karierno upravljanje

Kako se odločiti za menjavo zaposlitve? Razlogi za spremembo področja dejavnosti in nasveti psihologov

Kazalo:

Kako se odločiti za menjavo zaposlitve? Razlogi za spremembo področja dejavnosti in nasveti psihologov

Video: 97% Owned: How is Money Created 2024, Maj

Video: 97% Owned: How is Money Created 2024, Maj
Anonim

Vemo, da ne morete biti popolnoma srečna oseba, iz dneva v dan opravljati neljubega posla. Četudi prinaša dober dohodek. In morda je tako: do nekega trenutka si resnično ljubil svojo službo. Toda potem je prišel trenutek "izgorelosti". Pred tem je vaš ljubljeni posel prenehal biti zabaven, potrudite se, delate, ne morete čakati konca delovnega dne, odnosi s sodelavci so postali moteči. Kaj storiti? Kako se odločiti za menjavo zaposlitve? V članku bomo z vami delili učinkovita priporočila psihologov, predstavili bomo algoritem ukrepov za spreminjanje zaposlitve.

Počitek ali odpustitev?

Kako spremeniti delo? Najprej prisluhnite sebi. Ponder: Ali res želite zamenjati službo?

Vzrok za vaše draženje, odpor do njega je lahko banalna utrujenost. Vi preživite monoton vikend, dolgo niste bili na dopustu, delali ste na težkem projektu, sodelovali s pretirano živčno stranko. Vse to uspešno "zdravimo" s polno bogatim počitkom.

Druga stvar je, če ste sami ugotovili, da vam je to, kar počnete, tuje, "odraščali" iz takšnih dejavnosti in se enkrat zmotili, ko ste se posvetili temu poklicu.

Imate razlog?

Sprememba dela ni primer, ko se morate v celoti zanašati na čustva. Če ste užalili šefa, naletela neprijetna stranka, vas je kolega začel nadlegovati, naredili ste nesrečno napako - to ne bo zadosten razlog, da zapustite svoje delovno mesto. Neprijetna oborina bo hitro izginila, a posledice prenagljene odločitve vas bodo še dolgo preganjale.

Določimo z zadostnimi razlogi za spremembo posla:

  • Imate zdrave ambicije, potrebujete strokovno rast. Toda vaš nekdanji kraj dela vas omejuje v razvoju.
  • Čutite, da mirujete, degradirate in se ukvarjate z dejavnostmi, neprimernimi za vašo naravo.
  • S plačo niste zadovoljni. Saj ne, da to ni dovolj za normalno življenje, vendar menite, da vaš prispevek k razvoju podjetja ni cenjen. Ali pa razumete, da vas plača ne more motivirati za delo z večjim donosom.
  • Z vodstvom imate kronično napet odnos.
  • V delovnem kolektivu je opaziti nezdrav položaj. Ne gre za več konfliktov, ampak za vztrajno neprijetno vzdušje, ki posega v vaše plodne dejavnosti.
  • Čutite, da imate nerazumno veliko odgovornost. Čutite, da so vse misli zasedene z delom, fizično si ne morete nameniti časa za družino, prijatelje ali najljubši posel.

Ustavite se in pomislite

Kako se odločiti za menjavo zaposlitve? Priporočamo, da si za nekaj tednov vzamete dopust in se poskusite umakniti. Najbolje je, da se odpravite v kraj, kjer ni interneta ali celo mobilne komunikacije. Po mnenju psihologov se bodo v prvem tednu take samote vaši možgani začeli "upirati": "Kaj bom brez dela?", "Kam grem?", "Vsi trpijo, zato bom morda toleriral?"

Toda drugi teden bo produktiven. Najpogosteje se v zavesti že začne oblikovati osnutek algoritma »Kako spremeniti delo« - podjetje, položaj, panoga. Ali pa boste razumeli, kaj je povzročilo vaše nezadovoljstvo in odpor do resnične zaposlitve, se lahko spopadete s tem razlogom in začnete svojo prejšnjo dejavnost s svežo močjo in harmonijo v duši.

Odločite se, kaj želite.

Kako spremeniti delo? Še naprej se razumemo. Razumete, da vam delovno mesto ne ustreza toliko, da je eden od izhodov iz situacije, da ga spremenite. Dobro. Zdaj naredite jasen seznam, kaj vam ni všeč:

  • Plača.
  • Urnik
  • Odnos vodstva in sodelavcev.
  • Lokacija podjetja.
  • Možnosti za kariero, poklicni samorazvoj.
  • Pravila notranjega delovnega načrta in tako naprej.

