karierno upravljanje

Starejši blagajnik: koncept, opredelitev, potrebna izobrazba, pogoji za sprejem, delovne odgovornosti in značilnosti opravljenega dela

Kazalo:

Starejši blagajnik: koncept, opredelitev, potrebna izobrazba, pogoji za sprejem, delovne odgovornosti in značilnosti opravljenega dela
Anonim

Glede na organizacijo imajo službene dolžnosti starejše blagajne svoje razlike in posebnosti. Zaposleni lahko preprosto delajo na blagajni in lahko dodatno kombinirajo naloge svetovalca, prodajalca, financerja itd. Specifičnost določenega delovnega mesta delodajalec običajno prikaže v navodilih. Toda na splošno bo veliko zahtev splošne narave.

Glede poklica

Starejši blagajnik je zaposleni, ki ima veliko neposrednih odgovornosti. Njegove pristojnosti vključujejo:

  • delo z dokumenti;
  • gotovina (tako gotovinska kot brezgotovinska) v kateri koli valuti;
  • opravljanje dela s podrejenimi, njihovo usposabljanje;
  • pogajanja z izvajalci.

Možne so tudi druge odgovornosti. Vse je odvisno od posameznega podjetja, kjer zaposleni dela kot višji blagajnik.

Ta zaposleni ima več podrejenih, zato bi moral delodajalec k pripravi opisa delovnega mesta vzeti vso resnost. Pomembno je upoštevati posebnosti podjetja in na podlagi tega ugotoviti specializacijo dela starejše blagajne. Običajno veljajo številne posebne zahteve:

  • razpoložljivost ustrezne izobrazbe;
  • delovne izkušnje;
  • Spretnosti
  • poznavanje regulativnih dokumentov.

Zakaj potrebujete opis delovnega mesta

Določa dolžnosti, pravice, odgovornosti zaposlenega. Pravilno oblikovanje tega dokumenta vključuje jasno oblikovano besedilo, ki nima dvojnega pomena, kar preprečuje nastanek sporov in konfliktnih situacij. Koristno bo predpisati določeno hierarhijo organizacije in podrejenost vsakega zaposlenega določeni osebi.

Opis delovnega mesta višje blagajnice vsebuje točke o mehanizmu sprejemanja na delovno mesto in odpuščanje z delovnega mesta ter pravila za njegovo nadomestitev za čas odsotnosti (dopust, bolniške odsotnosti, službena potovanja itd.). Ta dokument opravlja tudi številne pomembne naloge tako za delodajalca kot za zaposlenega in poenostavlja reševanje številnih vprašanj, ki se pojavljajo med delovno dejavnostjo.

Zakonodajni okvir

Struktura in vsebina opisov delovnih mest ne urejata regulativni pravni akti. Ta trenutek omogoča pri njegovem ustvarjanju upoštevati posebnosti organizacije dela pri delodajalcu.

Po GOST R 6.30 - 2003, ki je bil odobren z Resolucijo Državnega standarda Ruske federacije z dne 03.03.2003 št. 65-ti, so v opisih delovnih mest postavljene naslednje zahteve:

  • dokument mora biti sestavljen v skladu z zakonodajo Rusije;
  • v državnem jeziku.

S sklepom Ministrstva za kulturo Ruske federacije z dne 8. novembra 2005 št. 536 je bilo določeno, da mora besedilo navodila dati tretja oseba, izrazi pa naj se uporabljajo v vsebini: "naj", "naj", "potrebno", "ni dovoljeno", "prepovedano ".

Zgornji standardi tudi določajo, da bi moral določiti del opisa delovnega mesta zaseda razdelek z naslovom "Splošne določbe". Odseva namen dokumenta, razloge za njegov razvoj, odgovornost za kršitev, obseg.

Kot veste, je glavno besedilo tega dokumenta razdeljeno na poglavja, odstavke, pododstavke. Glavni oddelki:

  • splošne določbe navodila;
  • odgovornosti za delovna mesta;
  • pravice zaposlenih;
  • odgovornost zaposlenega.

Dodatni razdelki opisa opravila

Pogosto je treba dodati dodatne razdelke:

  • merila za oceno kakovosti dela;
  • postopek certificiranja;
  • vrstni red pri menjavi navodil itd.

Pomembno je vedeti, da lahko vsebina tega dokumenta vključuje le tiste zahteve, ki ne nasprotujejo zvezni zakonodaji Ruske federacije. Delovni zakonik ne dovoljuje prednosti ali omejitev, ki so povezane z jezikom, narodnostjo, socialnim statusom, raso, prebivališčem zaposlenega, pa tudi z njegovimi političnimi prepričanji, starostjo, vero.

