karierno upravljanje

Headhunter je Headhunter - opis poklica, odgovornosti in lastnosti

Kazalo:

Headhunter je Headhunter - opis poklica, odgovornosti in lastnosti
Anonim

Kdo je lov na glavo? Kaj počne? To je poklic, ki se je pojavil relativno nedavno. Headhunter je zaposleni, katerega delovne obveznosti vključujejo iskanje primernih kandidatov, ki izpolnjujejo zahteve stranke (delodajalca). Delo vključuje izbiro najboljših kandidatov med razgovorom za službo in razpravo o številnih vprašanjih, povezanih s tem. To je nekakšen agent za zaposlovanje, ki ima široko paleto pooblastil.

"Lovec na glave"

Kdo je lov na glavo? V angleščini to besedo prevaja kot "lovec na glave". In res je, med nalogami predstavnika tega poklica je iskanje najprimernejših strokovnjakov za določene položaje. Glavna veščina je sposobnost razumevanja ljudi.

Poklicni lov na glavo je odličen komunikator, ki lahko osvoji zaupanje ljudi. Je prepričljiv, vztrajen in hkrati potrpežljiv. Headhunter je zaposleni, ki ustvari vtis pametne osebe, ki zmore pritisk. To je prilagodljiva, prilagodljiva in zrela osebnost, pa tudi nadarjeni pogajalec z dobrimi organizacijskimi sposobnostmi in administrativnimi znanji.

Izvršni rekruter

Headhunter je korporacija ali posameznik, ki zagotavlja zaposlovanje služb za zaposlovanje. Najeta so podjetja za iskanje posameznikov, ki izpolnjujejo posebne zahteve delodajalca. Z drugimi besedami, to je izvršilni zaposlovalec, ki izbere kandidate na podlagi njihove ravni usposobljenosti in s tem pospeši postopek zaposlovanja med delodajalcem in potencialnim kandidatom.

Headhunter: Poklic Opis

  • Razvoj in izvajanje osredotočene raziskovalne strategije.
  • Študija strankinih kupcev, konkurentov in trga.
  • Sledenje in identifikacija potencialnih kandidatov po različnih kanalih.
  • Ocenjevanje kandidatov.
  • Vodenje zaupnih pogovorov z naknadno potrditvijo podatkov.
  • Sestavljanje ožjega seznama kandidatov.
  • Nadaljnje delo s strankami in pomoč pri prilagoditvenem postopku.
  • Posedovanje posebnosti na določenem področju znanja (specializirana panoga ali položaj).
  • Raziskovalno delo.

Kaj pričakovati od poklica headhunter?

Delo je večinoma pisarniške narave, hkrati pa je mogoče nekaj sestankov s strankami in pogovorov s kandidati izvesti zunaj pisarne. Headhunter je zaposlitveni svetovalec, ki ga organizacija posebej najame. Morda je svobodnjak. Vsekakor bi moral biti specialist, ki ima strokovno znanje na določenem področju. Za srečanje strank bodo morda potrebni enodnevni izleti. Delo v tujini je možno, če gre za turistično industrijo ali velika podjetja, ki imajo tuje podružnice.

Odgovornosti izvršnega rekruterja

  • Reševanje kadrovskih problemov s privabljanjem in ocenjevanjem kandidatov za delo.
  • Svetovanje vodjem glede osebja.
  • Upravljanje gibanja in načrtovanje pripravništva.
  • Sodelujte z viri, kot so izobraževalne ustanove, agencije za zaposlovanje in agencije za zaposlovanje, mediji in spletna mesta, ki zagotavljajo informacije o prosilcih in potencialnih kandidatih za določena delovna mesta.
  • Študij opisov delovnih mest in izpopolnjevanje.
  • Privabljanje iskalcev zaposlitve z objavo prostih delovnih mest.
  • Določitev usposobljenosti vlagatelja za razgovor, analiza odgovorov in preverjanje podatkov.
  • Organizacija zaposlitvenih razgovorov (po potrebi vprašanja o potovanju, nastanitvi, prehrani, podpori skupine ali posameznega kandidata).
  • Pozorno preuči nadaljevanje headhunterja in oceni prosilce v skladu z zahtevami za delo.
  • Intervjuvanje kandidatov za dogovorjeni sklop kvalifikacij.

Kakovost profesionalnega lovca na glavo

Poklic lovcev na glavo pomeni globoko razumevanje procesov zaposlovanja, odlično znanje in orientacijo glede na tržne razmere, trende in najboljše prakse. Pomembne lastnosti so poslovna ostrost, sposobnost vodenja učinkovitih pogajanj, sposobnost dela z več prednostnimi nalogami, sposobnost reševanja težav, ambicioznost in odločnost, trdoživost in samozavest. Pomembna je sposobnost dela v skupini in kreativnost.

Kdo je lov na glavo?

Kako je prevedena ta beseda, je obravnavano zgoraj. Pogovorimo se, kakšen poklic je lov na glave? Kaj počne?

To je specialist, ki deluje kot posrednik med delodajalcem in potencialnim zaposlenim. Običajno se headhunter ukvarja s strokovnjaki višje stopnje. Medtem ko redni zaposlovalec izbira tiste kandidate, ki so sami zaposleni pri iskanju dela, se headhunter ukvarja z naprednimi visoko kvalificiranimi strokovnjaki, ki že imajo številne druge donosne ponudbe.

Včasih je naloga "lovca na glave" pritegniti resnično dragocene zaposlene na svojo stran. Na kaj se najprej osredotoča nadaljevalni headhunter? Najprej o podatkih, ki vlagatelja označujejo za prvovrstnega specialista na določenem področju. Dobrodošli so tudi izkušnje z zahtevano specialnostjo.

Hipostaza headhunterja

  • Diplomata in psihologa sta tista, ki imata dar prepričevanja in človeka vidita skozi in skozi.
  • Prodajalec in analitik sta tista, ki prodajata ne samo svoje blago, temveč tudi blagovno znamko svoje organizacije, prav tako analizirata trg dela in njegove trenutne trende.
  • Tržnik in komunikator je tisti, ki lahko s pomočjo številnih trikov, tudi ne povsem poštenih, osvoji um in srce pravega strokovnjaka.
  • Svetovalec je tisti, katerega priporočila poslušajo celo višji uslužbenci, saj se z uspešno oddajo headhunterja na najvišji ravni oblikuje kakovostno osebje.

Ko gre za pravega profesionalca, mora Headhunter imeti sistemsko razmišljanje, pa tudi sposobnost analize podatkov in sprejemanje ustreznih zaključkov. Pogosto so ravno strokovnjaki na tehničnem področju znanja tisti, ki za razliko od humanistike postanejo odlični "lovci na glave".

Vendar samo tehnično znanje ni dovolj. Pomembno vlogo igrajo intuicija, talent komunikatorja in izjemen vpogled psihologa. Poleg tega naj bi bile glavne osebne lastnosti lovca na glavo pogum, asertivnost, močna volja. Samo če imate ves ta vojaški arzenal, lahko greste "v lov".