povzetek

Portfelj univerzitetnih učiteljev: vzorec

Kazalo:

Portfelj univerzitetnih učiteljev: vzorec

Video: 13 Ravno kretanje tijela - primjer 2024, Maj

Video: 13 Ravno kretanje tijela - primjer 2024, Maj
Anonim

Koncept "portfelja" je za mnoge že dolgo povezan z manekenstvom, in sicer s serijo fotografij deklice, ki mora sodelovati na tekmovanju ali delati v manekenski agenciji. Zdaj je portfelj potrebna za strokovnjake na mnogih področjih. Vsebuje primere dela, ki ga opravlja določen strokovnjak.

Na primer, spletni mojster postavi povezave ali posnetke zaslona na spletna mesta, ki jih je ustvaril, oblikovalec naloži primere risb, letakov, razglednic in tako naprej, avtor vsebine napiše svoja besedila za spletna mesta in javne strani na družbenih omrežjih, tekstopisec uporablja uspešne primere za promocijo blaga in storitev ter tudi njihova prodajna besedila.

Značilnosti najema učitelja na univerzi

Dokumenti o izobrazbi, življenjepisi in, če obstajajo nagrade, potrdila o izpopolnjevanju, priporočila iz prejšnjega delovnega mesta so ponavadi zahtevani od učitelja. Vendar pa so za prosilce za mesto v elitnih šolah in visokošolskih zavodih, zlasti na vodilnih univerzah in zavodih, zahteve veliko večje, izbor pa je strožji.

Podrobneje razmislimo o minimalnih zahtevah, ki veljajo za iskalce zaposlitve kot učitelja na univerzi:

  • Strokovno izobraževanje. Srednje šole (tehnične šole in poklicne šole) običajno niso dovolj za poučevanje v visokošolskih zavodih.
  • Razpoložljivost znanstvenih publikacij. Za šolskega učitelja to ni pomembno, za univerzitetnega učitelja pa ima in ogromno.
  • Potrdilo o strokovnem izpopolnjevanju. Zlasti je to pomembno za učitelje srednjih in starejših letnikov, saj so diplome prejeli vsaj pred 10-15 leti in od takrat se je na področju izobraževanja zgodilo veliko sprememb. Nadaljnje usposabljanje je potrditev strokovne rasti.
  • Delovne izkušnje (neobvezno). Priporočila iz prejšnjih delovnih mest. Včasih sprejemajo mlade učitelje brez izkušenj.
  • Diplome, nagrade, učni ali znanstveni naslovi, regalije (neobvezno).

Bodite pozorni na dejstvo, da je za visokošolske zavode pomembno ne le izobraževanje, temveč tudi delovne in znanstvene izkušnje. Mnoge univerze sploh ne sprejemajo učiteljev, ki nimajo akademskih nazivov in nikoli niso napisali znanstvenih prispevkov.

Zakaj potrebujem portfelj učiteljev

Portfolio je tako nov kot star koncept. Stara, ker že dolgo obstaja, in nova, ker je v preteklih desetletjih koncept dobil novo življenje in se aktivno uporablja.

Učitelj, ki ima portfelj, to dejstvo poudarja s svojo željo po razvoju in v koraku s časom.

Poleg najema bo pred certificiranjem morda potreben portfelj. V tem primeru ne postane samo neobvezna, ampak potrebna.

Razlika med življenjepisom in portfeljem

V življenjepisu učitelj navede splošne podatke o izobraževanju, kontaktne podatke, glavne veščine, delovne izkušnje, nagrade in nazive.

Portfolio vključuje podroben seznam vsega, kar je učitelj naredil za določeno obdobje.

Splošna struktura

Portfelj za najem ali za certificiranje učitelja - to je predvsem uradni dokument. Ne sme biti svetel in barvit, uradna in jedrnata zasnova bo povsem dovolj.

Portfelj učitelja mora vsebovati:

  • Splošne informacije, podobno kot v življenjepisu: učitelj, specialnost, izobraževanje, delovne izkušnje. Kontaktni podatki in fotografije niso obvezni.
  • Portfelj mora imeti strukturo. V idealnem primeru bi moral biti njen začetek vsebinski.
  • Podatki o stalnem strokovnem razvoju (tista ista znanstvena dela).
  • Ustrezni podatki v vsakem razdelku.
  • Po potrebi lahko dodate fotokopije protokolov, strani revij, overjene s podpisom pooblaščene osebe in žigom ustanove.

Upoštevajte, da so zahteve po portfelju univerzitetnih učiteljev višje kot za portfelj šolskih učiteljev.

