karierno upravljanje

Kako se oblikuje podoba upravitelja?

Kako se oblikuje podoba upravitelja?
Anonim

Oblikovanje posamezne slike je ključ do uspešnega dela. Vodja poslovanja je ključna figura. Po njem presojajo celotno družbo. Zato je treba podobo upravitelja skrbno premišljevati.

Podoba človeka se razvija skozi vse življenje. Nanjo vplivajo naslednji dejavniki:

  1. Starševstvo. Starši v otroštvu postavljajo norme vedenja in posamezne lastnosti.
  2. Pridobljene izkušnje. Sčasoma nakopičene informacije vplivajo na podobo osebe. Ta izkušnja postavlja temelje profesionalnemu slogu in ustvarja podobo menedžerja.

Oblikovanje podobe upravitelja se začne z izboljšanjem njegovega videza. Da bi morala biti pričeska, zobje, nohti, koža. Opazovalna oseba v obleki, pričeski in ličenju lahko sklepa o osebnostnih lastnostih. Zato mora biti videz vedno lep. Ličila naj ustrezajo vrsti obraza in naj bodo čim bolj naravna. Pri izbiri oblačil morate biti pozorni na:

  • dolgočasne barve v skladu z zunanjimi naravnimi podatki;
  • poseben rez, ki poudarja prednosti figure in skriva pomanjkljivosti;
  • oblačila poslovnega sloga, ki odražajo obseg dejavnosti;
  • sodobni dodatki, s katerimi bo slika popolna (kravate, rokavice, klobuki, ure, torbice, aktovke, mape itd.).

Da je slika upravitelja vredna, morate biti sposobni kombinirati oblačilne izdelke in dodatke.

Če oseba nima okusa, se lahko obrnete na stiliste in oblikovalce slik.

Na gradnjo slike vplivata tudi strokovnost in komunikativna kompetenca. Upravljavec se mora nemudoma odzvati na spremembe v gospodarskem položaju, sprejemati kompetentne odločitve. Profesionalec na svojem področju vedno zna prisluhniti partnerjem, ugovarjati, postavljati vprašanja, uporabljati znakovni jezik, izraze obraza, omejevati čustva, graditi pogajanja.

Podoba vodje mora ustrezati pričakovanjem podrejenih. Potem se bodo oni, ki si želijo biti kot vodja, profesionalno razvijali in rasli. Individualni slog postavlja tudi norme za odnose v timu: pozitivna podoba zmanjšuje število konfliktnih situacij in usklajuje komunikacijo delavcev med seboj. Nastajanje slike se v tem primeru lahko zgodi na dva načina: namenoma ali spontano:

  1. Namenski način. To je naravni proces. Vodja je sam in postopoma razvija svojo poslovno podobo. V tem primeru se od vodje zahteva samo stalno samopopolnjevanje na profesionalen način.
  2. Spontana pot. Predstavlja aktivno oblikovanje slike s pomočjo določene "maske", ki ustreza vrsti korporativne kulture. Ta slog ni vedno blizu osebnosti samega upravitelja.

Podoba upravitelja se ustvari z leti in lahko jo izgubite čez noč. Zato morate v službi biti vedno dobro oblečeni in česani. Pomembno je tudi omejiti čustva, vljudno komunicirati in nenehno izboljševati svoje poklicne sposobnosti.