zaposlovanje

Načini iskanja dela: sodobne metode, prednosti in slabosti načinov, učinkovitost

Kazalo:

Načini iskanja dela: sodobne metode, prednosti in slabosti načinov, učinkovitost

Video: Pogovor s prof. Andreasom Schleicherjem, direktorjem Direktorata OECD za izobraževanje in spretnosti 2024, Maj

Video: Pogovor s prof. Andreasom Schleicherjem, direktorjem Direktorata OECD za izobraževanje in spretnosti 2024, Maj
Anonim

V sodobni družbi ljudje pogosto menjajo svoje delovno mesto. Danes ni škoda delati na enem mestu največ pet let. Ne bodo gledali na vas, če iščete svoje mesto na soncu. Kateri načini iskanja zaposlitve obstajajo? Preberite o tem spodaj.

Kako najti službo

Ste pred kratkim odnehali? Ali pa ste pravkar končali univerzo in ne veste, kam bi šli. Katere so stopnje iskanja zaposlitve? Učinkovite metode iskanja zaposlitve lahko razdelimo na več točk.

  • Pisanje življenjepisa. Preden pomislite, kje najti službo, morate razmisliti, kakšno znanje imate in kaj lahko podjetju ponudite. Napišite življenjepis. Kako naj izgleda? Lahko najdete standardni obrazec in svoj življenjepis nadaljujete glede na model. Toda te možnosti ne pozdravljajo vsa podjetja. HR managerji veliko pozornosti posvečajo temu, kako se človek pozicionira. Pridobiti morate življenjepisno kreativno kreacijo. Zapišite si vse, kar mislite, da bo bodočemu delodajalcu všeč. Ne pozabite navesti svoje izkušnje, če obstaja. Napišite svoje najboljše lastnosti, ki vam bodo pomagale izstopati iz konkurence. Priporočljivo je v dveh ali treh stavkih pripovedovati kratke zgodbe, ki vam bodo pokazale najboljšo plat.
  • Postavitev in distribucija življenjepisov. Ko je dokument sestavljen, ga je treba poslati. Pošljite svoj življenjepis različnim podjetjem, objavite ga na ustreznih spletnih mestih. Toda ne čakajte na čudež in čakajte na povratne informacije. Če po enem tednu iz sanjske službe še vedno niste prejeli klica, pokličite sebe in preverite, ali je življenjepis dosegel.
  • Samo iskanje. Poiščite delovna mesta v spletu in pošljite življenjepis. Prosto pokličite in povprašajte o razpoložljivih mestih v tistih podjetjih, v katerih bi radi delali. Menedžerji ne sproti posodabljajo prostih delovnih mest, morda ima podjetje prosta mesta in postali boste prvi kandidat za razgovor. Vprašajte svoje prijatelje in znance, morda vam lahko kaj svetujejo. Lahko se posvetujete s svojimi nekdanjimi kolegi, ki so zamenjali službo, če njihovo podjetje potrebuje zaposlene.
  • Intervju. Zadnja faza iskanja je neposreden osebni stik z poslovodstvom ali upravnikom. Dober življenjepis ni pokazatelj vaših sposobnosti. Poskusite se na osebnem srečanju obnašati samozavestno in ne skrbite, ali vas bodo sprejeli na položaj ali ne. Ne pozabite, da vedno obstajajo možnosti. Ne zgrabite prve razpoložljive možnosti. Če vas preveč skrbi intervju, boste naredili slab vtis.

internet

Najboljši način iskanja dela je samostojno preučevanje vseh možnih prostih mest. Poiščite jih po internetu. Danes obstaja veliko spletnih mest, na primer Avito in Moje oglaševanje. Takšni virtualni prostori vam omogočajo, da najdete delo v kateri koli posebnosti in s kakršnimi koli znanji. Izbrati morate ustrezen razdelek in pododdelek. Ta način iskanja zaposlitve vključuje ogled ne enega vira, ampak vsaj treh. Ali menite, da so prosta delovna mesta povsod enaka? To je napačna izjava. Vsi delodajalci svoje oglase za iskanje zaposlenih postavljajo na različne platforme. Da, prosta delovna mesta lahko podvojijo na več priljubljenih spletnih mestih, sploh pa ne. Če želite najti službo, ni dovolj, da oglase oglašate enkrat na teden. Dela se pojavljajo vsak dan. Oglejte si oglase in pošljite povratne informacije.

