karierno upravljanje

Inženir za oceno stroškov: opis delovnega mesta, življenjepis, usposabljanje

Kazalo:

Inženir za oceno stroškov: opis delovnega mesta, življenjepis, usposabljanje

Video: Na kaj vse morate paziti, ko zaposlujete delavca? 2024, Julij

Video: Na kaj vse morate paziti, ko zaposlujete delavca? 2024, Julij
Anonim

Strokovnjak za tak poklic, kot je geodet, najame gradbena podjetja, ki izračunajo stroške materiala in dela ter jih čim bolj zmanjšajo. To je zelo pomemben zaposleni, saj se brez njegovega prispevka k skupnemu delu delo ekipe preprosto ne začne. Obstaja delitev tega poklica na inženirje in ekonomiste. Takšni strokovnjaki so v večini primerov potrebni v gradbenih in projektantskih podjetjih, organih za finančni nadzor in v krajih, kjer opravljajo pregled.

Zahteve zaposlenih

Ocenjevalec mora pridobiti višjo ekonomsko ali tehnično izobrazbo. Poleg tega mora zaposleni razumeti, kako potekajo organizacijski procesi in gradbena dela še potekajo. Delodajalci so zelo pogosto pozorni na izkušnje pri pripravi dokumentov, povezanih z ocenami, tehničnimi in projektnimi dokumenti. Poleg tega pogosto preučijo znanje računalnikov, vključno s specializirano programsko opremo. Včasih so potrebne tudi risarske spretnosti in osnovno znanje o proračunu.

Plača in usposabljanje

Odvisno od kraja dela in od tega, kako veliko in donosno je podjetje, se lahko plača ocenjevalnega inženirja giblje od 35 do 100 tisoč rubljev. V večini primerov na višino plače vpliva tudi stopnja znanja specialista, regija, kjer je zaposlen, in količina dela, ki mu je dodeljena. Kar zadeva usposabljanje, delodajalci zelo cenijo delavce, ki so poleg visokega šolstva prejeli tudi potrdila o opravljenih dodatnih tečajih, ki lahko trajajo od dveh tednov do enega leta.

Kakovost zaposlenih za življenjepis

Delodajalci pri izbiri bodočega zaposlenega v podjetju raje prosilce z analitično miselnostjo, čedne in pozorne strokovnjake, ki znajo kakovostno delati s številkami. To bi morali biti odgovorni, izvršni in neodvisni delavci.

Poleg visokošolske izobrazbe na področju gradbeništva in gospodarstva se od zaposlenega lahko zahteva poznavanje specializiranih programov, kot so WinSmeta, GRAND-ocena ali Estimate. Poleg tega bi moral zaposleni dobro poznati tehnologijo gradnje, samozavestno uporabljati veliko virov, imeti dostojno znanje o gospodarstvu. Strokovnjaki, ki spremljajo spremembe cen in povezane dokumentacije, so zelo spoštovani.

Kvalifikacijske zahteve

Poleg samega položaja še obstaja delitev specialcev na kategorije. Navadni inženir geodezije mora imeti potrdilo o zaključenem visokem izobraževanju na specializiranih področjih. Delodajalci običajno ne postavljajo meril, povezanih z delovnimi izkušnjami, vendar mora delavec nadgraditi svoje znanje vsaj vsakih pet let.

Prav tako se lahko zaposli specialist s srednjo izobrazbo, strokovno prekvalifikacijo in vsaj enoletnimi izkušnjami na ustreznem delovnem mestu. Toda zaposleni v prvi kategoriji morajo imeti visoko strokovno izobrazbo in delovne izkušnje kot inženir ocenjevalca druge kategorije od dveh let naprej. Enako velja za inženirja druge kategorije, toda tu bi morale biti izkušnje dela kot geodeta najmanj eno leto. Vsi tovrstni zaposleni se morajo prekvalificirati enkrat na pet let. In to je minimum.

Splošne določbe

Zaposleni na tej funkciji velja za strokovnjaka in ga lahko sprejme le direktor podjetja ali ga odstrani. Če želite dobiti to službo, morate imeti višjo inženirsko, ekonomsko ali tehnično izobrazbo. Delodajalci se le redko vprašajo, kakšne izkušnje imajo kandidati na njihovih položajih. Prosto delovno mesto lahko pridobi tudi zaposleni s srednješolsko izobrazbo, ki pa je na tem področju vsaj tri leta zaposlen na položaju, ki je povezano z ocenjenim delom.

Kaj mora voditi specialist

Geodet se mora pri opravljanju svojih nalog zanašati na regulativne dokumente, ki so neposredno povezani z njegovimi dejavnostmi. Poleg tega mora upoštevati metodološke podatke, statut podjetja, delovni načrt organizacije, ukaze višjega osebja in opis delovnega mesta.

Znanje

Zaposleni mora poznati navodila, ki se nanašajo na oblikovanje in finančno oceno prometa dokumentov. Zavezan je preučiti tehnologijo, ki se uporablja za proizvodnjo izdelkov v podjetju, kjer je zaposlen, in kadar je potrebno izvesti inštalacijska in gradbena dela. Poleg tega mora zaposleni poznati trenutne standardne ocene, vse cene, GOST in koeficiente inštalacijskih, popravilnih in gradbenih del ter glede na to, po kateri shemi jih izvajalci financirajo.

