karierno upravljanje

Opis delovnega mesta električni tehnik: zahteve, pravice, odgovornost

Kazalo:

Opis delovnega mesta električni tehnik: zahteve, pravice, odgovornost

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, Maj

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, Maj
Anonim

Glavni razlog, zaradi katerega katera koli družba najame strokovnjake za položaj električnih tehnikov, je ta, da si prizadevajo za zanesljivo delovanje električne opreme in drugih naprav ter preprečujejo izredne razmere med njenim delovanjem. V opisu dela tehnik-električar-nastavnik je treba natančno upoštevati, katere zahteve glede njegovega znanja, izkušenj in izobrazbe postavlja poslovodstvo, katere odgovornosti želi dodeliti prosilcu za to delovno mesto. Informacije in podatki, obravnavani v tem regulativnem dokumentu, se lahko razlikujejo glede na potrebe določenih podjetij in institucij.

Določbe

Specialist, najet za to delovno mesto, je delavec. Glede na kategorijo, ki jo prejme zaposleni, imajo podjetja lahko drugačne zahteve za kandidate za delovno mesto. Tako mora imeti na primer električar prve kategorije dokument, ki potrjuje, da je najmanj dve leti dobil srednje poklicno izobraževanje in dela na položajih z drugo kategorijo.

Hkrati je od specialista druge kategorije potreben vsaj dve leti izkušenj na tem položaju z dostopom do prve kategorije. Toda brez kategorij dostopa do delavca ni nobenih zahtev za delovno dobo. Izobraževanje je obvezno za vsak dostop.

Znanje

Opis delovnega mesta elektrotehnika na postaji pomeni, da mora delavec imeti posebno znanje, vključno z zakonodajnimi in pravnimi akti države, poleg tega pa se mora seznaniti tudi z regulativnimi in metodološkimi informacijami glede obratovanja in popravila elektronske opreme. Poleg tega mora vedeti, čemu so naprave, nameščene v podjetju, namenjene, kako delujejo in tudi pravila za njihovo uporabo.

Opis delovnega mesta elektrotehnika v kulturni ustanovi pomeni, da mora vedeti, kako delujejo, in biti sposoben uporabljati naprave, ki merijo moč in električno napajanje v praksi. Njegovo znanje bi moralo vključevati tehnike, s pomočjo katerih je mogoče izračunati vzroke problematičnega delovanja elektronske opreme in odpraviti vse okvare, pa tudi, kako se vzdržuje in kdaj, po kakšnem načrtu, jo je treba izvesti. Med znanje zaposlenega naj bi bile tudi osnove elektronike, ekonomije, računalniške tehnologije in delovnega prava. Preučiti mora in razumeti vsa pravila in listine organizacije, kjer je bil najet.

Delovne odgovornosti

Ko električni tehnik zaposli v podjetju, mora zagotoviti, da je vsa elektronska oprema v dobrem stanju, servisirati opremo in spremljati njeno delovanje ter se izogibati izrednim razmeram. Po potrebi se zaposleni ukvarja z vgradnjo novih električnih omrežij.

Delavec mora glede na urnik izvajati preventivna vzdrževalna dela na napravah in omrežjih v organizaciji. Zavezan je ugotoviti vzroke obrabe opreme ter sprejeti ukrepe za odpravo napak in sprejeti ukrepe za preprečevanje prezgodnje obrabe naprav podjetja, za katere veljajo njegove pristojnosti.

Funkcije

Opis delovnega mesta elektrotehnika predvideva, da bi se moral ukvarjati z zagotavljanjem pravilne uporabe opreme, pravočasno in natančno opraviti potrebna popravila na podlagi navodil za njegovo obratovanje in vzdrževanje, prejetih iz priročnika, ter se zanašati na trenutne standarde in pogoje tehnične podpore podjetja in glede na to iz omrežij, ki se tam uporabljajo.

Poleg tega je dolžan nemudoma odpraviti morebitne poškodbe naprav, opraviti njihovo popravilo ter se vključiti v namestitev in regulacijo opreme. Dolžan je upoštevati postopek, ki ga določa podjetje, ter vse varnostne predpise, delovno zakonodajo in tako naprej.

Pravice

Opis delovnega mesta elektrotehnika pomeni, da ima delavec pravico, da glavnemu inženirju ali drugim vodjem njegove strukturne enote ponudi kakršne koli ideje, ki lahko izboljšajo vzdrževanje električne opreme organizacije kot celote ali njenih specifičnih enot ali pa bo vplivalo na izboljšanje tehnoloških procesov, opreme ali izboljšalo estetiko porod.

Prav tako ima delavec pravico zahtevati od vodstva, da mu zagotovi normalne pogoje za izvajanje svojih nalog. Če se na spletnem mestu pojavijo nova dela, ima zaposleni pravico zahtevati od inženirja energije kakršne koli podatke ali dajati navodila o izpolnjevanju teh nalog. Opis delovnega mesta elektrotehnika predvideva, da ima pravico zahtevati od uprave, da mu zagotovi pogoje, kjer bodo spoštovana vsa pravila in norme, ki jih določa zakon. Poleg tega ima pravico do prejemanja posebnih oblačil za delo na gradbišču.

Odgovornost

Delavec, zaposlen za to delovno mesto, je odgovoren za pravilno uporabo opreme in vzdrževanje električne varnosti med svojim delovanjem. Odgovoren je za dejstvo, da mora kakovostno in pravočasno izvajati načrtovana preventivna vzdrževalna dela. Odgovorni so lahko, če oprema po svoji krivdi in nadzoru deluje v prostem teku. Odgovoren je za izvajanje vseh pravil varstva dela, varnosti in zdravja, svoje delovno mesto mora vzdrževati čisto in urejeno.

Tudi opis delovnega mesta elektrotehnika pomeni, da ga je mogoče pripeljati zaradi nespoštovanja ali nepravilnega opravljanja svojih nalog, zaradi kakršnih koli kršitev pravic in zakonov države v času svojega dela, pa tudi zaradi povzročitve materialne škode podjetju.