intervju

Glavne vrste profilov in njihova vsebina

Kazalo:

Glavne vrste profilov in njihova vsebina

Video: Je čas za Facebook in Instagram oglaševanje 2024, April

Video: Je čas za Facebook in Instagram oglaševanje 2024, April
Anonim

Vse vrste raziskav, vprašalnikov, socioloških in marketinških študij so prišle v naše življenje tako tesno, da nismo bili pozorni na število in vrste vprašalnikov, ki jih moramo dnevno izpolnjevati. Najpogostejša metoda socioloških in trženjskih raziskav je vprašalnik. Kot orodje za raziskovanje ta metoda velja za eno najbolj prilagodljivih, saj se vprašanja lahko postavljajo v različnih oblikah. Prav tako je v kadrovskem oddelku uporabiti vprašalnike.

Na kratko o glavni stvari

Vprašalnik je ena od dveh vrst ankete. V prispevku je seznam vprašanj, na katera odgovori anketiranec. Kljub zunanji preprostosti še zdaleč ni vsak specialist, ki bi lahko pravilno sestavil vprašalnik. Napačno sestavljen seznam - to so napačni rezultati raziskav. Pomembno je, da vprašanja ne napišete pravilno, temveč tudi pravilno določite njihovo prednost. Vrste profilov so različne, pomembno vlogo pa igra namen polnjenja.

Veliko je odvisno od pravilnosti ankete za kandidata za delo. Med intervjujem na primer mnogi strokovnjaki prosijo, da priložite vprašalnik in ga nadaljujete, saj interni dokument oddelka za osebje ne vsebuje seznama poklicnih znanj ali drugih pomembnih informacij. Nič manj pogosto lahko srečate vprašanje, ki zadeva vrste izobraževanja. Vprašalnik morda ne vključuje takšnih možnosti, kot so nepopolno višje, osnovno poklicno, srednje specialno itd. Skratka, brez podatkov, prikazanih v življenjepisu, je težko presoditi o strokovnosti iskanega strokovnjaka.

Kakšni so cilji vprašalnika med zaposlitvijo?

Glavna naloga takšnega vprašalnika je pridobiti izčrpne informacije o specialistični delovni dejavnosti, njegovih izkušnjah, spretnostih in izobrazbi. Vse druge vrste vprašanj v vprašalniku (o hobijih, hobijih, delovnem mestu sorodnikov itd.) Lahko imenujemo stranske. Pri analizi izpolnjenega vprašalnika mora vodja razumeti izvedljivost nadaljnjega delovnega dogovora z določenim strokovnjakom in višino njegove plače. Ali lahko vprašalnik nadomesti celoten intervju? Nikakor ne v podjetjih, včasih pa se med zaposlitvijo lahko srečate neprijeten trenutek, ko delodajalec verjame, da lahko vprašalnik v celoti nadomesti celoten intervju. Takšne misli so v osnovi napačne.

Najpogosteje vodje opravijo anketo z vsemi kandidati, ki so se odzvali na razpisano mesto, izberejo najboljše in šele nato določijo čas in kraj razgovora. Odgovori, predstavljeni v vprašalniku, bodo vodji zaposlovanja omogočili, da razume, na kakšen način se pogajajo in ali jih sploh vodi.

Vprašalniki v kadrovskem oddelku. Kakšni so?

V kadrovskem oddelku skoraj vsakega večjega podjetja lahko srečate 3 popolnoma različne vrste profilov:

  1. Za intervju. Praviloma jih postavijo znotraj podjetja pred obiskovalce. Na primer, v velikih trgovskih centrih, supermarketih, na spletnem mestu v elektronski obliki itd. V tem primeru vlagatelj izpolni papir in s tem obvesti delodajalca, da soglaša, da bo v tem podjetju zasedel prosto delovno mesto.
  2. Prijavnica za zaposlitev se izpolni neposredno na razgovoru. Ta obrazec služi kot nadomestilo za življenjepis.
  3. Obrazec vloge za zaposlitev se izda zaposlenemu za izpolnitev prvega delovnega dne. Takšni papirji so običajno priloženi osebnim spisom vsakega zaposlenega.

Katere vrste vprašanj so v vprašalniku?

Glede na raziskavo in namen prihodnjega vprašalnika so v vprašalnik lahko vključena naslednja vprašanja:

  1. Pojasnitev identitete anketiranca (spol, kraj prebivališča, starost, zakonski status, izobrazba, posebnost itd.). Ta vrsta vprašanj vam omogoča, da prejete podatke oblikujete v skupine in podskupine.
  2. Vprašanja za ugotavljanje dejstev vedenja, ki usmerjajo dejanja in dejanja osebe, ki je zaslišana.
  3. Vprašanja ali testi za prepoznavanje načrtov, motivov, mnenj, presoje vrednosti in pričakovanj.

V vprašalnikih za kadrovski oddelek se praviloma pojavljajo vprašanja o izobraževanju, uporabnih spretnostih in delovnih izkušnjah. Pogosto lahko vidite vprašanja glede interesov in ciljev, določenih za osebo, želeno plačo itd.