Pravice in odgovornosti

Zaposleni ima pravico do:

  • dajati predloge, katerih namen je izboljšati delo;
  • vložite zahtevo in se seznanite z dokumentacijo, povezano z njenimi dejavnostmi;
  • sprejemajo neodvisne odločitve za reševanje situacij, ki so konfliktne narave;
  • da zahteva od vodstva delovne pogoje, potrebne za njeno dejavnost.

Višji blagajnik je odgovoren za neizpolnjevanje svojih dolžnosti, pa tudi za materialno odgovornost, ki od njega zahteva posebno pozornost, hitre in pravilne odločitve, disciplino. Odgovoren je za ustvarjanje nevarnih pogojev za zaposlene v organizaciji, za nepravilno izvajanje navodil, za neuspeh pri vodenju pomembnih informacij.

Opis opravila

Vsebina navodil mora vsebovati naslednje postavke:

  • vzpostavitev kvalifikacijskih zahtev (spretnosti, izobrazba, delovne izkušnje itd.);
  • določitev meja odgovornosti specialista;
  • opredelitev delovnih funkcij (količina dela, mandat, obseg itd.).

Za delodajalca opis dela določa pravice:

  • obrazložiti zavrnitev sprejema delovnega mesta v primeru, da prosilec ne izpolnjuje izobrazbe, kvalifikacij, delovnih izkušenj in drugih parametrov;
  • objektivno oceniti delo zaposlenega v poskusnem obdobju;
  • jasno izvaja porazdelitev delovnih funkcij med zaposlenimi;
  • oceni popolnost opravljanja delovnih funkcij zaposlenega;
  • obrazložiti neskladnosti med potrjevanjem dela;
  • oceniti in utemeljiti zakonitost disciplinskih sankcij za nepravilno opravljanje dolžnosti zaposlenih.

Strokovne zahteve in funkcije v banki

Specialist mora stalno spremljati spremembe zakonodaje, ki se nanašajo neposredno na njegove poklicne dolžnosti. Starejši blagajnik na banki ne sodeluje le z denarjem, temveč tudi z drugimi vrednostmi, vrednostnimi papirji.

Dolžnosti tega strokovnjaka vključujejo:

  • Upoštevanje omejitve stanja na gotovini, priprave dnevnih poročil, vodenja blagajne in drugih prejemkov / odhodkov.
  • Sprejmite, izdajte gotovino blagajnikom v delovnem dnevu, preverite varnost sredstev, preverite dejansko razpoložljivost denarja na blagajni s podatki, zabeleženimi v dokumentaciji.
  • Izvajajo transakcije z denarnimi nakazili in tudi menjalne transakcije, izročanje gotovine zbiralcem, pripravijo dokumentacijo, ki je v njihovi pristojnosti.

Odgovornosti višje blagajne vključujejo tudi sposobnost dela z različnimi programi banke, biti izkušen uporabnik osebnih računalnikov, imeti izkušnje z ravnanjem z gotovino (izdajanjem, sprejemanjem, varovanjem), biti sposoben sestaviti gotovinske dokumente, delati na blagajnah in računalnikih. Poleg navedenega bi moral ta strokovnjak imeti možnost opravljati poravnave s strankami bank, tj. Delati s pravnimi osebami, posamezniki, čekovnimi knjižicami, plastičnimi karticami itd.

Višji blagajnik mora biti sposoben določiti pristnost gotovine, vrednostnih papirjev in zagotoviti njihovo varnost. Poznavanje pravil za upravljanje blagajn, računalnikov, pravil požarne varnosti, sanitarne higiene, varstva dela je potrebno, da bančni uslužbenci zagotovijo pravilno nemoteno organizacijo delovnega procesa.

Poklic višje blagajne vas obvezuje, da lahko pravočasno krmarite in hitro najdete rešitev težave, pa naj gre za okvaro nadzorne opreme ali spor, konflikt pri delu s stranko.

Strokovne zahteve in značilnosti v trgovini

V začetku novega delovnega dne višja blagajna po navodilih vsem blagajnikom daje gotovino za organizacijo dela s strankami. Čez dan mora nadzorovati neprekinjen in zvest proces dela na blagajni. Če pride do kakršnih koli konfliktnih razmer, mora ta specialist odločiti o njegovi likvidaciji.

