stavb in na ravninah spomenikov. Tudi ta umetniška dela so razdeljena na vrste:

  • Monumentalni podstavki.
  • Monumentalna in dekorativna. Sem spadajo fontane, urne, skulpture v parku in podobno.
  • Štafeta Njihov glavni namen so prikazi na razstavah, v muzejih, poleg tega pa so del domače notranjosti.
  • Fina plastika. Sem spadajo različne figurice, medalje, modeli in podobno.

Obstajajo tudi tri zvrsti kiparstva. Najpogosteje so upodobljeni ljudje in živali. Manj pogosto mojster ustvari zgodovinski zaplet. In najpogostejše vrste kiparske umetnosti so upodobljene pokrajine ali tihožitja.

Znanje

Poklic kiparja namiguje, da ima mojster določeno znanje, vključno s tehnikami in tehnologijami za ustvarjanje teh del. Preučiti mora temelje in zgodovino likovne umetnosti, kulture, razumeti problematiko monumentalnih ansamblov in kipov. Pravi profesionalec ima figurativni prikaz resničnosti, lahko ustvari sliko na podlagi besednega opisa. Specialist naj ima umetniške sposobnosti, občutek za harmonijo, okus in simetrijo. Gotovo je razvil umetniški in estetski okus.

Kakovost

Delodajalci imajo raje prosilce z dobro fizično vzdržljivostjo, pozorne in potrpežljive zaposlene, ki znajo natančno opravljati svoje delo in imajo dober spomin. Cenjeni kreativni posamezniki z abstraktnim razmišljanjem, dobro koordinacijo, vizualnim spominom so cenjeni. Zaposleni mora imeti sposobnost improvizacije in biti sposoben predvideti rezultat že v prvih fazah ustvarjanja dela.

Prejemki in povpraševanje po poklicu kipar

Pregledali smo opis te vrste dejavnosti. Zdaj pa se pogovorimo o denarni strani vprašanja. Višina plače je odvisna od kraja dela. Na primer, v glavnem mestu lahko zaposleni prejme od 30 do 60 tisoč rubljev, če je uradno zaposlen. Toda na ozemlju države se lahko plačilo giblje od 15 do 45 tisoč, odvisno od regije, velikosti podjetja in proizvedenih izdelkov. Večje povpraševanje po granitnih in marmornih skulpturah pri opravljanju pogrebnih storitev. Prav tako so potrebni strokovnjaki za oblikovalske studije in biroje.

Prednosti poklica

Trenutno je delo teh strokovnjakov v gradbeništvu zelo povpraševanje, privlačijo jih obnavljati spomenike arhitekture in kulture. To je pravzaprav, kako koristen je poklic kiparja družbi. To je ustvarjalno delo, ki vam omogoča, da se dokažete kot nadarjeni mojster. Je očarljiva in zanimiva.

Slabosti stroke

Najpogosteje je za ustvarjanje dela potrebno veliko moralne in fizične moči. Ker so kiparji ustvarjalni ljudje, so pogosto želje stranke in avtorjeva vizija slike različni, zaradi česar lahko pride do konfliktov in nesoglasij glede plač. Obstajajo tudi poklicne bolezni, lahko pride do motenj v delovanju živčnega sistema in vegetovaskularne distonije. Dihalni organi in mišično-skeletni sistem so lahko prizadeti, odvisno od obsega dela in uporabljenih materialov.