karierno upravljanje

Profesor pekar: delovne naloge, navodila, zahteve za zaposlitev

Kazalo:

Profesor pekar: delovne naloge, navodila, zahteve za zaposlitev

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, April

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, April
Anonim

Ljudje že dolgo poznamo tehnologijo izdelave testa in peke pekovskih izdelkov. Znanstveniki predlagajo, da pojav kvasovk testa sega že 4 tisočletja v preteklost. Vendar so se peki, ki so to počeli profesionalno in si na ta način zaslužili za življenje, pojavili šele v 12. stoletju pred našim štetjem, o čemer priča že prva omemba. Egipt je postal država, kjer so prvič prodali svež kruh. Civilizacija Egipta je postala rojstni kraj najbolj priljubljene vrste žita. Vendar so ljudje doma pekli kruh in šele v dvajsetem stoletju je poklic peka postal množičen.

Glede poklica

Oseba, ki je specializirana za peko kruha, se imenuje pek. Že od Rusije je veljalo, da je kruh sveto živilo. Sposoben je zadovoljiti lakoto, saj ima visoko prehransko in energijsko vrednost. Naši predniki so se zelo potrudili, da so pripravili ta hranljiv izdelek. Niso zaman o njem govorili pregovori in pesmi.

Kaj dela?

Delo pekarne poteka v pekarni (pekarna, pekarna ali gostinsko podjetje). Izdeluje kruh in različne pekovske izdelke.

Pek izvaja celoten postopek priprave kruha: pripravo surovin, gnetenje testa, nadzor procesa fermentacije testa in testa, oblikovanje, pečenje in določanje pripravljenosti izdelkov.

Stopnja strokovnosti in delovnih odgovornosti pekov je odvisna od njihove usposobljenosti in razvrstitve. Takih izpustov je 6.

Profesionalnost

Za pek je pomembno, da:

  • fizično odporen;
  • čist;
  • pozoren;
  • Odgovorni
  • spretno;
  • bolnik;
  • vestno;
  • čeden;
  • imeti sposobnost logičnega razmišljanja;
  • imajo dober motorični spomin, razvit voh in dotik, odlično vidno zaznavanje.

Strokovno usposabljanje

V skladu s službenimi dolžnostmi mora pek biti sposoben razumeti in:

  • značilnosti kemičnih procesov, ki se pojavljajo med pripravo izdelkov;
  • pravila za pripravo surovin pred peko;
  • načini rezanja in priprave različnih vrst testa (pekač, puf, krema in več), nadevi itd.
  • načini pečenja različnih izdelkov;
  • načine odpravljanja napak pri testnem pečenju;
  • norme in pravila medsebojne zamenljivosti surovin;
  • sanitarne norme in proizvodna pravila;
  • zahteve glede kakovosti končnih izdelkov;
  • izbor krušnih izdelkov;
  • zahteve za pakiranje končnih izdelkov;
  • oblikovanje izdelkov in površinska obdelava polizdelkov;
  • naprava in načela delovanja opreme.

V kakšnih pogojih poteka delo?

Naloga peka je v težkih pogojih. Sem spadajo: visoke temperature in različni kemični procesi zaradi tehnologije kuhanja. Ker so peki prisiljeni delati v vročih trgovinah, poleg pečic, ki jih pogrejejo, jim grozijo opekline. Pekarski delavci večino dneva preživijo na nogah. Občasno se pri dvigovanju uteži pojavljajo dodatne telesne aktivnosti. Poleg tega se lahko "stalne" bolezni razvijejo iz stalnega stika z moko, začimbami in kvasnimi glivami. Govorimo o astmi, alergijah, rinitisu, konjunktivitisu, krčnih žilah, "draženju zrn" zaradi dela z okuženo vanilijo ali kokosovim prahom. Možen je tudi pojav bolezni srca in ožilja, če je oseba nenehno v stiku z infrardečim sevanjem. Omeniti velja, da so peki odgovorni za pokvarjene izdelke.

Delovne odgovornosti pekarne

Peki morajo razumeti namen vsega, kar se uporablja v proizvodnji, in spretno ravnati z njim. Nič manj pomembna sta poznavanje in upoštevanje normativov stroškov izdelkov in formulacije proizvedenih izdelkov. To je posledica študije tehnologije izdelave izdelkov iz katerega koli testa. V postopku se bo moral pek ukvarjati s pripravo recepta in izbiro izhodiščnega materiala za pripravo novih izdelkov krušnih izdelkov. Seznam dolžnosti vključuje tudi upoštevanje receptov, oblikovanja in pečenja.

Zahteve za peka pri najemu vključujejo popolno skladnost z uveljavljenimi posebnimi sanitarnimi standardi, ki bodo zagotovili kakovost in varnost končnega izdelka. Osebna higiena in sanitarne zahteve so predpogoj za osebo, ki dela v pekarnah. Veliko pozornosti namenjajo tudi rednim zdravniškim pregledom. Rezultati njegovega prehoda vplivajo na nadaljnje nadaljevanje dela v pekarni. V primeru slabega zdravja se pekar ne bo mogel vrniti k peki kruha.

Poklic peka je na voljo samo ljudem s srednjo specializirano izobrazbo. Za sekundarno delo v proizvodnih procesih izdelkov dovoljeni srednješolski zaposleni.

Pomembno je, da človek ljubi svojo službo. Pekar je ustvarjalni poklic, kjer morate v svoje delo vložiti dušo, da boste dosegli dobre rezultate.

Bakerjevo navodilo

Pek je delavec. Na tem mestu je sprejeta oseba s poklicno izobrazbo, posebnim usposabljanjem in specifičnimi delovnimi izkušnjami. Zaposleni mora imeti vsa potrebna znanja, povezana s tem poklicem. To se nanaša na vse, kar je povezano s postopkom priprave, peke in prejema končnih izdelkov; dela z opremo, varnostnimi ukrepi, industrijskimi sanitarijami, požarno zaščito in ozaveščanjem o državnih standardih izdelkov.

Če je delavec začasno odsoten z delovnega mesta z dobrim razlogom, se vse naloge peka prenesejo na osebo, ki jo imenuje direktor.

Pri opravljanju svojih nalog se mora pek zanašati na državno zakonodajo, statut podjetja, ukaze in navodila direktorja ter na interni delovni urnik.

Pekarski delavec je podrejen imenovani osebi. To je lahko vodja delavnice, direktor organizacije ali visoko usposobljen delavec.

Kakšne pravice ima pek? Pravico ima, da ponudi predloge poslovodstva za izboljšanje dejavnosti in drugih pravic, opisanih v delovnem zakoniku Ruske federacije.

Poklic peka lahko upravičeno velja za enega najpomembnejših na svetu. Kruh je nujen in nujen izdelek. To je mogoče razbrati, če primerjamo količino porabljenih močnih izdelkov z drugimi izdelki. Priprava najpogostejšega izdelka na planetu je zagotovo povezana s številnimi tankostmi in odtenki. Peki imajo vse to znanje in spretnosti, zahvaljujoč temu, da ljudje jedo hrano, pripravljeno z dušo.