karierno upravljanje

Je primeren kandidat uspeh ali rezultat skrbne izbire?

Kazalo:

Je primeren kandidat uspeh ali rezultat skrbne izbire?

Video: Karierna orientacija 2024, Maj

Video: Karierna orientacija 2024, Maj
Anonim

Vsaka organizacija potrebuje osebje. Seveda vsak vodja sanja, da bi morali usposobljeni, izvršni in natančni zaposleni zasedati položaje v delovnem kolektivu. Izbor kandidatov za prosta delovna mesta ni lahka naloga. Učinkovitost dela določenega sektorja podjetja in celotne organizacije kot celote je odvisna od tega dogodka. Ekipa bi morala delovati kot enoten mehanizem. Vsaka povezava - izvedite jasno določeno funkcijo in ne odpovejte. Možnost izbire pravega kandidata za potrebno prosto delovno mesto bo pomagala organizirati tako usklajeno delo.

Priprava na intervju

Kandidat je iskalec zaposlitve, ki želi dobiti službo. Koliko je primerna za določeno organizacijo, lahko odloči kadrovski specialist ali sam vodja podjetja.

Odločitev se lahko sprejme po razgovoru, ki je obvezen in zelo informativen dogodek pri izbiri osebja.

Povabilo na razgovor se vsem kandidatom pošlje z datumom, uro in krajem. Za vsakega prijavitelja je treba pripraviti vprašalnik, zahteve in opis delovnega mesta. Intervju mora potekati tako, da bodo prejete vse potrebne informacije. Kandidat je v prihodnosti zaposleni, zato je treba imeti jasno predstavo o ravni njegove strokovnosti, delovnih izkušenj, osebnih lastnosti in drugih pomembnih vidikov.

Intervju

Na začetku razgovora predstavnik podjetja prosilcu predstavi osnovne kratke informacije o organizaciji, izrazi zahteve po osebju, lastnosti podjetja in posebnosti nalog, ki jih bo moral gost opravljati. Nato sledi anketa kandidata o vnaprej pripravljenih vprašanjih: kaj lahko reče o svojem prejšnjem delu, zakaj ima potrebo po iskanju novega kraja. Ne postavljajte vprašanj, ki podvajajo osebne podatke. Kandidat je oseba, ki ji je treba zaupati določeno vrsto dela, zato mora razgovor dati vse potrebne podatke o zanesljivosti prosilca, koliko izpolnjuje postavljene zahteve.

Mnogi delodajalci raje podprejo ustni razgovor s presejalnimi testi. Na primer, prevajalec iz tujega jezika bi moral imeti določeno hitrost, blagajna bi morala biti sposobna hitro šteti, mehanik bi moral biti dobro seznanjen s tehnologijo. Kandidatura tega preizkusa mora biti opravljena tako, da ni dvoma o ravni strokovnosti prijavitelja.

Odobritev kandidature

Kasneje, ko so vsi povabljeni opravili razgovor, se izvede primerjalna analiza rezultatov.

V tem primeru se štejejo naslednje značilnosti prosilca:

  • splošna pripravljenost in stopnja usposobljenosti;
  • delovne izkušnje;
  • spretnosti in znanja strokovnega načrta;
  • osebne lastnosti;
  • celoten vtis.

Dobro je oceniti v točkah, kar vsakemu vlagatelju da kazalnik stopnje skladnosti z zahtevami. Če vodite te točke in primerjate kazalnike vsake osebe, se lahko odločite. Tako potrjuje kandidaturo za delovno mesto. Če prosilec, ki vam je všeč, ne sprejme vabila na delo, se odločite za kandidata, ki mu je med intervjuji čim bolj blizu.