karierno upravljanje

Cartmaster je izginjajoč poklic

Kazalo:

Cartmaster je izginjajoč poklic
Anonim

Če zdaj vprašate preprostega mimoidočega: "Kdo je mojster vozička?", Potem najverjetneje ne bo mogel najti vrednega odgovora. Vendar, zakaj se čuditi, saj je ta poklic na robu izumrtja, kmalu pa ga lahko najdemo le v zapisih zgodovinarjev ali v romanih, napisanih najpozneje v prejšnjem stoletju. Toda bili so časi, ko je bil zelo prestižen, in oseba, ki je obvladala, je lahko mirno hranila svojo družino.

Kdo je mojster vozička?

Kot je razvidno iz imena poklica, je mojster vozičkov specialist, ki ustvarja vozičke, vozičke in vozičke. Poleg tega je opravljena vsa popravila - od zamenjave kolesa do popolne obnove karoserije.

Seveda zdaj voziček ali voziček le redko vidiš, toda pred sto leti je bil tak prevoz običajna norma. Premožni trgovci, lordi in celo kralji so se vozili v kočijah, ki so se tu in tam razbijali. Treba je opozoriti, da so bile takrat ceste brez asfalta, kar je močno vplivalo na stanje prometa.

Glede na vse to je mogoče zlahka razumeti, da v teh dneh mojstri vozičkov niso sedeli v prostem teku. Res je, imeli so tudi svojo hierarhijo. Nekateri so sodelovali z bogatimi strankami, medtem ko je bila usoda drugih, da popravijo vozičke kmetov in kmetov. Kljub temu so takrat vsi vedeli, da je mojster vozička vreden poklic.

Katere lastnosti in znanje mora imeti mojster vozička?

Zdaj bi morali ugotoviti, kje lahko najdete spretnosti, potrebne za delo. Omeniti velja, da specializiranih institucij, ki bi poučevale ta poklic, preprosto ni. Zato je mojster vozička posebnost, ki jo je najlažje dobiti z vpisom študentov k izkušeni osebi v tej zadevi.

Dolgo bo trajalo obvladanje poklica, saj zahteva posebno natančnost in dobro odkrite veščine. V nasprotnem primeru bi se vagon po prvih sto kilometrih preprosto lahko razpadel, nato pa bo trajalo še veliko časa, da se opraviči jezni stranki.

Toda kaj natančno mora biti zmožen mojster vozičkov? Poklic je sestavljen iz treh medsebojno povezanih delov, ki jih mora vsak obvladati.

  1. Kovaštvo je temelj celotnega postopka. Dejansko bo treba večino delov izdelati iz kovine, njihova kakovost pa mora biti na spodobni ravni.
  2. Enako pomembne so mizarske veščine. Poveljnik vozičkov mora biti sposoben delati z različnimi vrstami lesa, sicer se ne bo mogel spoprijeti z določenim naročilom ali izbrati ne ravno kakovostnega lesa.
  3. Inženiring. Naj bo oblikovanje vozičkov precej preprosto, včasih pa brez risbe ne morete storiti. Še posebej v primerih, ko morate oblikovati prevoz ali nenavaden vagon.

Cartmaster v sodobni družbi

Zdaj je mojster vozička poklic vetra. Razlog za to je napredek, ki so ga avtomobili vnesli v življenje ljudi in s tem te strokovnjake pustili ob strani. In vendar še vedno obstajajo organizacije, ki zaposlujejo mojstre na vozičkih.

Konec koncev, tudi zdaj so še vozički, vozički in vozički. V velikih mestih lahko pogosto dobite ponudbe, da se po mestu vozite s konjičkom ali najamete luksuzen prevoz namesto limuzine. Takšne storitve so uspešne, kar pomeni, da je delo za mojstre vozičkov še vedno.

Res je, diplomanti tehničnih univerz, ki imajo splošno predstavo o razporeditvi vozičkov, pogosto delajo na tem položaju. A dednih mojstrov skoraj ni več, saj se zdaj vsi ne želijo naučiti tega redkega poklica.