zaposlovanje

Oblikovalec postavitve - kdo je to? Oddaljena postavitev

Kazalo:

Oblikovalec postavitve - kdo je to? Oddaljena postavitev

Video: Vrtalni stroj za misijonarja Janeza Krmelja 2024, Maj

Video: Vrtalni stroj za misijonarja Janeza Krmelja 2024, Maj
Anonim

V zadnjem času, ko tiskarstva niso zmogle spremeniti zmožnosti osebnega računalnika do prepoznavnosti, je bil izid knjige zelo zamuden postopek. Udeležilo se ga je veliko ljudi. Eden od njih je bil zagotovo pisalnik. Usposabljanje kot tak ni potekalo. Vendar pa je danes priložnost, da vstopite v ustrezno izobraževalno ustanovo in pridobite diplomo iz tega poklica. V nadaljevanju članka bomo analizirali naslednje vprašanje: "Oblikovalec postavitve - kdo je to?" Katere naloge danes opravlja ta specialist?

Ustvarjanje odtisov

Značilnosti postavitve knjige je mogoče pripisati obstoju stroge razmejitve dolžnosti. Se pravi, ena oseba je morala sodelovati pri razvoju projekta, druga je vtipkala besedilo, tretja je pripravila risbe, četrta je ustvarila filme, peti pa je bila zaupana pri ustvarjanju tiskanih obrazcev. Tehnologija, vidite, je okorna, počasna in zapletena. Vnašanje besedila in postavitev je bilo opravljeno s tipalnikom knjig. Ti procesi so potekali strogo po pravilih, ki jih zagotavljajo številni standardi, od katerih je bilo strogo prepovedano odstopati, sicer pa je nespoštovanje zahtev sistem strogo kaznoval.

Pojav računalniške tehnologije

Zdaj, ko računalniška tehnologija prevladuje v svetu, postopek postavitve in tipkanja poteka že s pomočjo programov in ne ročno, kot doslej. Vse faze tega procesa so skoraj avtomatizirane. Če želite besedilo narediti bolj berljivo, se morate seznaniti z načeli upravljanja nastavitev, s katerimi so opremljeni namizni založniški sistemi. Tu nam bodo na pomoč priskočila tehnična navodila in nepozabni GOST, katerih osnutek naj bi oblikovalcu postavitve omogočil, da strani publikacije hitro pripeljejo v obliko, ki jo bralci navadijo, da brez dodatnega truda dojemajo besedilo.

Časopisni postopek

Postavitev je proizvodni postopek, med katerim se knjige, revije in časopisi v danem formatu sestavijo s pomočjo pripravljenega nabora ilustracij. Ta postopek je eden glavnih tistih, ki sestavljajo tiskarstvo, kar prispeva k temu, da tiskani izdelek dobi končni videz. Kakovost dokončane revije, knjige ali časopisa je odvisna od tega, kako dobro je postavljena postavitev. Ta postopek je tudi eden najbolj zapletenih. Oblikovalec postavitve se ukvarja s postavitvijo in kadrovanjem. Strokovnjak ob upoštevanju obveznih tehničnih pravil zagotavlja slog in tehnično enotnost oblikovanja in umetniške celovitosti publikacije, skladnost posamezne strani in vsake strani s splošnim načelom in vsebino zasnove.

Načini izbiranja

Vsak oblikovalec postavitve ve, da je obvezna zahteva za oblikovanje publikacijske strukture prisotnost enakega značaja postavitve vseh delov brez izjeme, ki imajo enake elemente. To pomeni, da so v začetnih pasovih vsi spuščaji enaki, približno enaki pretepanjem vseh podštevilk in naslovov različnih rangov, opombe v besedilu, sprotne opombe, napise pod figurami, vnašanje ilustracij iste vrste se izvajajo na enak način ("z roko" ali nasprotno). Poleg tega so isti glave v rokah in nogah, podpisi in norme. Postavitev nekaterih revij, zlasti tistih, ki vsebujejo veliko število ilustracij, ima svoje značilnosti. Vendar se na splošno izvaja v skladu s pravili postavitve knjige. Med postavitvijo časopisa ter knjige in revije obstajajo pomembne razlike.

