karierno upravljanje

Poklic učitelj: prednosti in slabosti. Posebnosti dela in zahteve do učiteljev.

Kazalo:

Poklic učitelj: prednosti in slabosti. Posebnosti dela in zahteve do učiteljev.

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Učitelj je najplemenitejši poklic. Ljudje, ki so svoje življenje posvetili vzgoji in poučevanju, puščajo v otroških dušah sled, ki lahko naknadno vpliva na izbiro življenjske poti. Učitelj položi seme znanja v glave učencev, ki ob kalitvi obrodi sadove že v odrasli dobi.

Zgodovina poklica učitelja

To je ena najstarejših vrst dejavnosti na planetu. V starih časih so učitelji v plemenu, klanski skupnosti, običajno postali učitelji. Svoje znanje so prenesli na mlajše člane društva. Kot ločena ustanova je stroka izstopala v 17. stoletju. V tem obdobju so ljudje, ki so se ukvarjali s poučevanjem, tvorili ločeno kasto. Poučevanje drugih je postalo pomemben in visoko plačan poklic in kmalu je ta poklic pridobil priljubljenost po vsem svetu.

Dandanes biti učitelj morda ni tako prestižno. Ljudje, ki posvečajo življenje tovrstni dejavnosti, zelo trdo delajo. Njihovo delo pogosto ni cenjeno, saj mladi ne razumejo pomena in pomena tega poklica. In šele potem, ko so postali odrasli in samozadostni, nekdanji šolarji razumejo, kako so njihovi najljubši in ne tako učitelji vplivali na karierni razvoj, njihovo oblikovanje kot posamezniki. Zgodovino poklica učitelj še naprej razvija v XXI stoletju, saj obstajajo nove smeri v znanosti in na različnih življenjskih sferah.

Prednosti poklica učiteljev

Kot katera koli druga vrsta dejavnosti ima tudi ta poklic dve strani kovanca. Poklic učitelja, katerega prednosti in slabosti so tesno prepleteni, je zelo težaven in verjetno eden najtežjih. Pozitivna stran je stalna komunikacija z otroki. Če jih imate radi, vam bo poučevanje prineslo neprimerljivo zadovoljstvo. Neprestano biti s šolarji in poslušati takšna "zelena" mnenja, videti iskrene nasmehe je vredno veliko.

Dolge počitnice so tudi pozitivna plat. Ko je šola na dopustu, se lahko učitelj tudi spočije in sprosti. Čeprav to redko počnejo ljudje, katerih poklic je učitelj. Prednosti in slabosti te dejavnosti so jasno vidne. Zato lahko vladno delo, socialne garancije, ki jih daje, in stabilnost pripišemo tudi koristi. Nedvomen plus je nenehno delo na sebi, samoizpopolnjevanje, ker napredek napreduje naprej, znanje pa je treba posodabljati.

Slabosti dela v šoli

Težavnost te dejavnosti je nesporno dejstvo. Poklic učitelja, katerega prednosti in slabosti razmišljamo, od človeka zahteva veliko potrpljenja. Navsezadnje šolarji niso vedno smešni, pametni in vljudni. Včasih obstajajo "težki" otroci, zgube in huligani. Vsi otroci so različni in reševanje jih je polovica bitke. Morate biti sposobni najti pristop do vseh, brez izjeme, jih postaviti na pot popravljanja, jih prepričati, da je poučevanje svetloba in tema bo potrebna v življenju, če se človek obnaša neprimerno.

V slabosti lahko spadajo tudi nenehne stresne situacije, povezane z delom z mladoletniki. Učitelj je odgovoren za vsakega. In če se bo z učencem kaj zgodilo, bo učitelj kriv, pravijo, ni sledil. Nizke plače in delo doma, povezano s preverjanjem zvezkov, tudi niso vsem všeč. Priprava na nove lekcije traja veliko osebnega časa, kar je brez dvoma nasprotna, ne prav prijetna stran kovanca.

Specifičnosti pedagoške dejavnosti

Že vemo, da ima učitelj posebno vlogo v človekovem življenju. Prednosti in slabosti dejavnosti, njen dolgoletni izvor in poseben pristop - o vsem tem smo razpravljali. Ne pozabite pa na posebnosti tega dela. Najprej gre za skrajšan delovni dan: 4-6 ur. To je tudi uporaba vašega prostega časa za delo doma. Podatki vključujejo tudi dolge poletne počitnice. Pa tudi v dolgoročni strategiji dela, saj rezultat nikoli ni opazen takoj, po letih, včasih pa tudi desetletjih. Učitelji naj pri svojem delu jasno sledijo programu, svobodno razmišljanje v šoli ni dobrodošlo, čeprav so nekatere novosti povsem sprejemljive.

Specifičnost - delo z otroki. Vsak odrasel človek ne more razumeti jezika, se poglobiti v težave in včasih razpletati svoje zapletene odnose. Zato je to še ena značilnost pedagoške dejavnosti, ki zelo dokazuje kompleksnost dela učitelja, njegovo vsakodnevno težko specifično delo.

Zahteve učiteljev

So zelo žilavi in ​​strogi. Na primer učitelj ruskega jezika. Poklic vas obvezuje, da odlično obvladate kroženje govora, pravila skladnje, morfologijo, ločila in podobno. Taka oseba ne sme samo spremljati svojega govora, ampak biti tudi primer, kako pravilno govoriti, kako se obnašati v določeni situaciji. Slovar, pravila za pisanje besed, njihov pomen - vse to se lahko spremeni in upoštevati morate vse novosti.

Kot vsak drug učitelj mora tudi učitelj ruskega jezika sodelovati pri metodičnem delu, v ustvarjalnem življenju šole mora v učilnici vzdrževati disciplino, analizirati akademsko uspešnost, komunicirati s starši in doseči popolno obvladovanje znanja. Naloge je veliko in z njimi se mora spoprijeti ena oseba - učitelj. Tudi njegova oblačila in pričeska ne bi smela biti podobna tistim drugih. Prav tako opazujejo strogost, zadržanost in skromnost.

Učitelj ni lahek poklic, s številnimi odgovornostmi in nalogami. Če pa se tega držiš z vsem srcem in ga ljubiš z vsem srcem, obdaritev ne bo trajala dolgo. Po 10-15 letih nekdanji dvojni študent Vasya potrka na vrata razreda, se objema in se pohvali s svojim novim znanstvenim odkritjem. In takrat boste razumeli, da življenje ni brez razloga, čeprav je življenje preprostega učitelja.