karierno upravljanje

Strojni inženir - skromen poklic na trgu dela!

Strojni inženir - skromen poklic na trgu dela!

Video: To bo moj poklic: Komunalni inženir 2024, Maj

Video: To bo moj poklic: Komunalni inženir 2024, Maj
Anonim

Danes je poklic strojnega inženirja precej pogost na trgu dela. Kljub letni maturi na univerzah inženirjev je zelo težko najti usposobljenega in kompetentnega strokovnjaka.

Zakaj tako primanjkuje specialistov? Vsaka organizacija potrebuje izkušene in kompetentne strokovnjake, ne samo na papirju, ampak tudi v praksi. A dejstvo je, da ima večina strojnih inženirjev, ki imajo veliko izkušenj s papirjem, dejansko premalo praktičnega znanja. Za to so krivi delodajalci, ki inženirjem nalagajo dodatne dajatve (računovodstvo zalog, sklenitev pogodb za dobavo opreme itd.). Namesto da bi te naloge opravil, bi se inženir strojništva lahko ukvarjal neposredno s svojimi. Naloge strojnega inženirja vključujejo:

  1. Zagotavljanje optimalnega stanja opreme.
  2. Spremljanje delovanja opreme.
  3. Sprejem opreme in njena namestitev.
  4. Tehnični pregled in diagnostika opreme.
  5. Razvoj načrtov za popravilo opreme
  6. Spremljanje stanja delov opreme, nabava in zamenjava rezervnih delov.
  7. Sodelovanje v zadevah, ki izboljšujejo delovanje opreme in podaljšajo življenjsko dobo opreme.
  8. Razgradnja stare opreme in zagon nove.
  9. Vzdrževanje dokumentacije v zvezi s proizvodno opremo.

To je najmanjša količina dela, ki jo mora strojni inženir opraviti brez dodatnih del. In če ga izpolni, mu potemtakem ostane manj časa za opravljanje nalog. A to ni edini razlog za pomanjkanje specialistov. Večina diplomantov univerz ne nadaljuje z začetkom dela na univerzi in gre na področje trgovine. To je posledica dejstva, da delovna mesta na tej specialnosti zasedajo upokojenci.

Zdaj pa razmislimo, kakšne veščine mora imeti človek, da se lahko varno prijavi na mesto "strojnega inženirja"? Univerzitetni diplomant ali oseba, ki že dela v tem poklicu, mora imeti zadostno stopnjo teoretičnega znanja, poznati mehaniko industrijske opreme, imeti znanje o normativih in pravilih za razvoj konstrukcijske in tehnične dokumentacije, biti sposoben delati v posebnih programih (Compass in AutoCAD).

Zdaj pa ugotovimo, kje iskati službo strojnega inženirja? V večini primerov je glavna potreba po strokovnjakih tega poklica opažena v različnih vrstah obratov (inženiring, nafta, gradbeništvo itd.) Vsa podjetja, ki vključujejo komunikacijo z opremo. Obstaja služba za dobrega specialista. Strojni inženir je tak poklic, ki je v industrijskem sektorju precej povpraševan.

Strojni inženir v povprečju zasluži od 20.000 do 40.000 rubljev. Čeprav imajo pristojni strokovnjaki z izkušnjami 3 ali več let priložnost, da zaslužijo do 95.000 rubljev. Višina plač je še vedno odvisna od regije. V moskovski regiji so plače višje kot v Čeljabinsku ali kateri koli drugi. Pri izbiri zaposlitve mora ta dejavnik upoštevati strojni inženir.

Če povzamemo vse zgoraj navedeno, lahko rečemo, da je na trgu dela pomanjkanje specialistov iz poklica "strojnega inženirja". Zato kompetentni specialist nikoli ne bo ostal brez dela in bo našel vlogo za svoje znanje.