Postavitev izdaje

Pri ustvarjanju postavitve katere koli publikacije je nujno treba upoštevati njeno obliko, predvsem pa delež lista, saj so od tega odvisni vsi parametri besedila v publikaciji in število strani. V tem primeru je tipalna naprava - kdo je to? Najprej model plošče. Preden začnete, morate določiti približno število strani v publikaciji. Med spuščanjem pasov mora biti število krat 16 ali 32 (za ofsetni tisk). Napaka postavitve je prisotnost velikega števila praznih strani, na katerih je napis "Za opombe". Upoštevati je treba, da sta zadnji dve in prvi dve strani katere koli knjige vedno zasedeni. Prva stran deluje kot naslovna stran, druga - njen promet. Predzadnja se vedno uporablja kot konec besedila ali oglaševanja, slednje se praviloma dodeli podatkom o diplomi. Revije in časopisi zaradi svojih posebnosti predvidevajo druge omejitve.

Odgovornosti povezovalcev

Torej, nabor tipk - kdo je to? Ta oseba je strokovnjak za postavitev na strani dokumenta za ilustrirane, besedilne in pomožne elemente. Izraz se tradicionalno uporablja pri založništvu in tiskarstvu. Toda pojav interneta je prispeval k temu, da ji je dodelil drugačen pomen. Danes je poklic, kot je spletni koder, zelo pogost. Dolžnosti specialista vključujejo pridobivanje besedil, ilustracij in skic. Ustvarja postavitve za časopise, revije in druge tiskane medije. Pred tem je oblikovalec postavitve moral tudi izstaviti filme za naknadno prenašanje na plošče, namenjene za ravno tiskanje po fotografski metodi (veliki založniki za takšne namene uporabljajo storitve specialista za tisk).

Vodnik

Tipkovnik (kdo smo, smo že ugotovili zgoraj), ki deluje v periodičnih publikacijah, je pogosto podrejen odhajajočemu urejevalniku. Njen vodja je lahko tudi oseba, ki je odgovorna za ilustracijo - urednik računov. Če ima publikacija oglaševalsko sliko in ne informacije in novice, je umetniški direktor vodja oblikovalca postavitve. V glavnem sodeluje pri zagotavljanju skladnosti s celostno identiteto. Oblikovalec postavitve lahko deluje tudi samostojno.

Uporaba računalniških orodij

Glavno računalniško orodje, ki ga uporablja tiskalnik, ki deluje v tiskarni, so programi, kot je AdobeInDesign. Prej jih najpogosteje uporabljata PageMaker in QuarkXPress, lahko pa sta alternativa brezplačnemu Scribusu. Za pripravo fotografij dodatno uporabljajo orodje, kot je Photoshop, pomožno delo opravlja tudi urejevalnik vektorske grafike, na primer AdobeIllustrator. Sodelujete lahko s specializiranimi programi postavitve. Če želite izvesti gradnjo tehnične literature, uporabite program FrameMaker (ali brezplačen paket TeX).

Razvoj virtualnega sveta

Pojav novih mest se pojavi vsako sekundo. Lastniki teh virov si želijo, da bi njihovi portali imeli izviren in privlačen videz za uporabnike. V te namene seveda ni dovolj, da uporabite brezplačne predloge spletnih strani, ki so polne interneta. V tem primeru ne morete storiti brez storitev skupine strokovnjakov. Koder spletnega mesta je le del te ekipe. Ukvarja se s postavitvijo elementov na straneh internetnega vira. Kraj dela profesionalnega pisalnega orodja so spletni studii, oglaševalske agencije. Poleg tega sodeluje pri različnih internetnih projektih. Delujete lahko tako v osebju katerega koli podjetja, bodisi neodvisno, kot oddaljeni tipalnik.

Takojšnje naloge

Koder spletnega mesta ustvarja kodo strani z ustreznim označevalnim jezikom. Lahko je to na primer HTML, XHTML, XML. Odgovoren je tudi za postavitev kode strani, ki je bila ustvarjena prej z uporabo vgrajenih orodij za označevanje ali kaskadnih tabel CSS. Za urejanje in zapisovanje kode uporablja urejevalnik besedil ali urejevalnik HTML, grafični program za "rezanje" grafične postavitve.