Sanjsko službo lahko najdete ne samo na specializiranih spletnih mestih. Kakšni so načini iskanja dela na internetu? Ogledati si morate družbena omrežja. Najnovejše informacije najdete v uradnih skupinah velikih podjetij. Brskate lahko po skupinah tistih podjetij, ki vas zanimajo. Bodite pozorni na kontekstno oglaševanje. Če službo 3 dni vztrajno iščete, se na vašem monitorju občasno pojavljajo povezave do ponudbe za delo. Ne prezrite jih.

Časopisi

Če živite v velikem mestu, je delo enostavno najti. In če je vaša registracija v provinci in tam ne želite zapustiti? Načini za aktivno iskanje dela v tem primeru je pregled lokalnih časopisov. Taki tiski so objavljeni vsak teden, informacije v njih pa se redno posodabljajo. Brskanje po različnih periodičnih publikacijah. Ponudili bodo vse vrste prostih delovnih mest, ki jih bomo razdelili na podpodročja. Upoštevajte pa, da vodstvo podjetij ne ve vedno, v katerem oddelku se oglašuje. Zato bi morali razmisliti o vseh povezanih področjih svojega poklica. Glavni načini iskanja dela v časopisih je natančno preučevanje vseh stolpcev. Delo je enostavno najti, če nimate določenega področja specializacije. Veliko težje je najti prosto delovno mesto za osebo, ki želi delati v poklicu, ki ga dobi na inštitutu. Zato se ne omejujte, da bi svojo nišo našli le v časopisih. Razmislite o drugih možnostih.

Nadaljuj z oddajo

Hh.ru. Eno najbolj priljubljenih spletnih mest za iskanje zaposlitve je danes. Na tej spletni strani mora vsaka oseba, ki se prijavi na prosto delovno mesto, pustiti življenjepis. Potem bi morali najti tiste ponudbe, ki vas bodo zanimale bolj kot druge, in se nanje odzvati. Vaš življenjepis bodo obravnavala ne samo tista podjetja, pri katerih ste oddali zahtevo, temveč tudi tista, ki jih vaša kandidatura zanima. Ta sodoben način iskanja zaposlitve olajša nalogo tako strokovnjakom kot vodjem. Toda ta pristop nima le prednosti, ampak tudi slabosti. Ne boste dobili osebne komunikacije z upravniki ali upravniki. S pogoji za delo se boste lahko seznanili le med intervjujem. Toda pogosto imajo ljudje veliko vlogo plače. V oglasu je lahko eden, v resnici pa povsem drugačen. In na koncu se izkaže, da človek preživi veliko časa na intervjujih, ki so zanj popolnoma nezanimivi. Toda kljub temu obstajajo nedvomne prednosti. Morda vas bodo opazili tisti, ki jih vaša kandidatura zanima. Zahtevo lahko prejmete ne samo iz vašega mesta, temveč tudi iz sosednjih krajev. Zelo težko je samostojno spremljati delo v velikem mestu. Torej je za človeka iz pokrajine po zaslugi takih strežnikov povsem možno, da se dogovori za razgovor v glavnem mestu ali v drugem velikem mestu.

Agencije

Načini iskanja dela prek interneta so zelo priročni, vendar ne pomagajo vedno, da bi našli svoje mesto na soncu. In potem jim na pomoč priskočijo agencije. Takšne ustanove se ukvarjajo z izbiro idealnih kandidatov za določeno prosto delovno mesto. Če se boste po pomoč obrnili na specializirano biro, boste prepričani, da se delo, ki vam ga bo ponudilo, ne bo izkazalo za še eno prevaro. Pogosto se zgodi, da človek najde oglas kot odvetnik na oglasu in se prijavi na razgovor. V resnici se izkaže, da se pisarna ukvarja s trgovino in vse, kar lahko kandidat ponudi, je položaj upravitelja. Poraba časa za tako dvomljive organizacije nima smisla. Agencije preverjajo delodajalce in kandidate. Torej dobiti prašiča v poku ne bo šlo. In to dejstvo je zelo privlačno. Zato mora biti v nasprotju s splošnim prepričanjem eden od načinov iskanja dela in zaposlitve agencija. Svoj denar dobiva zasluženo, saj zagotavlja garancije za opravljene storitve.

