povzetek

Kako v življenjepisu opišete svoje poklicne lastnosti

Kako v življenjepisu opišete svoje poklicne lastnosti

Video: The PHENOMENON BRUNO GROENING – documentary film – PART 1 2024, Maj

Video: The PHENOMENON BRUNO GROENING – documentary film – PART 1 2024, Maj
Anonim

Pisanje življenjepisa je sestavni del pri iskanju zaposlitve, zato mu morate posvetiti posebno pozornost. V življenjepisu je celoten razdelek z naslovom "Strokovne spretnosti", toda kako pravilno opisati svoje poklicne lastnosti v življenjepisu? Obstajajo določena pravila, pri čemer se morate držati, lahko poudarite svoje prednosti in ne delajte napak, ki bodo potencialnega delodajalca odvrnile.

Upoštevajte ta pravila kot navodila po korakih:

  1. Odseka "Poklicni dosežki" in "Strokovne spretnosti" ne zamenjujte. Prvo bi moralo navesti, kaj ste dosegli na prejšnjih delovnih mestih v podobnem položaju, in drugo - katere lastnosti so pripomogle k doseganju teh ciljev. To je neke vrste oglas za vaše profesionalne storitve.
  2. Živimo v dobi informatizacije, zato ne zanemarjajte ključnih besed in fraz. Kadrovski uslužbenci pogosto uporabljajo avtomatiziran sistem iskanja, ki temelji na ključnih stavkih. Lahko se štejejo za tiste lastnosti, ki bi jih moral imeti kandidat za določeno delovno mesto.
  3. Ko v življenjepisu navajate poklicne lastnosti, ne smete raztresti in naštevati vseh znanj, ki jih imate. Osredotočite se na glavno stvar - tiste lastnosti, ki so potrebne za to prosto delovno mesto. Če se na primer prijavite na mesto vodje oddelka, potem morate navesti sposobnost dela v skupini, iskanje učinkovitih rešitev in vztrajnost.

  4. Kot pri vsem, je tudi pri sestavljanju življenjepisa pomembno upoštevati "pravilo zlate sredine". Vaše poklicne lastnosti v življenjepisu ne bi smeli biti opisani v dolgih splošnih stavkih. Toda hkrati ne bosta dovolj niti ena ali dve besedi. Napišite nekaj stavkov, ki jasno opisujejo poklicne lastnosti v življenjepisu. Primer: „Osem let dela glavnega računovodje“, „Poznavanje programa 1C, področja: banka, blagajna, tekoči račun“. Ne pozabite navesti nekaj osnovnih znanj. To je potrebno, da življenjepis ustreza formalnim merilom in izpolnjuje zahteve prosilca.
  5. Ne pretiravajte s klišejem. Številčnost besedilnih obrazcev, ki odražajo vaše osebnostne značilnosti, je prisotna v skoraj vseh življenjepisih in ne povzroča ničesar razen draženja. Delodajalec naj na vas ustvari vtis glede na spretnosti in dosežke, ki ste jih našteli.

Če življenjepis pišete v brezplačni obliki in ne na obrazcu, ki ga je izdalo podjetje, poskusite besedilo strukturirati. Poklicne lastnosti v življenjepisu morajo biti navedene v kratki obliki, na primer: osebni računalnik (napredni uporabnik), francoščina (berem in prevajam s slovarjem).

Upoštevajte, da v življenjepisu zapišite samo resnične podatke, ki rahlo polepšajo vaše dostojanstvo in zmanjšajo šibke poklicne lastnosti. Če povzamemo, to ne bo vzbudilo suma in bo videti povsem verjetno. Ne bi se smeli hvaliti in, če ste nakazali nekatere lastnosti, ki jih dejansko nimate, jih poskusite razviti, sicer bo izkušen kadrovski sodelavec razkril goljufijo, zaradi nedoslednosti položaja pa boste morali odstopiti.