karierno upravljanje

Težek poklic, imenovan mlin za meso

Kazalo:

Težek poklic, imenovan mlin za meso

Video: COC JUNE 2019 UPDATE CLOUDS ARE DISAPPEARING? 2024, Julij

Video: COC JUNE 2019 UPDATE CLOUDS ARE DISAPPEARING? 2024, Julij
Anonim

Mesni rezalnik je zelo specifičen poklic, ki ga ne more obvladati veliko. Razlog za to je, da niso vsi sposobni izklesati trupla živali in hkrati ne čutiti nelagodja. In poleg tega, da postanete dober boner, morate razviti veščine lastništva noža na ravni kakovostnega kirurga, pa tudi telo pravega športnika.

Kljub temu letno po vsej državi za to delovno mesto zaposlijo več kot sto mladih strokovnjakov. Kdo je torej mlin za meso? Katere so značilnosti tega poklica? In kako pomembno je to?

Poklicni mlinček za meso

Preden se meso odpravi na prodajne police, gre pri predelavi in ​​rezanju daleč. Del te verige je deboner, katerega naloga je, da obrezuje meso iz kosti, včasih pa tudi iz tetiv (takrat se ta položaj imenuje najemnik debonerja).

V svojem delu mlin za meso uporablja poseben nož, ki podobno kot skalpel odstranjuje meso s kosti. Kompleksnost postopka je v tem, da je treba vse to narediti zelo natančno, da na njihovi površini ne ostane nobena celuloza. Poleg tega je treba to delo hitro opraviti tudi v velikih podjetjih, saj je od tega odvisno, kakšno plačo bomo dobili v tem mesecu.

V nekaterih organizacijah je delo tega strokovnjaka zaradi delne mehanizacije morda nekoliko poenostavljeno. Na primer, namestitev tekočega traku, krožne žage ali avtomatiziranega dvigala.

Kje se lahko naučim tega poklica?

Preden pridobite ta položaj, morate opraviti posebno usposabljanje. Mlin za meso je tehnološki poklic, zato ga lahko študirate na fakulteti oz. In tega posebnega profila ni treba izbrati, glavna stvar je pridobiti potrebno znanje o anatomiji živali in standardih za predelavo mesa.

Pomembnejše so praktične spretnosti, saj za zaposlitev v veliki proizvodnji potrebuješ spodobno hitrost in natančnost rezanja. In brez izkušenj tega ni mogoče doseči, zato boste morali na prvih stopnjah ostati kot vajenec z bolj izkušenim mlinom za meso.

Mimogrede, veliko obratov in tovarn za pakiranje mesa ima pripravnike posebne zaposlitvene možnosti. Da bi prišli do tja, ni treba imeti diplome, pridobljene na specializirani tehnični šoli ali fakulteti. Dovolj je gorečnost za delo in tudi želja po učenju novega poklica. Res pa se bodo plače v času pripravništva zmanjšale.

Katere lastnosti mora imeti deboner?

Oseba, ki se prijavlja na ta položaj, mora biti najprej zelo trdožive in močne. Dejansko boste morali skozi celotno izmeno stati na nogah in hkrati obesiti nož, ki ima spodobno težo. Če odpadki razrežejo celo trup in ne njegovih ločenih delov, bi morali biti pripravljeni na dejstvo, da bo treba vleči težke koščke mesa.

Še pomembneje pa je, da bi moral tak specialist mirno prenašati vid krvi in ​​vonj po mrtvem mesu. Če se vam sprva to ne zdi preveč težko, potem po nekaj tednih mnogi tega ne zdržijo.

No, pomembna kakovost je želja po razvoju, kajti na tem položaju je priložnost, da se profesionalno razvijamo. Natančneje, debonerji so razdeljeni v šest kategorij, od katerih vsaka kaže raven spretnosti. Na primer, šesti je najvišji in omogoča dostop do dela v katerem koli mesnopredelovalnem podjetju.

Prednosti in slabosti stroke

Začnimo s pozitivnimi. Na prvem mestu je dejstvo, da je ta poklic na trgu dela veliko povpraševanje, poleg tega pa se v velikih regijskih središčih vedno pojavljajo oglasi: "Deboner za meso je potreben". Kijev, Moskva, Minsk - pravzaprav bo v katerem koli mestu ali državi ta specialist vedno pri roki. Hkrati je njihova plača zelo impresivna, vsaj kot za delavce na srednji ravni.

Kar se tiče minusov, tu prevladuje povečano tveganje za življenje. Ne le, da morate delati z nevarnimi noži in rezili, tudi živalska telesa so lahko prenašalci številnih bolezni. Vendar pa vse zakonite zaloge pregledajo veterinarji, kar zmanjšuje tveganje za okužbo mesa.

Kje iskati službo?

Najboljše delo za mlin za meso je velik mlin ali klavnica. Tam so plače višje in manj ročnega dela, ker je večina procesov avtomatiziranih.

Toda tako majhna podjetja kot mesnice so lahko dobro zavetje za mlinček za meso. Predvsem za tiste, ki želijo pridobiti izkušnje in razviti veščine za nadaljnje delo na tem težkem področju.