dejavnost

Se radi udeležujete različnih družabnih zabav in se udeležite različnih tečajev? Za nekatere je morda odkritje, da je udeležba na takšnih dogodkih eden najbolj učinkovitih načinov iskanja dela. Ljudje, zbrani na odprtju umetniške galerije, lahko gosta povabijo, da postane njihov zaposleni. Če je oseba zainteresirana za iskanje zaposlitve na določenem področju, bo lahko na zabavi v brezplačni obliki od strokovnjakov izvedela, kako začeti kariero in kje je to najbolj donosno. Na dogodkih ne sram govoriti o delu. Ljudje pridejo na taka srečanja, da se družijo in spoznajo, zato ne razmišljajte o obisku muzejev, galerij ali tečajev izgubi časa in denarja. Zamislite jih kot drug način za iskanje svojega mesta v življenju.

Iskanje racionalnih načinov organizacije poklicne orientacije lahko človeka vodi na tečaje. Če je na primer dekle vse življenje želelo postati cvetličar, lahko opravi dvotedensko usposabljanje in se nato z učitelji pogovori o zaposlitvi. Učitelji takšnih tečajev imajo vedno širok krog poznanstev, kar jim omogoča, da hitro zaposlijo svoje nekdanje učence. Če niste prepričani, da boste po diplomi dobili službo, postavite to vprašanje, preden nakažete denar za takšne tečaje.

Obhodite potencialna delovna mesta

Eno je iskati prosto delovno mesto vodje in povsem drugo, da bi poskušali zaposliti zdravnika ali učitelja. Učinkovit način iskanja dela za tiste, ki iščejo nekaj posebnega, je obiti proračunske in trgovinske ustanove. Redko najdete zaposlitev zobozdravnika v oglasih, toda z neposrednim stikom z vodstvom ene od klinik, ki je najbližje vašemu domu, lahko dobite predstavo o razmerah po vsem mestu. Če v določeni bolnišnici ni mesta za vas, bo telefonska številka klinike, kjer je prosto delovno mesto. Proračunske in trgovinske organizacije niso vedno v stiku. Zato bi morali dobiti približno dve ali tri različne ustanove. Na podlagi prejetih informacij bo že mogoče sklepati, kje je bolje vzpostaviti stik in kam iti, ni vredno.

Takšne kroge je mogoče opraviti ne samo za tiste, ki iščejo delo na določeni posebnosti. Če želite delati kot prodajalec, pojdite v najbližjo trgovino in pokličite upravitelja. Svojo osebo razložite svojo situacijo, povejte nam o svojih delovnih izkušnjah in vprašajte, ali je za vas prosti kraj. Osebna komunikacija pomaga graditi zaupanje in človek bo naredil vse, kar je v moji moči, da vam pomaga.

Zaposlitveni sejem

Če ste že preizkusili vse načine in načine iskanja službe, vendar pa so bili eksperimentalci neuspešni, potem lahko počakate na začetek naslednjega četrtletja. Vsaka sezona vsa mesta gostijo sejme zaposlitve. Na takšnih dogodkih lahko najdete delo v kateri koli posebnosti. Če ste zdravnik, kozmetolog, graditelj ali knjižničar, se lahko odpravite na sejem dela. Na takšnih dogodkih lahko dobite podrobne informacije o večini velikih in srednje velikih mestnih podjetij. Vsak obiskovalec bo imel možnost klepetati z managerji ali vodji podjetja. Takoj bo mogoče opraviti nekaj, kot je mini intervju. Lahko postavite kakršna koli vprašanja in dobite razumljive odgovore. Dolgo časa ne bo treba zadržati za eno mizo. Lahko zamenjate stike in obljubite, da boste poslali življenjepis. Če vas delo resnično zanima, se lahko takoj prijavite na celoten intervju.

Sejem zaposlitve je kraj, kamor lahko pridejo študenti in diplomanti inštitutov. Mladi strokovnjaki bodo lahko dobili zaposlitev za svoje specialnosti. Če študentje nimajo delovnih izkušenj, jim bodo lahko ponudili plačano pripravništvo ali delovno mesto pomočnika specialista.