V primeru okvare opreme blagajne mora višji prodajni uradnik izdelati zahtevo in opremo poslati v popravilo. Po koncu delovne izmene ali po potrebi mora jasno in hitro sprejeti denar od operaterjev in sestaviti popis zabrisanih zapiskov. Ob koncu delovnega dne morajo izvajalci preveriti tudi poročila o ustreznosti številk, ki jih posredujejo na papirju, z dejansko razpoložljivostjo sredstev. V primerih odkritja pomanjkljivosti, pomanjkljivosti je treba ugotoviti razlog in sprejeti ukrepe.

Starejši blagajnik sodeluje tudi pri pripravi zbirnih dokumentov, gotovine za njihovo pošiljanje na banko, zbiranja, zbiranja gotovine ob koncu delovnega dne, dostavi poročil glavnemu računovodju in izdajanju bankovcev v izmenjavo upravljavcem. Pogosto mora še vedno vzdrževati in nadzorovati delovni urnik izvajalcev (bolniške odsotnosti, počitnice, prosti dnevi), izvajati usposabljanja za nove specialiste in spremljati skladnost s podrejenimi delovno disciplino.

Dolžnosti starejše blagajne v trgovini vključujejo poznavanje in uporabo pravil o službi za stranke, sporočanje tega znanja vsem zaposlenim, ki so mu podrejeni, poznavanje osnov etiketa. Ta zaposleni mora razumeti in biti sposoben sodelovati z vsemi spremembami, novostmi v skladu z veljavnimi zakoni, odredbami, internimi predpisi in pravili trgovine.

Starejši blagajnik mora imeti lastnosti, ki pomagajo razumeti ljudi, ki jih bo najel. Tako si sam izbere svoje podrejene, zaposli ekipo, s katero bo delal. V prihodnosti bo moral opraviti razgovore in usposobiti delo blagajnikov-operaterjev. Podrejen je glavnemu računovodju, oziroma mora izdelati poročilo o opravljenem delu, ki izpolnjuje vse zahteve.

Kako pravilno sestaviti življenjepis

Pri sestavljanju tega dokumenta je najprej treba temeljito preučiti opis delovnega mesta tega poklica. Vredno je biti pozoren na zahteve, ki jih postavlja delodajalec, in na seznam dolžnosti, kateri zaposleni bo odgovoren in katere pravice bodo imeli.

Priporočljivo je, da najprej preberete vzorne podobne opise opravil za zahtevani položaj. Na podlagi vsebine te dokumentacije lahko človek sam razume in določi, kateri konkretni dejavniki so pomembni in kaj neobvezni. Glavna naloga prosilca je navesti njegove prednosti, ki ga bodo pomagale razlikovati od vseh prosilcev.

Kaj navesti pri pisanju življenjepisa

Pri sestavljanju tega dokumenta je priporočljivo, da podatke o sebi navedete jasno, jedrnato in v zadevi. Povzetek starejše blagajne mora navajati:

  • izobraževanje;
  • delovne izkušnje na tem delovnem mestu, prejšnja delovna mesta;
  • delovne veščine, osebne lastnosti;
  • dosežki na voljo.

Če obstajajo dokazi o izpopolnjevanju, nagradah, nagradah, diplomah in drugih podobnih dejstvih o delovnih dosežkih, jih je treba navesti.

Kaj mora imeti višji blagajnik

Potrebne spretnosti in sposobnosti:

  • poznavanje blagovnih znanosti;
  • energijo in družabnost;
  • poznavanje skladišč;
  • poznavanje ekonomije, organizacije in varstva dela, etike, psihologije, trgovanja z blagom, zakonodaje Ruske federacije, varnostnih ukrepov, osnov požarne varnosti.

Ta delavec je odgovoren za kakovost dela svojih podrejenih, hitro mora rešiti težave, ki so se pojavile med delovnim procesom.

Zaključek

Splošni seznam v opisih delovnih mest za višjo blagajno kot celoto se nanaša na poznavanje glavnih pravil organizacije (trgovina, bančništvo itd.), Sanitarnih, varnostnih in operativnih pravil za opremo, ki se uporablja pri delu.

Posebne zahteve za položaj bodo določene z usmeritvami dejavnosti določene organizacije. Zato je zelo pomembno upoštevati posebnosti dela tako pri sestavljanju opisov delovnih mest kot pri pisanju življenjepisa. Začetni izbor za delovno mesto je pogosto določen s podatki, ki jih je vlagatelj predložil o sebi. Nato delodajalec preveri skladnost vlagatelja z določbami delovnega mesta in položaja kot celote.

Želim opozoriti, da je ta zaposleni obdarjen z veliko avtoriteto, odgovornostjo, pravicami, zato je tako pomembno, da opis delovnega mesta izpolnite čim bolj v celoti. V nasprotnem primeru zaposleni morda ne bo izpolnil pričakovanj poslovodstva.