Ta seznam vam bo v prihodnje koristen, da ne boste naredili napake pri izbiri naslednjega delodajalca in ne spremenili šla za milo.

Odločite se, v čem ste dobri

Kako pravilno spremeniti delo? Že smo se odločili, kakšno delovno mesto želimo videti v prihodnosti. Zdaj je čas, da se obrnete na svojo ljubljeno. Na tej stopnji je pomembno, da podrobno izpostavite, v čem ste dobri, katere vaše poklicne in osebne lastnosti bodo pripomogle k zasedbi bolj obetavnega delovnega mesta.

Tu je spet uporabna sestava seznamov. Psihologi svetujejo, naj se opusti vključitev vnetih ust "družabnost, strpnost, dobronamernost." Poskusite omeniti konkretne primere. Na primer, "Mojstrsko sem lastnik Photoshopa", imam dar prepričevanja, ki pomaga zmagati na razpisih "itd. Izdelati je mogoče dve stolpci: kaj je enako vrednoteno na vseh področjih dejavnosti in kaj vas razlikuje kot klasičnega strokovnjaka v določeni panogi.

Priprava na spremembe

Pomembna razumna naloga je zagotoviti si najbolj neboleče spremembe službe. Če želite to narediti, naredite naslednje:

  • Pripravite finančno blazino. Ko se odločite za spremembo dejavnosti, začnite oblikovati akumulacije, ki vam bodo omogočale strpno obstoj vsaj šest mesecev, ne da bi prejemali predhodno plačo.
  • Vodite "inteligenco" in se ne poslovite od prejšnjega dela. Ne hitite, da takoj prenehate, saj ste se uveljavili v želji po spremembi dejavnosti. Lahko se udeležite tečajev prekvalifikacije, spremljate trg dela, pošiljate življenjepise in se posvetujete o novih zaposlitvah, ki združujejo to podjetje z delom.
  • Ne govorite o odločitvi. Ne povejte svojim šefom, sodelavcem o svoji želji po spremembi kraja zaposlitve. Veliko bolj smiselno je, da jih postavite pred dejstvo, tako da ob pravem času izpolnite odstopno pismo.
  • Pustite dober vtis o sebi. Negativni odnos bo razumljiv, če se boste odločili, da boste prekinili službo, počitniško sezono, potem ko ste se podvrgli dragi prekvalifikaciji na račun delodajalca. Pomembno je, da o sebi pustite dober vtis ne samo s človeške strani. Morda boste potrebovali napotke iz prejšnjega opravila o novem poslu.
  • Ostani miren. Tudi vaš diskreten odhod lahko izzove že nekdanjega šefa in sodelavce, da nabirajo nitke, razpravljajo, govorijo za hrbtom. Poskušajte ostati mirni, bodite prijazni in se naklonite pripravi naslednika.
  • Delujte po zakonu. Ne pozabite, da ste dolžni delati v korist nekdanjega delodajalca še dva tedna po prošnji za odpust. V sodobni resničnosti je to obdobje formalno, vendar ga morate vseeno predvideti v svojih načrtih.

Kje želite delati?

Še naprej razmišljamo, kako spremeniti delo po vseh pravilih. Naslednji korak je spremljanje trga dela. Skicirajte seznam podjetij, v katerih želite delati. Usmerite svoje želje na novo delovno mesto, lastne zmožnosti in zahteve želenega delodajalca.

Druga stvar je, če se odločite za korenito spremembo svojega področja dejavnosti. In spet psihologi svetujejo, da se obrnete na seznam. Našteti morate tiste panoge, v katerih želite delati in se razvijati. Tukaj morate nekajkrat dobro premisliti.

Pričakovanje in resničnost

Kot veste, se pod težavami, utrujeni od kakršnih koli dejavnosti, tudi mi kot inteligentni odrasli začnemo romantizirati, idealizirati drugo področje dejavnosti. Na primer, prodajalec, naveličan loviti odstotke iz transakcij, vidi idealno tiho zaposlitev s fiksno plačo. Delavec na monotonem tekočem traku z navdušenjem gleda na oblikovalce, ki lahko prosto letijo kreativne misli.

Rad bi zamenjal službo. Kako se ne zmotiti? Ne pozabite, da bodo povsod pomanjkljivosti in težave. Vaša naloga je najti, kje se boste počutili bolj samozavestno, harmonično. Z drugimi besedami, izberite manjše od zla.