Borza dela

Ne želite sami iskati dela ali nimate denarja za plačilo agencije? Potem je eden od načinov iskanja zaposlitve prek izmenjave delovne sile. Seveda na njem ne more stati vsak, ampak le tisti, ki še ni delal, ali tisti, ki je bil odpuščen. Če ste zapustili podjetje po svoji volji, vam je pot do menjave zaprta. Toda vsi ostali čakajo tam z odprtimi rokami. Vse vrste metod in načinov iskanja službe zahtevajo veliko časa in truda. Človek postane na borzi dela več, kot izgubi. Prvič, na vaš račun bo vsak mesec nakazana minimalna plača. Drugič, zaposlitev za svojo specialnost boste našli v zaupanja vrednih podjetjih. Tretjič, če ne najdete službe zase, vas bomo brezplačno poslali na usposabljanje po lastni izbiri. Nekateri celo uspejo goljufati, posebej postanejo na borzi dela, da bi brezplačno opravili kakršne koli tečaje. Lahko se naučite kuhati, šivati ​​ali frizerja. Posebnosti seveda ne bodo univerzitetne, a po tečaju vam je zagotovljena zaposlitev.

Anketa prijateljev

Eden od načinov iskanja dela je delo prek stikov. Pri nas ljudje pogosto dobijo službe na tak način. Če imate nekoga, ki ga poznate v upravi, na borzi dela ali v kakšnem velikem podjetju, se obrnite nanj. Ne bodite sramežljivi tukaj. Človeku ne bo težko najti primernega prostora za vas, vendar ga boste potrebovali. Mislite, da nimate povezav? Vsak jih ima. Odrasla oseba, ki se je šolala v šoli in na univerzi, lahko prijatelje poišče prek znancev. Pogovorite se s prijatelji in sošolci. Morda ima kdo od njihovih prijateljev prostor, ki ga lahko zadržite. Ne bojte se obrniti na učitelje ali mentorje. Študenti ne morejo vedno najti dobrega mesta brez delovnih izkušenj, učitelji pa jim lahko pomagajo rešiti težavo. Pomislite na svoje sodelavce ali prijatelje. Iskanje po njih bo enostavno po zaslugi družbenih omrežij. Klepetajte s prijatelji in vprašajte, ali imajo primerno službo. Zakaj ta način zaposlovanja deluje bolje kot drugi? Prijatelji vas poznajo in se zavedajo, da ste kompetenten specialist. Tako se boste predstavili vodstvu podjetja. In ko ima direktor podjetja priložnost, da vzame zaupanja vredno osebo ali poišče nekoga, ki morda ni primeren, se bo odločil v vašo korist.

Ustno izročilo

Kateri drugi načini iskanja zaposlitve obstajajo? Poiskati delo prek prijateljev je dobra možnost. A nimajo vsi stric v upravi ali teta - ravnateljica. Tisti, ki imajo manj sreče, bodo morali vse doseči sami. Kako? Zaslužiti si je treba dober ugled. Ta možnost iskanja zaposlitve je primerna izključno za tiste, ki se ukvarjajo s samostojnim delom. Strokovnjaki morajo zbrati močan portfelj, nato pa z njim oditi v vse vrste pisarn. Če ste dober umetnik, potem začnite svoj blog ali objavite delo na Instagramu in VKontakte. Zahvaljujoč vašemu kreativnemu pristopu boste lahko zaslužili prve naročnike. Prav ti ljudje vam bodo lahko prinesli najprej denar, nato pa še priljubljenost. Ustvarite po naročilu, ustvarite samo za zabavo, vendar ne pozabite, da morate narediti več kot le tisto, kar vam je všeč. Riši za ljudi. Morate zaposliti svojo publiko, saj lahko po njeni zaslugi postanete slavni. Ljudje, ki ustvarjajo glasbo, rišejo, plešejo ali ustvarjajo kreativne ideje za razvoj poslovanja, si lahko s svojimi napori ustvarijo ime zase. Ponuditi morate svoje talente, kjer koli bodo morda potrebni. Ne pozabite povedati vsem svojim prijateljem in družini o tem, kaj počnete. Občasno omenite svoje področje dejavnosti svojim novim znancem. Šele potem, ko bo vaše ime znano, vam bo to uspelo. Do takrat morate delati dan in noč, da zaslužite kos kruha. Toda takšna igra je vredna sveče. Če bi delali dve ali tri leta, ne boste razmišljali, kje bi se lahko ustalili. Zaslužili boste lahko na tistem, kar prinaša užitek. Kadar je hobi delo, lahko domnevamo, da človek ne dela. Prost urnik in možnost, da svoj dan načrtujete tako, kot si želite, bosta lep bonus.