Prijavnica

V večini primerov vodje zaposlovanja ali vodilni delavci poskušajo naložiti obrazce na spletu. Proste vrste profilov, katerih primerov ni težko najti na spletu, je v večini primerov treba dokončati. Obstaja več preprostih načel, ki jih morate upoštevati pri sestavljanju kakršnega koli vprašalnika. Sestavljajo jih:

  1. Upoštevati je treba, kako bodoči anketiranec besedilo iz vprašalnika zaznava. To je vodilno načelo, iz katerega izhajajo vsi drugi.
  2. Med sestavljanjem vprašanj je treba upoštevati praktične izkušnje in posebnosti kulture občinstva, ki bodo izpolnili obrazce.
  3. Ista vprašanja, ki smo jih zastavili v različnih zaporedjih, bodo za analizo dali popolnoma različne informacije. Za večjo zanesljivost informacij je bolje postaviti splošna vprašanja na začetku, na koncu pa razjasniti vprašanja.
  4. Vsak semantični blok vprašalnika je zaželen, da se razvije približno enaka velikost. To se naredi tako, da je vsak blok med polnjenjem enakovreden za anketirance.
  5. Peta točka se nanaša na porazdelitev vprašanj glede na stopnjo njihove zapletenosti. Na začetku vprašalnika bi morala biti splošna in najpreprostejša vprašanja, za njimi pa bi morala biti bolj zapletena. Priporočljivo je, da drugi odstavek vsebuje ne ocenjevalna, temveč morebitna vprašanja. Nato lahko sledijo motivacijski, po katerih lahko rahlo upadnete in se vrnete k dogodkom ali dodate dejanske. Najtežja vprašanja (največ dve ali tri) se nahajajo na samem koncu. Pred končnim "potnim listom", če se nahaja na koncu.

Glavne vrste vprašalnikov morajo imeti naslednjo strukturo:

  • Na začetku številnih profilov si lahko ogledate epigraf. Ta uvodni del je neprincipiven, vendar poteka v strukturi. Anketirancu nastavi razpoloženje, da odgovori na zastavljena vprašanja. Obstajajo različne vrste vprašalnikov: za starše, marketinške, socialne itd. V uvodu kateremu od njih je strogo prepovedano sestavljati epigraf, ki neposredno vpliva na vsebino študije. Ker izjave in aforizmi lahko psihološko vzpostavijo človeka, da izpolni vprašalnik v duhu tega, kar je prebral. Tak epigraf je nesprejemljiv. Vendar uvod, ki vsebuje informacije o kritičnem pomenu študije za celotno regijo, odlično motivira vsakega anketiranca.
  • Apel spodbuja motivacijo in podrobno polnjenje. Praviloma se kot pritožba lahko uporabijo naslednje formulacije: "dragi gost", "dragi bralec" itd. Vedno se oblikuje v ednini.
  • Objektiv je dokaj informativen blok vprašanj. Tu so vprašanja, ki ocenjujejo socialno-demografske značilnosti anketirancev. Če ima tržnik vse podatke o izbrani skupini, je blok še vedno treba dodati. Ta preprosta splošna vprašanja človeka pripravijo do podrobnega zapolnjevanja bolj zapletenih in pomembnih točk. Poleg tega, če ta vprašanja izpustimo, anketiranec psihološko čuti očitno napako. Blok vprašanj se lahko nahaja ne samo na začetku, ampak tudi na koncu. Vendar za odprto, bolje na začetku. Če študija obravnava resne notranje težave, potem na koncu še bolje. V tem primeru lahko anketiranec dvomi v anonimnost.
  • Seveda je po vsem zgoraj navedenem na vrsti sam študij ali težje razumljiva vprašanja. Najprej naraščajoče in proti koncu - padajoče. Najtežja vprašanja (največ dve ali tri) so na koncu.
  • Po izpolnitvi je priporočljivo izraziti hvaležnost za sodelovanje v anketi. Včasih se sooči z vprašanjem: "Bi se radi ponovno udeležili naših anket?"

Marketinška aplikacija. Vrste vprašanj

Od česa je odvisna klasifikacija? Glede na način, kako je anketiranec prejel dokument, so lahko tipi vprašalnikov v sociologiji:

  • poštni (kadar obrazci z vprašanji prihajajo do anketirancev po pošti);
  • pritisnite (od besede "pritisnite", torej tistih profilov, ki so objavljeni v tiskanih medijih);
  • brošure (ko vprašalnik razdeli vprašalnike skupini anketirancev).

Metoda za tisk in pošto se nanaša na dopisni vprašalnik, med katerim ni na voljo neposrednega stika vprašalnika z anketirancem. Anketo lahko izvedemo doma, v kraju dela ali študija. Včasih, ko se anketa izvaja zunaj domačih sten, jo je mogoče organizirati v ločeno publiko s posebej izbrano skupino. Vprašalniki za sprejem na delo so lahko bodisi s polnim delovnim časom (med intervjujem) bodisi v odsotnosti (preden so povabljeni na razgovor).

