karierno upravljanje

Kakšni so lahko poklicni interesi vzgojitelja v vrtcu?

Kazalo:

Kakšni so lahko poklicni interesi vzgojitelja v vrtcu?

Video: Karierna orientacija 2024, Maj

Video: Karierna orientacija 2024, Maj
Anonim

Kakšni so lahko poklicni interesi? Njihovo proučevanje je zanimiv poklic: to vam omogoča, da pogledate v človekovo zavest in ugotovite, kaj ga motivira pri izbiri določenega poklica, razumete njegove motive, ugotovite, kaj želi doseči v življenju in kaj je pripravljen žrtvovati za dosego izbranega cilja.

Vsak zaposleni, ne glede na organizacijo, v kateri dela, in na kakšnem položaju, vedno zasleduje določene cilje, vendar jih je pogosto težko razumeti na prvi pogled. Kolega, ki deluje zraven vas, z vsem neusmiljenim trgovskim duhom, je povsem mogoče, da se ne ukvarja samo z velikimi honorarji, ampak se želi ravno v tej dejavnosti razvijati in izbrati poklic, ki se mu reče "na klic duše".

Razvrstitev poklicnih interesov

Kaj je vključeno v koncept "poklicnih interesov vzgojitelja v vrtcu"?

Konvencionalno lahko vsa strokovna zanimanja razdelimo na 10 točk:

  • Nagnjenost za obdelavo materialov.
  • Nagnjenost k sklepanju poslovnih stikov.
  • Nagnjenost k rutinskemu ustvarjalnemu delu.
  • Nagnjenost k izvajanju moralne vzgoje ljudi.
  • Nagnjenost k spoštljivi skrbi za lastni prestiž.
  • Nagnjenost k vključevanju v intelektualno dejavnost, ki je povezana s komunikacijo.
  • Nagnjenost k izvajanju znanstvenih in tehničnih dejavnosti.
  • Nagnjenost k določenemu abstraktnemu razmišljanju in izvajanju ustvarjalnega dela.
  • Nagnjenost k tehničnim napravam in upravljanju takšnih mehanizmov.
  • Nagnjenost k izvajanju proizvodnih dejavnosti, ki lahko prinese vidne rezultate.

Osnovni interesi

Vsak učitelj, ne glede na to, s katero dejavnostjo opravlja, ima osnovne poklicne interese učitelja. Zaposleni v taborišču za otroke ali učitelj težkih najstnikov v posebnih ustanovah, učitelj katere koli šole ali učitelj katere koli univerze - vsi so združeni s takimi poklicnimi interesi, kot so:

- želja po moralni vzgoji;

- želja po izvajanju intelektualnih dejavnosti, povezanih s komunikacijo;

- želja po ustvarjalnem delu.

Potem ko smo izvedeli, kakšni interesi obstajajo, lahko izločimo ločeno skupino, ki je povezana s tako pomembno dejavnostjo, kot je zaposleni v predšolski vzgojni ustanovi, in izpostavimo poklicne interese vzgojitelja v vrtcu.

Učitelj ali psiholog?

Ni vsak učitelj psiholog in obratno. Včasih, če delo vzgojitelja izbere oseba, čeprav je seznanjena z osnovnimi pedagoškimi pravili, vendar popolnoma brez osnov osnov psihološke vzgoje, je rezultat obžalovanja vreden. Poklicni interesi vzgojiteljice v vrtcu se sploh ne razvijajo. Najpomembnejše je razumevanje, da lahko vsako vaše dejanje in vsaka vaša beseda postaneta temeljni za razvoj posamezne osebnosti, ki bo določala življenje otroka v prihodnosti, saj je to velika odgovornost.

S tega vidika bi moral imeti vsak vzgojitelj v vrtcu naslednje poklicne interese:

  • Želja po zvišanju ravni lastne pedagoške kulture (vključno z obvladovanjem znanj, veščin na tem področju, njihovim razvijanjem skozi vse življenje).
  • Želja po uporabi lastnih pedagoških izkušenj za vzgojo otrok, za razvoj njihovih ustvarjalnih, miselnih in socialnih sposobnosti.

Tako poklicni interesi učitelja ležijo na področju lastnega samorazvoja. Zelo pomembno je, da obstaja želja, da pridobljene veščine uporabimo v življenju pri vzgoji otrok.

Želja po izboljšanju lastne pedagoške kulture

Ko smo ugotovili, kakšni so poklicni interesi, se je vredno ustaviti na prvem od njih. Proces učenja v življenju katere koli osebe je stalen. Celo življenje se naučimo novih informacij, naučimo se jih uporabljati, tako v domačem načrtu, ki se nanaša na osebno življenje, kot na delovnem področju. Poklicni interesi vzgojitelja v vrtcu ne morejo obstajati brez želje po razvoju in analiziranju prefinjenosti izbrane specializacije.

Preučevanje novih informacij poteka s samorazvojem, ko učitelj bere publikacije, knjige ali gleda posebne filme, da bi izboljšal svoje poklicne sposobnosti. Udeleži se lahko tudi posebnih osvežitvenih tečajev, kjer se bo naučil informacij v procesu komunikacije s trenerji.

