karierno upravljanje

Delovne odgovornosti električarja

Kazalo:

Delovne odgovornosti električarja

Video: TEDxMaribor-Matjaz Mulej-Družbena odgovornost nov ekonomski model, ne le etika 2024, Julij

Video: TEDxMaribor-Matjaz Mulej-Družbena odgovornost nov ekonomski model, ne le etika 2024, Julij
Anonim

Pomembni so vsi poklici, vsak zaposleni ima različno mero odgovornosti. In ona je na visoki ravni v tistih poklicih, kjer moraš delati z električno energijo. Vsak električar ima veliko breme odgovornosti, saj je varnost tako zaposlenega kot drugih ljudi odvisna od kakovosti opravljanja njihovih nalog. Zato morata biti znanje in praktične spretnosti osebe v tem poklicu na visoki ravni, pa tudi sposobnost kakovostnega opravljanja svojih nalog. Poleg tega mora električar resno upoštevati varnostna pravila pri delu z električnimi napravami in pri njihovem zagonu.

Opis dela

Vsako podjetje, ki ima položaj v zvezi z delom z električno energijo, mora imeti na razpolago dokument, ki se imenuje tako - opis dela električarja. Glavne odgovornosti mojstrov na tem položaju vključujejo namestitev in polaganje vodov, ki stavbi zagotavljajo elektriko.

Poleg tega mora namestiti različno opremo, vključno s transformatorji, motorji, stikalnimi ploščami in podobno. Človek mora biti sposoben uporabljati posebne mehanske naprave, ki so potrebne za podpiranje vodov, raztezanje žic in kablov, to so glavne odgovornosti, električar se mora spoprijeti z vsemi.

Vsebina opisa delovnega mesta

Glavna razlika med električarjem in električarjem je v tem, da druga služi končni opremi in jo popravi, prva pa elektrificira stavbe in prostore že od samega začetka, vso opremo namesti iz nič. Opis delovnega mesta električarja mora vsebovati seznam vseh nalog, ki so dodeljene predstavnikom tega poklica. To je treba dokumentirati in dogovoriti z zaposlenim. Poleg tega bi moral dokument vsebovati naslednje podatke:

  • Osnovne informacije o tem, za kakšen poklic gre, torej o vseh zahtevah za usposobljenost zaposlenega, ki ga prijavi, ki dela v tem podjetju in podobno.
  • Treba je zapisati, kakšna odgovornost je oseba, ki je na tem položaju.
  • V dokumentu morajo biti navedene tudi pravice električarja.

Po zakonu ni jasnih norm in pravil, kako naj se sestavi opis delovnega mesta električarja. Toda zgornja struktura velja za glavno za vsa podjetja v državi. In v večini primerov je to tisto, kar se uporablja pri pripravi potrebnih dokumentov.

Delovne odgovornosti električarja

Najosnovnejši dejavnik, ki natančno vpliva na dolžnosti, ki jih mora delavec opravljati, je usmeritev sfere dejavnosti podjetja, kjer dobi zaposlitev. Zato lahko naloge zaposlenega vključujejo veliko delovnih trenutkov, odvisno od osnovnih potreb podjetja. Še vedno pa obstaja seznam stvari, ki bi jih moral imeti vsak predstavnik tega poklica:

  • Izvajanje montažnih vezij.
  • Preverjanje delovanja električnih aparatov.
  • Rezanje kabla in njegova nadaljnja izolacija.
  • Nastavitev releja
  • Nadzor izolacije žic v podjetju.
  • Izvajanje in preverjanje odčitkov in odčitkov napetosti na različnih vozliščih.
  • Namestitev ozemljitve.
  • Montaža in demontaža električnih naprav.

Osnovne zahteve glede kvalifikacije

Za začetek opravljanja določenih nalog mora imeti zaposleni določeno raven. Od tega kazalnika je odvisno njegovo sprejemanje na delo različnih zahtevnosti. Skupno je šest kategorij, od najpreprostejših do najbolj zapletenih. Za vsako kategorijo obstaja seznam znanj in veščin, ki bi jih moral imeti zaposleni. Vse informacije o njih so navedene v ETKS.

Za pridobitev naziva mora oseba opraviti izpit pred posebno komisijo, ki vključuje preverjanje teoretičnega znanja in praktičnih veščin pri delu z električno opremo. Tako se dodeli čin. Naloge električarja 5. kategorije lahko na primer opravlja delavec s 4. kategorijo samo pod nadzorom bolj izkušenega in usposobljenega delavca. To je, če je bila za izpolnjevanje vseh potrebnih dolžnosti najeta oseba z nezadostno stopnjo usposobljenosti, bi morala občasno delati z njim, čigar dokumenti kažejo na njegov visok dostop do različnih del z električno energijo. V nasprotnem primeru morate najeti zaposlenega z zadostno stopnjo usposobljenosti.

Skupine in odgovornosti za sprejem (električar)

Poleg tega še vedno obstaja delitev na pet sprejemnih skupin različnih stopenj. Na primer, oseba, ki ima dovoljenje prve skupine, je zaposleni, katere kvalifikacija vam omogoča delo z različnimi električnimi napravami in lahko pomaga, če nekdo trpi zaradi električnega udara. Toda peto skupino že prejmejo inženirji in drugi zaposleni, katerih odgovornosti vključujejo namestitev in organizacijo električnih operacij. Poleg tega lahko napetost med takšnim delom preseže tisoč voltov.

Odgovornost in pravice

Zelo pomemben del pouka so naloge električarja 4. kategorije in drugih, ne manj pomemben pa je tudi seznam pravic zaposlenih in odgovornosti za opravljanje njihovih delovnih nalog.

Večino pravic delavcev jim podeli zakonodaja države. Vodstvo podjetja takšnih postavk ne more spremeniti. Toda številne organizacije izvajajo potek dela, s čimer lahko dodajo dodatne pravice na ta seznam. Med spremembami seznama pravic zaposleni v osnovi lahko najde naslednje:

  • Priložnost, da od vodstvenega osebja zahteva pomoč, ki jo zaposleni potrebuje za opravljanje svojih nalog.
  • Imeti dostop do vseh projektov za seznanjanje, ki se nanašajo na njegovo delo in naloge električarja.
  • Imeti pravico ponuditi izboljšave, ki lahko izboljšajo delo podjetja na področju njegovih nalog.
  • Če pridobi vse podatke, od katerih je odvisna sposobnost opravljanja njegovih nalog, lahko električar zahteva, da jih prejme.

Odgovornost zaposlenega za kršitve pri delu ali neupoštevanje varnostnih pravil je v celoti predpisana z zakonom. Če svojih nalog ne izpolnjuje, potem velja delovno pravo. Če krši pravice, potem je odgovornost odvisna od upravnega in kazenskega prava, odvisno od njegovih dejanj in tako naprej.

Trenutno je ta poklic precej priljubljen in zelo plačan. Za njen razvoj zadostuje srednje poklicno izobraževanje. Najpogosteje podjetja potrebujejo ljudi, ki lahko opravljajo naloge električarja 3 kategorije in več.