Kot vse druge sociološke ali trženjske raziskave ima tudi zastavljanje svoje faze:

  • Postavite naloge in težave, ki jih boste rešili z vprašanjem.
  • Razvoj vprašalnika z velikim številom odprtih vprašanj.
  • Poskusni vprašalnik in analiza po zaključku dela.
  • Popravek in dopolnitev besedila vprašanj, njihova umestitev v vprašalnik.
  • Izvedba obsežnih vprašalnikov.
  • Analiza rezultata in priprava poročila o dejanskem opravljenem delu.

Prednosti in slabosti

Prednosti:

  1. Različne vrste profilov v marketingu vam omogočajo, da opravite anketo velikega števila ljudi o skoraj kateri koli temi ali težavi.
  2. Študija ne zahteva veliko časa.
  3. Možnost računalniške obdelave rezultatov raziskav.
  4. Anonimna metoda vam omogoča, da dobite bolj zanesljive informacije.

Minusi:

  1. Daleč od vedno resničnih odgovorov.
  2. Nepripravljenost za sodelovanje v anketah.
  3. Stanje ni mogoče prikazati v celoti.
  4. Naglica pri polnjenju.

Kljub tem pomanjkljivostim se pri trženju pogosto uporabljajo vrste socioloških vprašalnikov. Poleg tega vprašalnik ostaja glavno orodje za zbiranje in analiziranje informacij o posameznikih pri prijavi na študij ali delo.

Intervju: življenjepis ali prijavnica?

Praviloma se prijavni obrazec za zaposlitev uporablja ne le za kandidate, temveč tudi za zaposlene v kadrovskem oddelku. Kaj pa, če je kandidat prišel na razgovor z dobrim in podrobnim življenjepisom? Dober uslužbenec ne bo takoj končal sestanka, temveč bo do strokovnjaka ravnal spoštljivo. Nekaj ​​vprašanj, ki so zelo dobro zajete v življenjepisu, je mogoče omeniti v vprašalniku s povezavo do tega dokumenta. Če je res neprijetno hraniti življenjepis ali mora vodja le upoštevati vprašalnik, lahko prosite, da v obrazce vpišete vse podatke.

Kako izpolniti vprašalnik za kadrovski oddelek?

Vrste odgovorov v vprašalniku večkrat povečajo možnosti za zaposlitev. Zato je pomembno upoštevati nekaj preprostih nasvetov za izpolnjevanje notranjega dokumenta.

Priporočila:

  • Pred izpolnjevanjem se prepričajte, da se temeljito seznanite z vsemi točkami in vprašanji, navedenimi v vprašalniku;
  • določite ime delovnega mesta, za katero se prijavljate (v nekaterih podjetjih so lahko drugačna);
  • rokopis mora biti jasen in čitljiv;
  • Kljub izpolnjevanju vprašalnika imejte pri sebi vedno popoln in podroben življenjepis;
  • v bloku "delovne izkušnje" je dovoljeno navesti tiste kraje, kjer zaposleni ni bil uradno prijavljen;
  • tako da delodajalec ve, za katero podjetje gre, je smiselno navesti ne le pravno osebo, temveč tudi ime znamke, podjetja, podružnice itd.;
  • poskusite dati popolne odgovore na vsa postavljena vprašanja;
  • v stolpcu "državljanstvo" vam ni treba navajati državljanstva (rusko, rusko itd.), ampak morate navesti državo (Ukrajina, Ruska federacija, Republika Belorusija itd.);
  • Ko izpolnite vprašalnik v elektronski obliki, ne pozabite pustiti komentarja ali odgovora s prednostmi svoje kandidature.
  • V stolpcu s pričakovanji o plačah poskusite navesti povprečno stopnjo za delovno mesto, ki je približno 10-15% višja.

Pasti vseh profilov: risanje

Včasih delodajalec ali zaposlitveni vodja prosilca lahko ogrozi s tako enostavno nalogo, ki je del vprašalnika. Med prvim srečanjem se delodajalec in kandidat skušata pokazati z najboljših strani in lahko veliko skrivata o sebi. Nekatera podjetja ne želijo razkriti presenečenj. O sebi lahko veliko poveš, ne bo težko in skrbno izpolni vprašalnik, vendar ne more vsakdo izpolniti tako preproste in nepričakovane naloge.

Kaj je to - otroška naloga, ki delodajalcu lahko pomaga izvedeti več o prosilcu? Kako narisati sliko?

  1. Velikost in lokacija. Velike risbe so značilne za odločne in pogumne ljudi, majhne pa odražajo prikrito negotovost, pretirano togost.
  2. Različne vremenske razmere simbolizirajo latentno vedenje človeka v dobrem in težkem trenutku. Z eno besedo, ko boste risali, se boste obnašali.
  3. Optimist takoj izračuna prisotnost "nasmeha od ušesa do ušesa" na sliki.

Podrobno smo obravnavali nekatere vrste profilov.