zaposlovanje

Novi poklici - imperativ časa

Novi poklici - imperativ časa

Video: Verbo - Parte 1 (Prof Noslen) 2024, Maj

Video: Verbo - Parte 1 (Prof Noslen) 2024, Maj
Anonim

Veste, kdo je tinker? Kaj je počel tselnik ali stikalec? Predmeti, pojavi izginejo, spremenijo pa se tudi človekove dejavnosti. Namesto starih se pojavljajo novi poklici in v povezavi s stalnim tehnološkim razvojem.

Pred dvema desetletjema bi si težko predstavljali delovna mesta, kot je avtor tekstopiscev, razvijalec mobilnih aplikacij ali operater klepeta. V bistvu so novi poklici seveda povezani s svetovnim spletom, vendar ne samo. Na vseh področjih, kjer se uporabljajo visoke tehnologije, na eni strani stroji nadomeščajo ročno delo, na drugi pa je potreben, da nekdo nadzira in spremlja svoje delo.

Poklici nove dobe - kot je napovedal Bill Gates - so pogosto povezani z zaposlitvijo na daljavo. Zahtevajo povsem drugačne spretnosti, toda za mlade, ki jim iz zibelke z računalnikom lahko rečete "za vas", v njih ni nič nemogočega ali presenetljivega. Torej, naštejmo glavne nove poklice v povpraševanju - torej tiste, ki so se pojavili v zadnjem desetletju in povpraševanje po katerih nenehno raste.

Nihče ni dvomil, da internet ni samo orodje za komunikacijo in zabavo, ampak tudi ogromna poslovna platforma z resnično neomejenimi možnostmi. Predstavljajte si, kako delujejo portal za novice, spletno mesto z objavami ali navidezno trgovino. Besedila, opisi blaga, programska koda, ki izračuna ceno dostave ali nas usmeri v elektronske denarnice, da lahko plačamo izdelek ali storitev, se ne pojavijo sami. Platforme so ustvarili računalničarji. Poleg tega vse pogosteje uporabljamo različne naprave za dostop do omrežja: zato narašča potreba po razvijalcih ustreznih aplikacij.

Portal napolni z besedili in ilustracijami, ustvari opise za izdelke - upravitelja vsebin. Njegove odgovornosti vključujejo posodabljanje informacij na spletnem mestu, ohranjanje zanimanja obiskovalcev. Toda skrbnik skupin na družbenih omrežjih dela neposredno z njimi.

Za podjetja - s ciljem povečanja prodaje, komunikacije s potrošniki, interaktivnosti - je že dolgo "dobra oblika", da imajo svojo Facebook ali VKontakte stran, da promovirajo svoje izdelke na Odnoklassniki ali storitve na Professionals.

Kateri drugi novi poklici so se pojavili v povezavi s širitvijo mreže? Na primer, tekstopisec. Zdaj to ni samo novinar ali avtor člankov. Ustvarjal naj bi besedila različnih slogov in usmeritev - od prodaje pisem za glasila do oglaševanja "privlačnih" oglasov. Poleg tega plodovi njegovega dela spadajo v roke "strokovnjaka za promocijo" - ali "SEO managerja". Odgovoren bo za položaj spletnega mesta v iskalniku, njegovo privlačnost za uporabnike svetovnega spleta. Na koncu, na kateri strani za iskanje so prikazani rezultati podjetja (na primer s poizvedbo "poceni okna" ali "čokoladne fontane"), sta neposredno odvisna njegov dohodek in razvoj.

Vse

bolj tradicionalne dejavnosti se selijo v virtualni prostor. Lastnik podjetja lahko živi, ​​recimo, v Nemčiji, zaposleni pa lahko kjer koli na svetu. Programerji delajo na daljavo. Prevajalska podjetja sodelujejo s svobodnjaki iz drugih mest in držav, prenašajo naloge in prejemajo pripravljena besedila prek posebnih korporativnih portalov.

Vse več navadnega blaga se prodaja prek omrežja, a vseeno mora oseba sprejeti naročilo, ga oddati, spakirati in poslati. Tu je še en nov poklic - vodja e-trgovine.

Odpira velike priložnosti, hkrati pa svetovni splet postavlja nove zahteve. Sposobnost hitrega odzivanja, ravnanja z veliko količino informacij, hitro tiskanje, analitičnih veščin, poznavanja psihologije, kreativnega pristopa - to so lastnosti, ki so potrebne za tiste, ki se želijo učiti novih poklicev.