Kakšni so lahko odseki

Podatki o izobraževanju, delovnih izkušnjah in znanstveni dejavnosti so navedeni na kratko, v idealnem primeru v obliki tabele. Osrednji del je sestavljen iz sklopov portfelja, ki poudarjajo dejavnosti učitelja v odnosu do učencev:

  • Splošna učinkovitost. Lahko so grafikoni, ki prikazujejo rast uspešnosti.
  • Izvenšolsko delo. Organizacija delovnih dni v skupnosti, zabavnih ali kulturnih dogodkov, izletov.
  • Udeležba in zmage učencev, ki jih je učitelj pripravil na tekmovanjih, tekmovanjih in konferencah.
  • Organizacija izobraževalnih in znanstvenih dogodkov: konference, seminarji, mojstrski razredi.
  • Lastna udeležba in zmage na tekmovanjih, konferencah, seminarjih.
  • Tečaji.
  • Pripravništvo na specialnosti.

Portfolio igra eno ključnih vlog pri certificiranju učiteljev. Z izobraževanjem in nadaljevanjem izobraževanja je vse jasno: oseba, ki nima učiteljske diplome, ne bo najeta, tečaji stalnega izobraževanja pa so pogoj za nadaljevanje poklicne dejavnosti. Zato se prouči portfelj, da se ugotovi, ali ima prosilec pravico do nadaljnjega dela in ali si zasluži dodelitev novega pedagoškega naziva.

Odtenki za jezikoslovne učitelje

Omeniti velja, da se portfelj učitelja jezika nekoliko razlikuje od portfelja njegovih kolegov. Pomembno je, da jezikoslovec dokaže, da jezik jezika, ki ga poučuje, resnično pozna na spodobni ravni. Če je bilo prej dovolj, da sem rekel: "Končal sem tuji jezik in šel skozi številne tečaje," je to popolnoma nezadostno.

Praksa je pokazala, da mnogi diplomanti filoloških fakultet, tudi tisti z rdečo diplomo, niso mogli uporabiti svojega jezika med sporazumevanjem z domačimi govorci. Večina je ugotovila, da je "živi" jezik popolnoma drugačen od tistega, ki ga poučujejo v šoli. Če je bilo prej (do približno 2000-ih let) težko preveriti, kako pomemben je učni načrt za resničnost, in takšne potrebe ni bilo, je zdaj to postala zahteva.

V trenutnih razmerah globalizacije učenci učijo jezik na podlagi, da jim je lahko koristen v resničnem življenju, zato dajejo prednost tistim učiteljem, ki učijo zelo resničnega in "živega" jezika in ne sledijo zastarelim načelom. Predvsem stažiranje ali študij v tujini zagotavlja veliko prednost.

Možnosti oblikovanja portfelja

Portfelj učitelja ACT za certificiranje mora biti jedrnat. Svetli so lahko le diagrami in grafi, vendar je treba njihovo zasnovo vzdrževati v skladu z načeli uradnega poslovnega sloga.

Približno zasnovo učiteljevega portfelja in vzorce tega dokumenta najdete na uradnih spletnih straneh oddelka za izobraževanje, sestavljeni so na podlagi zahtev v posamezni regiji in značilnosti certificiranja v njem.

Portfelj intervjuja je oblikovan na podlagi istih pravil: struktura, uradni slog oblikovanja, razpoložljivost overjenih fotokopij dokumentov, jedrnata informacija. Razlika je v tem, da ni treba dosledno upoštevati zahtev, usmerjenih neposredno v pripravo portfelja za certificiranje.

Številni učitelji svoj portfelj objavijo na spletni strani izobraževalne ustanove, v kateri delajo, ali na osebni spletni strani, v osebnem blogu. Običajno to storijo, da bi oblikovali mnenje sedanjih in potencialnih študentov ter njihovih staršev o sebi. V tem primeru je nezaželeno in včasih celo nesprejemljivo nalaganje fotokopij in pregledov dokumentov, kot to zahtevajo portfelj za overitev, sicer jih napadalci lahko prevzamejo. Portfelj je lahko svetel, narejen z zanimivim dizajnom, ki ustreza oblikovanju strani. Posnetki videoposnetka se uporabljajo kot poročilo o izvedenih dogodkih.

Zaključek

Torej je priprava učiteljevega portfelja precej odgovorna naloga. Za skladnost z načeli in zahtevami za njegovo zasnovo je treba upoštevati namen, za katerega je ta dokument potreben.