povzetek

Kako ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj? Nasveti za mlade strokovnjake

Kako ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj? Nasveti za mlade strokovnjake

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Praviloma vsi delodajalci zahtevajo podroben življenjepis. In po eni strani s tem ni nič narobe, saj ta dokument omogoča, da v kratkem času dobite najbolj podrobne informacije o prosilcu. Toda eden najpomembnejših sklopov v njem je tisti, ki je povezan z izkušnjami na določenem področju dejavnosti. Kaj storiti mladim strokovnjakom, ki so pravkar diplomirali na univerzi in še vedno nimajo dovolj izkušenj? Kako ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj?

Najprej bi morali opustiti idejo o pisanju tako imenovanih univerzalnih življenjepisov, ki jih je mogoče poslati na več krajev in potrpežljivo čakati na odgovor. Vsak življenjepis mora biti napisan za določenega delodajalca in določeno delovno mesto.

Ko razmišljate, kako ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj, se je treba držati sredine in se ne spuščati v skrajnost. To pomeni, da končan dokument ne bi smel biti sestavljen iz več vrstic, vendar pa ni smisla opisovati vaših zaslug na desetih straneh - delodajalec preprosto ne bo imel časa ali želje, da bi ponovno prebral vaše stvaritve. Optimalna velikost je en natisnjen list. Vse podrobnosti lahko določite že v postopku osebnega razgovora.

Na začetku so kot vedno navedeni osebni podatki. Polno ime, priimek in priimek Naslednja - kraj dejanskega prebivališča in stiki (telefon, e-pošta), s katerimi se lahko obrnete. Pomembno je tudi navesti datum rojstva. Toda zakonski status - to je graf, ki ga je mogoče v celoti izpustiti.

Kako ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj? Ne pozabite na tisto, kar že imate. Namreč, izobraževanje. Vse točke morajo biti navedene v kronološkem zaporedju, vendar je treba začeti od zadnjega študijskega mesta (ali dela, če je bil takšen, in ni tako pomembno, v kateri posebnosti). Vendar morate razumeti, da celostna šola delodajalca verjetno ne bo zanimala, razen če ste končali licej ali gimnazijo z nekakšno pristranskostjo (matematični, tuji jezik itd.).

Ustvarjanje življenjepisa brez delovnih izkušenj, tako kot kateri koli drug, zahteva navedbo želenega delovnega mesta. Se pravi tistega, za katerega se prijavljate. Po potrebi lahko določite želeni urnik dela. Glede plač pa je bolje, da študenti sploh ne omenjajo njihove velikosti. Izjema so tiste situacije, ko delodajalec sam mora navesti želeno plačo.

In končno, najpomembnejša točka je, kako ustvariti življenjepis brez delovnih izkušenj. Kaj napisati v isti stolpec "Izkušnje"? In ali je sploh mogoče kaj napisati tam, če take izkušnje ni? Ne podcenjujte se in pozabite na tako sestavne stopnje usposabljanja, kot so praktično usposabljanje, pripravništvo, razvoj inštituta in sodelovanje v različnih projektih. Zaželeno pa je, da bi bilo vse, kar navedete v tem odstavku, vsaj nekako povezano z vašimi prihodnjimi dejavnostmi. To je le eden tistih primerov, ko bo ena razumna vrstica veliko boljša od ducat praznih in nesmiselnih.

Kar se tiče spretnosti, tudi tega stolpca ne bi smeli doseči z ničemer. Bodi odgovoren. Ne pozabite navesti raven uporabe računalnika in informacij o znanju različnih jezikov (seveda, če jih poznate). Nato naj bo nekaj točk (skupaj ne več kot 5-6), kjer poročate o tistih sposobnostih in spretnostih, ki jih resnično potrebujete v procesu dela.

Kot vidite, je pisanje življenjepisa brez delovnih izkušenj veliko lažje, kot se morda zdi na prvi pogled. Glavna stvar je prevzeti odgovornost za nalogo in ne pozabiti na svoje pomembne dosežke in nagrade. In seveda v nobenem primeru ne bi smeli zanemariti priložnosti za neplačano prakso v prestižnem podjetju ali zaslužiti dodaten denar na oddelku - te naložbe časa bodo kmalu v celoti poplačale same.