Želja po uporabi lastne pedagoške izkušnje

Zakaj pridobiti znanje brez možnosti njihove uporabe? To dejavnost lahko štejemo kot izgubo časa. Kot bi kupovali knjige v knjižnici, ki jih nihče ne bo bral - kot da obstaja literatura, vendar nima smisla, da je na polici. Nič novega ne bo povedala, razen če jo ne poberete in ne preberete.

Torej pri delu učitelja. Poklicni interesi vzgojitelja bodo prazni in brezpredmetni, če pridobljenega znanja ne bo uporabil v praksi. To si mora zaželeti, se želi ukvarjati z otroki, jim prenašati svoje znanje. Brez iskrene želje, da bi nekoga naučil resnično težko.

Primeri poklicnih preferenc vzgojiteljice v vrtcu

Kaj te zanima? Strokovni primeri so znani vsem in so v življenjskih izkušnjah katerega koli vzgojitelja predšolskih otrok.

Univerzitetni diplomant, ki je pridobil specialistično izobrazbo in se zaposlil v predšolski vzgojni ustanovi, je že odločil o svoji izbiri. Na univerzi je na tečajih izvedel veliko informacij o pedagoški znanosti, o tem, kakšne težave ima in kakšne koristi prinaša takšno delo. Se je že odločil, si zastavil cilj.

Mladi specialist začne svoje delo z gradnjo zaupanja vrednih odnosov z otroki svoje skupine, se nauči veliko informacij o njih, o njihovih družinah, nauči se razumeti in spoštovati majhne osebnosti. In v tem času izvaja izobraževalne dejavnosti, pri čemer otroku prikazuje in pripoveduje veliko koristnih informacij v dostopni zanj igri in poligri. Prav to je želja, da pri vzgoji otrok uporabimo lastne pedagoške izkušnje. Pri delu s starejšimi otroki in otroki lahko učitelj uporablja različne metode. Le z izkušnjami lahko najdete pristop do vsakega posameznega otroka.

Toda učitelj, ki izgubi zanimanje za razvoj lastnih veščin, bo slab. Na podlagi katere koli predšolske vzgojne ustanove poteka delo za povečanje stopnje znanja vzgojiteljev. Njihova dodatna samoizobraževanja na izbranem področju pomagajo napredovati od izvirnih metod poučevanja otrok, pri čemer gradijo svoje delo na novih načinih komunikacije in prenosa informacij.

Vloga vzgojiteljice v vrtcu

Vsak začetnik negovalca si lahko prisluži zasluženo poklicnost in dvigne raven na starejšega negovalca. Težko je opisati njegovo vlogo z nekaj besedami: ukvarja se ne le z vzgojo otrok, ampak tudi nadzira svoje sodelavce, daje zgled in ima veliko odgovornost v zvezi z njegovim delom in odgovornostmi.

Prestiž višjega vzgojitelja

Poklicni interesi vzgojitelja predšolskih vzgojiteljev vključujejo še eno: želja skrbi za lastni prestiž. Zakaj je tako pomemben za ta položaj?

Naslov starejšega vzgojitelja pomeni, da je učitelj prejel priznanje, njegovo delo je cenjeno. Povečal je krog odgovornosti, ki zdaj vključuje sposobnost izvajanja vodstvenih dejavnosti nad zaposlenimi v vrtcu. Ne le da še naprej izobražuje otroke, ampak je zgled tudi svojim kolegom, katerih delo nadzoruje. Prav tako zaposlenim pomaga najti svojo poklicno pot, razvija svoje veščine.

Nastavitve učiteljev v vrtcih

Tako kot poklicni interesi tudi preferenca vzgojitelja v vrtcu temelji na istem principu: izpolnjujejo individualne sposobnosti posameznika, ki temeljijo na ciljih njegovega dela in osebnih lastnostih.

Sem lahko spadajo takšne značilnosti, kot so ljubezen do otrok, do njihovega poklica kot učitelja, do dela z ljudmi, do sodelovanja pri socializaciji otroka, do poučevanja otrok ipd. Brez teh pomembnih vidikov je zelo težko najti ključ do otrok, zaslužiti njihovo spoštovanje in postati njihov avtoritet.

Glavna beseda, ki opisuje vse preference, je ljubezen, saj vsaka oseba pri izbiri enega ali drugega dejanja temelji predvsem na tistih dejanjih, ki so mu blizu, kot so in prinašajo zadovoljstvo in zadovoljstvo. Brez ljubezni do določenih dejanj in ustvarjalnosti je težko zgraditi pravilno razumevanje, kdo je učitelj.

Tako mu poklicni interesi vzgojitelja vrtca pomagajo pri opravljanju dela v izbranem poklicu. Pomagajo zagotoviti, da ne bo izgubil zanimanja za delo, dajejo priložnost za razvoj na izbranem področju in dajejo rezultat v obliki majhnih osebnosti, ki zapustijo vrtec in hodijo v šole, usposobljene za osnovne vidike.