Kako bolje spremeniti delovna mesta? Če ste daleč od območja, kamor želite iti, se pozanimajte o pregledih ljudi, ki že delajo v tej panogi. Na forumih, osebno. Bodite prepričani, da ugotovite, kako ta kraj izpolnjuje vaša pričakovanja o plači, karierni rasti, timskih odnosih. Vprašajte se o težavah in vsakodnevnih težavah. Pomembno je, da se oborožite s pravo idejo in ne gledate na prihodnje delo skozi rožnata očala.

Naredimo življenjepis

Kako spremeniti službo pri 40? Vi, pa tudi mladi strokovnjaki, morate sestaviti podroben življenjepis. Danes številne virtualne borze dela ponujajo že pripravljene priročne predloge, v katere je dovolj, da vnesete le zahtevane podatke. Podrobno opišite svoje delovne izkušnje, delovne naloge. Naštejte svoje osebne dosežke v svojem preteklem položaju. Bodite pozorni na dodatne tečaje o prekvalifikaciji, izpopolnjevanju. Priporočamo, da v vprašalniku navedete lastnosti iz podnaslova "Odločite se, v čem ste dobri."

Naslednji korak je, da svoje profile pošljete potencialnim delodajalcem. Toda takoj upoštevajte, da se ustaviti pri tem ni vredno. Podobno se pri iskanju zaposlitve trudiš samo ti. Kot kaže praksa, za odraslo osebo brez izkušenj na novem področju dejavnosti niti kompetentno napisan življenjepis ne pomaga vedno, da bi našli uspešno prosto mesto.

Potrebujete nasvet?

Kako v 50 letih spremeniti delo? Omenili smo že, da žal pošiljanje življenjepisa in udeležba na razgovorih ni dovolj. Če želite resnično najti vredno alternativo preteklemu delu, so priporočila za vas ključnega pomena. Od preteklega šefa, poslovnih kolegov, delovnih partnerjev, prijateljev in znancev.

Prva težava je: najti osebo, zaposleno v industriji, ki vas zanima, ki bi vas lahko priporočila želenemu delodajalcu. Druga težava: prepričajte ga, da vam pomaga. Kot kaže praksa, od desetih ljudi samo eden daje priporočila.

Strokovna pomoč

Kako spremeniti službo pri 40? Sprememba stalnega delovnega mesta, zlasti na drugačno sfero dejavnosti, je resen korak. Tu psihologi priporočajo, da ne zanemarjajo pomoči strokovnjakov.

Najbolj privlačna možnost je, da se obrnete na poklicnega svetovalca. Strokovnjaki delajo v zaposlitvenih centrih in prekvalificirajo osebje. Svetovalec vam bo pomagal odgovoriti na nujno vprašanje: ali je vredno zamenjati službo? Specialist vam bo pomagal ugotoviti, kako obetajoča je vaša želja, kako velike so možnosti, da se udeležite nove dejavnosti. Svetoval bo drugim industrijam, kjer lahko uspete iz nič.

Pripravite se na izgubo

Ste temeljito razmišljali, kako bi zamenjali glavno delo za krajši delovni čas? Ali celo iti v drugo panogo? Naš zadnji nasvet: bodite pripravljeni na izgube.

Kaj čaka odraslega, ki se odloči za korenito spremembo svoje sfere dejavnosti? Tu je nekaj neprijetnih trenutkov:

  • Izguba časa. Nekaj ​​življenjskega obdobja boste dali za prekvalifikacijo in iskanje nove zaposlitve. V tem času ne boste imeli dohodka - nasprotno, imeli boste izgube.
  • Izguba denarja. Približno leto dni bo vaša plača za 20-50% nižja od prejšnje. Ob novi zaposlitvi začnete kot novinec specialist z ustrezno plačo.
  • Spust po karierni lestvici. Psihološko težka stopnja za odraslega. Morda boste morali začeti delati kot asistent, pomočnik bolj izkušenega zaposlenega na položaju, ki je značilen za nedavne univerzitetne diplomante.

In na koncu se želim obrniti na to, s čim smo začeli. Še enkrat dobro razmislite: ali res želite zamenjati delo za nekaj radikalno novega? Mogoče je delodajalec, ekipa, podjetje en neprijeten trenutek? Poskusite začeti reševati težavo s polnimi počitnicami. Psihologi se ne utrudijo ponavljati, da obsesivna želja po spremembi zaposlitve izvira iz banalne utrujenosti.