Ocenjevalni inženir v gradbeništvu mora razumeti vrstni red, v katerem morajo biti sestavljeni naslovni seznami, in kako se zapisujejo izjave v zvezi s popravili, napakami in drugimi tehničnimi dokumenti. Njegovo znanje bi moralo vključevati ekonomijo, upravljanje, delo in organizacijo proizvodnje. Zaposleni mora biti sposoben uporabljati računalniško tehnologijo, pa tudi druge komunikacije in komunikacije. Zavezan je preučiti glavne točke delovne zakonodaje ter vsa pravila in predpise v podjetju.

Glavne funkcije

Navodilo inženirja za ocenjevanje predvideva, da je nanj nameščenih več funkcij, med katerimi je priprava proračunskih in finančnih dokumentov, povezanih s popravili, obnovo in izboljšanjem proizvodne učinkovitosti v gradbeništvu. Poleg tega bi moral preučiti, analizirati in odobriti naslovne sezname popravljalnih del, risbe predmetov, ugotovljene pomanjkljivosti in druge načrte v zvezi z obnovo in popravilom stavb. Na podlagi analize vseh načrtovanih del naj pripravi ocene, v katerih bodo navedeni skupni stroški. Če se spremenijo naloge ali cene materialov, je ta uslužbenec vključen v prilagoditev dokumentov.

Glavne odgovornosti

V opisu dela inženirja za ocenjevanje se predvideva, da mora preveriti, kako pravilno so vse ocene sestavljene s strani izvajalcev, nakar pripravi sklepe o njih. Neposredno sodeluje pri odločanju, kakšno ceno zaračunati za popravila, inštalacije in gradbena dela, ki jih ne predvideva trenutna dokumentacija, ali če je med projektom treba nadomestiti materiale in opremo.

Zaposleni je prav tako dolžan sodelovati pri sestavljanju naslovov seznamov objektov, usklajevati ocene z izvajalci, spremljati skladnost s standardi s strani pogodbenih organizacij in nato pripraviti akte v zvezi s pripravljenimi nalogami. Poleg tega sodeluje pri razvoju dejavnosti, ki bodo pripomogle k zmanjšanju stroškov dela.

Druge dolžnosti

Delo inženirja za ocenjevanje predpostavlja, da se ukvarja z upravljanjem dokumentov, sistematizacijo ocene stroškov, ustvarja standardne ocene, ki temeljijo na ponavljajočih se nalogah. Pripravlja poizvedbe glede cene dela, mora biti v skladu z vsemi pravili in predpisi, ki jih določa podjetje.

Pravice

Po končanem usposabljanju ocenjevalnega inženirja in se ustali na delo, ima pravice, in sicer seznaniti se z vsemi odločitvami vodstva, ki se nanašajo neposredno na njegovo delo, vodji rešitve ponuditi, kako izboljšati svoje delo, opozoriti vodstvo na ugotovljene napake pri delu podjetje.

Poleg tega je upravičen do kakršnih koli informacij od svojih nadrejenih in drugih oddelkov podjetja, ki jih potrebuje za opravljanje dela. Zaposleni lahko zahteva pomoč svojega šefa pri opravljanju svojega dela, pa tudi sodelovanje v razpravi o vprašanjih varstva dela.

Odgovornost

Ta zaposleni je lahko odgovoren za dejstvo, da nepravilno izpolnjuje svoje naloge, ali za dejstvo, da jih sploh noče izpolniti. Meje njegove vključitve ureja veljavna zakonodaja države. Poleg tega je lahko odgovoren za kršitev upravnega, delovnega ali kazenskega zakonika. Če je podjetju s svojimi dejanji povzročil materialno škodo, je lahko tudi odgovoren. Odgovoren je tudi za kršitve norm, pravil in statuta organizacije, razkritje zaupnih informacij in poslovnih skrivnosti.

Zaključek

Ko predloži svoj življenjepis podjetju, mora ocenjevalec inženir razumeti, da bodo njegovi delovni pogoji odvisni od različnih dejavnikov. Na njegove dejavnosti vpliva regija, v kateri ima podjetje, obseg in obseg zaposlitve. Na splošno so plače zaposlenih na tem področju precej dobre, a višji kot je zaslužek, resnejše odgovornosti so dodeljene specialistu. Ta položaj je primeren za osebo, ki zna delati s številkami, je zelo pozoren in odgovoren.

Znanje zaposlenega ne bi smelo vključevati samo gradbeništva in ekonomičnosti, temveč tudi programsko opremo, s pomočjo katere bo delavec opravljal svoje delovne naloge. Pri izbiri tega poklica je vredno razumeti, da boste morali nenehno spremljati najboljše prakse domačih in tujih podjetij. Prav tako je treba opraviti veliko analitičnega dela in načrtovati, kako optimizirati dejavnosti drugih zaposlenih in razporediti sredstva, da se čim bolj zmanjšajo stroški organizacije.

Če je vse to za strokovnjaka zanimivo in je prepričan, da se bo spopadel z nalogami, ki so mu bile dodeljene, potem je takšen položaj zanj. Glavna prednost tega poklica je njegova plača in prestiž v ozkih krogih. Dejansko se brez tega zaposlenega gradnja objekta ali njegova obnova preprosto ne bo začela. Kar zadeva minuse, je verjetno glavno, da vseh vprašanj, ki se pojavljajo zaradi posebnosti dejavnosti zaposlenih na tem področju, ni mogoče rešiti v okviru enega podjetja.