karierno upravljanje

Kompetenca je sposobnost opravljati svoje delo

Kompetenca je sposobnost opravljati svoje delo

Video: Ti delavci odlično opravljajo svoje delo. Neverjetna sposobnost. 2024, April

Video: Ti delavci odlično opravljajo svoje delo. Neverjetna sposobnost. 2024, April
Anonim

Če naredite dobesedni prevod iz latinskega jezika, potem je kompetenca "sposobnost". V bistvu je kompetenca sposobnost, da svoje delo opravljate na najvišji ravni. Merila usposobljenosti so končni rezultat dejavnosti. Pravzaprav ga ni tako težko razumeti, vendar ga vsi ljudje še vedno ne vedo. Če se človek zaveže, da bo napihnil balon, bi moral biti rezultat njegovega dela ravno napihnjen balon. Kakršna koli druga stanja žoge ne bodo pokazala pozitivnega rezultata.

Kompetentnost je morda najlažje preverjena. Dovolj bo, da človeka prosite, da pokaže svoj rezultat. Kroglice so seveda preveč preproste, a ostalo se lahko lotimo. Glavni problem ni v tem, da ljudje mislijo, da je kompetenca nekaj zapletenega, ampak da ne razmišljajo v stopnjah končnih rezultatov. Takoj, ko bomo videli končne rezultate, bo mogoče varno oceniti usposobljenost na tem področju.

Kazalniki usposobljenosti

Poglejmo si pojem kompetenca pri delu. Na primer, oseba se ukvarja s prodajo. Kaj na tem področju kaže stopnjo usposobljenosti? To ni sposobnost trgovanja in ne sklenitev poslov, temveč končni rezultat - prodana roba in denar na blagajni. Ti rezultati bodo pokazali pristojnost vodje. No, z njimi je vse nekoliko lažje, ampak kako veš kompetence vodje? Najprej si morate postaviti cilj, ki ga mora doseči pri svojem delu. Če se režiser spopade s svojo nalogo, potem ga lahko štejemo za kompetentnega.

Kako resnično oceniti kompetenco?

To načelo ocenjevanja sposobnosti se lahko uporablja na vseh področjih življenja: v družini, v osebnem življenju. Kako lahko kompetenco ocenite v osebnem življenju? Morali bi že razumeti, kakšne rezultate je treba doseči. Seveda je to srečna družina brez prepirov in nesoglasij.

Poleg tega je končni rezultat zdrav otrok, ki je pripravljen na odraslost. In če je rezultat dosežen, potem lahko presodimo o kompetencah staršev na tem področju.

Življenjsko spričevalo

Pogosto občudujemo kompetenco drugih ljudi: športnikov, podjetnikov in igralcev. Tudi hišnik lahko preseneti s popolnim odstranjevanjem dvorišča. Ali na primer voznik minibusa, ki vas brez kršenja pravil takoj pripelje na pravo mesto in se ob koncu morda celo nasmehne. In kaj nas lahko v tej situaciji osreči? Seveda končni rezultat, torej usposobljenost voznika.

Kaj bi se zgodilo, če bi nas obkrožili le kompetentni ljudje? Naše življenje bi bilo veliko bolj zabavno in prijetno. Samo predstavljate si, koliko stresa bi izginilo, a na žalost se to nikoli ne bo zgodilo, saj se vsi ljudje ne znajo odlično spoprijeti s svojimi nalogami. Mnogi preprosto ne morejo sami izbrati vrste dejavnosti, v kateri bi lahko uspeli. Zakaj bi se na primer človek, ki ne razume matematike, ampak odlično šiva stvari, lotil računovodstva? Zaradi takšne napake dobi nesposobnega računovodjo in tam bi lahko bila popolnoma uspešna šivilja. Danes je kompetenca zelo pomemben dejavnik pri iskanju zaposlitve.