karierno upravljanje

Face rudar: opis delovnega mesta in izobraževanje

Kazalo:

Face rudar: opis delovnega mesta in izobraževanje

Video: Kaj je pomembno, preden se lotite dela s Facebook-om 2024, Julij

Video: Kaj je pomembno, preden se lotite dela s Facebook-om 2024, Julij
Anonim

Specialist, ki se ukvarja s pridobivanjem podzemnih mineralov v rudniku, se imenuje rudar. Običajno ga imenujejo "rudar", čeprav ta beseda združuje vse rudarje, ki delajo v podzemnih globinah.

Veliki rudarski poklici

Rudar ni ime poklica. S to besedo, kot že omenjeno, pokličejo vse zaposlene v rudniku. Na tem področju industrijske proizvodnje je veliko poklicev in vsak določa specifike posameznega delovnega mesta.

Najpogostejši so:

  • Rudarski rudar (GRAZ) - neposredno sodeluje pri pridobivanju premoga in drugih podzemnih mineralov. Njegove odgovornosti vključujejo vzdrževanje in popravilo strojev za pridobivanje premoga. Okrepi streho, gorske verige, ki se nahajajo v trezorju, da prepreči njihovo propad itd.
  • Rudar je specialist, ki je v ospredju rudarskega dela. Predstavniki tega poklica ustvarjajo v rudnikih rove (rudnike), ki so namenjeni prevozu premoga, oskrbi svežega zraka in zagotavljajo pristop specialistov drugih rudarskih poklicev.
  • Podzemni rudar (hidravlično lomljenje). Ta delavec opravlja pomožna dela v rudniku. Zagotavlja nakladanje in razkladanje materialov, popravilo in namestitev mehanizmov, čiščenje ozemlja.
  • Podzemni inženir (MPU) je specialist, ki upravlja z različnimi mehanizmi.

  • Električar je strokovnjak za rudnike, ki izvaja popravila in vzdrževanje mehanskih in električnih delov opreme, njihova odgovornost je zagotoviti nemoteno delovanje teh naprav.
  • Geodet je sestavljalec načrtov za podzemna dela, določa smeri podzemnih del.

Vsebina poklica GROUZ, usposabljanje

Ta poklic velja za najbolj častnega od obeh glavnih, skupaj z vrtalnikom. Pridobiti ga je mogoče neposredno v rudniku, pod zemljo. Poklic spada med tiste posebnosti, za katere spretnosti niso potrebne posebne izobrazbe.

V praksi GROZE dobiva vse tankosti stroke pod nadzorom izkušenih rudarjev (mentorjev). Za povečanje stopnje usposobljenosti za prekvalifikacijo upravljanje rudniških del v okviru obstoječih regulativnih dokumentov usmerja usposabljanje rudarskega obrata na specializirane tečaje. Ali v izobraževalnih ustanovah, kjer poučujejo rudarske discipline.

Ima rudar obratovalni obraz v 6 korakih.

Po pridobitvi srednje poklicne in visokošolske izobrazbe se pozneje dajo priložnosti za vodstvene in vodstvene položaje.

Osebne lastnosti poklica GROUZ

Rudar obraza je nevaren poklic, zato je imeti osebnostne lastnosti, ki opredeljujejo pogum, plus. Vendar ne smejo biti nepremišljeni, ampak biti uravnoteženi. Razumevanje tveganj pri delu pod zemljo je glavna kakovost, ki mora biti prisotna v naravi rudarskega obraza.

Rudar tega poklica (BAT) mora imeti odličen spomin, imeti dober vid, biti vztrajen, biti sposoben hitro sprejemati odločitve in se v nujnih primerih ne izgubiti. Dobro je krmariti in biti sposoben izbrati optimalno taktiko vedenja v izrednih razmerah.

Podzemni rudar se mora znati koncentrirati med monotonim in rutinskim delom. Imejte veščino, kot je potrpljenje. Za to delo je potrebna dovolj visoka fizična vzdržljivost, psihološka priprava, ki je izredno potrebna v težkih pogojih rudniškega obraza (produkcije).

Posebna vloga zdravstvenega stanja nevihte

Zaradi nenehne prisotnosti rudniškega obraza v težkih, včasih pa tudi v ekstremnih razmerah. spremljati mora svoje zdravje, se ne izogibati zdravniških pregledov. Prisotnost (pridobitev) kakršnih koli bolezni notranjih organov, pljuč, srca, sklepov lahko postane resna kontraindikacija za nadaljnje delo pod zemljo.

Osebe, ki so odkrile živčne motnje, fobije, nevroze, niso primerne za delo kot rudar v klavnici.

