karierno upravljanje

Ali je delo v McDonald'su dovoljeno od 16. leta?

Kazalo:

Ali je delo v McDonald'su dovoljeno od 16. leta?

Video: Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky 2024, Maj

Video: Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky 2024, Maj
Anonim

Številne najstnike zanima, koliko so lahko zaposleni v McDonald'su: od 16 let ali v drugi starosti.

Kaj pravi zakon?

Vsaka država ima določene zakonodajne akte, ki urejajo delovna razmerja državljanov. Pri nas je to delovni zakonik. Ima ločeno poglavje št. 11, ki je posvečeno sklepanju vseh pogodb o zaposlitvi. Tisti, ki jih zanima, ali je delo v McDonald'su dovoljeno od 16. leta, naj natančno preberejo 63. člen. Izrecno navaja, da je za ruske državljane dovoljeno vsako delo (vključno z delom v McDonald'su) od 16. leta. To mejo je mogoče znižati za eno leto, če se oseba še vedno usposablja (ne s polnim delovnim časom) kot del splošnega izobraževalnega programa. Če se eden od staršev strinja, lahko najstniki delajo od štirinajstega leta brez prekinitve študija in s tem škodijo svojemu zdravju. So pa tudi primeri, ko je na primer na področju umetnosti (cirkus, gledališče ali kino) udeležba zelo majhnih otrok preprosto potrebna. Nato z dovoljenjem organov skrbništva pogodbo podpišejo starši ali skrbniki otroka. Če pa najstnika zanima delo v McDonaldsu, si to lahko privošči že od 16. leta.

Kdo biti?

Kateri je najlažji način, da uradno zaslužite svojega najstnika? To je delo v McDonaldsu. Od 16. leta seveda ne bodo na voljo vsa prosta delovna mesta. Seveda delodajalec otroka ne bo peljal na mesto računovodje. So pa naloge, ki jih človek lahko mirno izpolni v tej starosti. Na primer, kuhanje v kuhinji, strežba obiskovalcem, pa tudi vzdrževanje urejenosti prostorov in okolice. Vse je odvisno od otrokovih interesov in sposobnosti. Če rad nekaj počne z lastnimi rokami, mu bo delo v kuhinji prineslo resnično zadovoljstvo. In tisti, ki imajo radi komunikacijo v živo, lahko dobro sodelujejo s strankami. V tem primeru zakon določa majhne omejitve:

  • trajanje delovne izmene ne sme presegati uveljavljene norme;
  • delo ne sme biti povezano z nevarnimi ali škodljivimi delovnimi pogoji;
  • najstnik ne more imeti položaja, ki predvideva podpis pogodbe o odgovornosti.

Preostali del zakona mladim ne prepoveduje uresničevanja.

Delo v prestolnici

V sedemindvajsetih mestih Ruske federacije so prosilci dobili zaposlitve v McDonaldsu že od svojega 16. leta. Moskva pri tem ni izjema. Navsezadnje je bilo tu leta 1990 odprto prvo kavarno te mreže. Zakaj mladi hodijo delat na gostinsko področje? Odgovor na to vprašanje je nenavadno plačljiv. Iz leta v leto statistična služba in javni aktivisti natančno preučujejo višino plač različnih slojev prebivalstva. Trenutno so razmere v prestolnici takšne, da so najmanj zaposleni v McDonald'su, ne glede na upokojence. V povprečju zaslužijo približno 45 tisoč rubljev na mesec. Če je za rusko zaledje to sprejemljiv znesek, je za muskovite to stopnja revščine. Seveda, da zaslužite velik denar, morate imeti univerzitetno izobrazbo in minimalno delovno dobo. V skrajnih primerih redek ali iskan poklic. In popržite polizdelke in odstranite s mize - to je običajno veliko upokojencev, mladostnikov in študentov osnovnih tečajev.

Pogledi od

Za mnoge mlade je bil začetek kariere McDonald's zaposlen od 16. leta. Ocene tistih, ki so to izkusili na sebi, se včasih izrazito razlikujejo. Nekdo meni, da dobiti 150 rubljev na uro ni vredno, svojega prostega časa ne bi smeli porabiti za tak denar. Toda mladostniki gredo v službo, da bi postali neodvisni in pridobili finančno neodvisnost. In 25.000-30.000 na mesec za študenta je dobra podpora. Poleg tega so nekateri otroci prisiljeni delati zaradi pomanjkanja denarja v družini ali zaradi plačila za lastno šolanje. Izbira ni. A izobrazba v tej starosti ne omogoča, da se prijavite na visoko delovno mesto. Seveda, če govorimo o odrasli osebi, vam takšno delo na primer ne bo omogočilo, da preživite družino. Če šolar ali študent s takšnim zaslužkom ni zadovoljen, to pomeni, da denarja v resnici ne potrebuje, se bo morda dobro sprijaznil s svojim položajem. Za konec so vrata McDonald'sa vedno odprta.