Privilegiji

Ker se stroka GROZD šteje za nevarno, se lahko ti rudarji zanesejo na odškodnino za plačilo dodatnih stroškov za bolezni, poškodbe in pridobitev poklicnih bolezni. Hkrati je delodajalec po trenutnih zakonodajnih dokumentih dolžan zagotoviti svoje stroške za medicinsko, poklicno in socialno rehabilitacijo.

Pozitivni in negativni vidiki poklica neviht

Pogoji, v katerih rudar dela, so zelo težki. Njegovo delo poteka na precejšnji globini, pogosto pri visokih temperaturah, včasih s pomanjkanjem svežega zraka.

Pozitivni vidiki poklica GROUZ vključujejo: razpoložljivost ugodnosti; pravica do predčasne upokojitve; poklicne možnosti; visok zaslužek.

Negativni vidiki stroke vključujejo: škodljive, zapletene in nevarne delovne pogoje; pomembna tveganja industrijskih poškodb ali bolezni; fizično naporno delo; prisotnost dejavnikov, ki resno psihološko vplivajo na zavest rudarja.

Glavne odgovornosti

Tipičen opis dela za rudarski obraz vključuje naslednje naloge:

  • nadzor samopogonskih vrtalnih strojev, vozičkov, s pomočjo katerih izvaja vrtanje vrtin in lukenj;
  • pregled obraza, izvajanje dela, da se privede v varno stanje, priprava mest za delo;

  • postopki nakladanja minirane kamnine, čiščenje proizvodnih površin;
  • dela na gradnji stalne in začasne strehe kot del določb pritrdilnih elementov potnih listov, namestitve regalov, polaganja tal v obraz;
  • nudenje pomoči voznikom pri delu z rudarskimi rudarskimi stroji;
  • nadzor nad dostavo, nakladalnimi stroji, hidravličnimi monitorji, napravami, opremljenimi z električnimi in pnevmatskimi pogoni, dizelskimi mehanizmi;

  • delajte z mehanizmi, ki silijo vodo v plasti, pa tudi s hidravličnim krmiljenjem sistema pri premikanju oblog, transportnih trakov;
  • zagotavljanje inštalacijskih in demontažnih del, namestitev opreme v rudniških delih in obradih na območjih, ki mejijo na obrambne površine (bloki, lave, pristopi);
  • izvedba inštalacijskih del pri ustvarjanju fleksibilnih stropov, ponovna namestitev nosilnih nosilcev, kar zagotavlja operativnost kombajn z ozkim zajemom;
  • zagotavljanje dolžine transporterjev v obdelavi;
  • zagotavljanje dostave pritrdilnih elementov, opreme od nanosa na obraz, njihovo skladiščenje, vrnitev v visečo ploščo;
  • nakladanje in razkladanje opreme in rudniških del na delovnih površinah;
  • nudenje opreme z gorivom in mazivi, mazanje naprav in mehanizmov;
  • dela na voznih nišah.

Prav tako je nevihta dolžna poznati poti, zavoje, signale, lokacijo rudniških del. Poznati mora varnostne varnostne ukrepe in predpisane smernice za gibanje v rudniku.

Izvaja rudar tega poklica in spremlja delovanje ustreznih merilnih instrumentov.

Glavne določbe navodil za varstvo dela delovnega obraza

Iz splošnih določb navodil za varstvo dela GROZD izhaja, da gre lahko za osebo, ki je dopolnila 18 let. Za delavce v tem poklicu se vzpostavijo redni in predhodni zdravstveni pregledi, med katerimi se na podlagi določb Ministrstva za zdravje Ruske federacije ugotovi primernost za delo v rudniku. V tem primeru je rentgen prsnega koša obvezen.

Rudar z obrazom je lahko oseba, ki je opravila potrebno strokovno usposabljanje, pa tudi ustrezno varnostno usposabljanje z izpiti.

GROZ je v okviru svoje stroke dolžan izpolnjevati predpisane zahteve za varstvo dela in industrijsko varnost, ki jih določa obvezna pogodba o delu. Strogo mora upoštevati pravila notranjega urnika dela rudnika.

Rudar mora imeti možnost uporabe ustrezno certificirane osebne zaščitne opreme, ki jo delodajalec brezplačno zagotovi. Imeti samostojnega reševalca, svetilko za ponovno polnjenje glave. S seboj nosite toaletno torbo, poznajte mesta, kjer se nahajajo nepremični kompleti za prvo pomoč in nosila.

V skladu z določili navodil o varstvu dela mora podzemni rudar klavnice ob odkritju situacij, ki lahko ogrožajo življenje in zdravje ljudi, pa tudi ob ugotovljeni nesreči, poslabšanju njegovega zdravstvenega stanja, dolžan takoj obvestiti svojega šefa ali višjega vodjo.