karierno upravljanje

Lektor: stroka in njene značilnosti

Kazalo:

Lektor: stroka in njene značilnosti

Video: K. Dovžak, MIZŠ | Predlog Pravil. o stand. in norm. za fin. in izv. jav. sl. na pod. IO | LPIO 2020 2024, Maj

Video: K. Dovžak, MIZŠ | Predlog Pravil. o stand. in norm. za fin. in izv. jav. sl. na pod. IO | LPIO 2020 2024, Maj
Anonim

Vsak dan ljudje listajo po časopisih, v internetu prebirajo različne revije in spletna mesta, si ogledujejo tablice in okna trgovin, sprašujejo se, kdaj v besedilu najdemo kakšno napako. Čeprav se to zgodi, je precej redko. Pred objavo katerega koli besedila mora korektor natančno preveriti gradivo.

Opis

Lektor je poklic, katerega bistvo je precej preprosto: branje besedil pred objavo, iskanje in odpravljanje vseh tipk, slogovnih in slovničnih napak. V tem primeru je treba spremljati skladnost z uredniško politiko. Pri založništvu so taki strokovnjaki zelo povprašeni. Vsak časopis ali revija ima vsaj enega lektorja, ki zagotavlja, da so besedila v redu. Jasno je, da mora resnični specialist imeti resno znanje ruskega jezika.

Zgodba

Lektor je zelo starodavni poklic, saj so ljudje, specializirani za popravljanje napak, obstajali pred 2000 leti v Rimu. Delali so v trgovinah, kjer so prodajali knjige, brali in popravljali napake. Takoj, ko se je pojavila tiskarna in so knjige začele tiskati v velikih nakladah, je urejanje besedil postalo zelo priljubljeno.

Danes je že veliko število virtualnih storitev, ki omogočajo preverjanje črkovanja in poudarjanje vseh napak. Zaradi njih je delo korektorja postalo manj potrebno. Toda vredno je povedati, da so vse takšne storitve še vedno zelo daleč od popolnih. Avtorji, ki jim zaupajo, izgubijo budnost in na žalost pismenost.

Zahteve za kandidate

Pogosto lahko slišite vprašanje: ali je korektor poklic ali posebnost? Bolj kot poklic, saj univerze ne predavajo ravno na lektorjih. A izobraževanje je še vedno potrebno. Tu je seznam standardnih zahtev za dober korektor:

  • Višja jezikovna ali filološka izobrazba.
  • Odlično znanje ruskega jezika.
  • Poznavanje znakov, ki se uporabljajo pri lektoriranju.
  • Poznavanje tiskarne in njenih načel.
  • Vztrajnost in pozornost.

Za publikacije, ki so specializirane za določeno področje, so pogosto potrebne izkušnje s prilagajanjem industrijskih besedil. To so lahko pravna, ekonomska besedila. V takšnih primerih so delodajalci raje lektorji z izobrazbo v panogi, ne le jezikoslovci ali filologi.

Mimogrede, pogosto izobraževanje ni dovolj, saj še vedno potrebujete prirojen talent.

Včasih je potrebno vsaj začetno znanje tujega jezika in tudi znanje računalniških programov, saj besedila niso vedno prilagojena v vseh dobro znanih Wordu.

Ena od zahtev je tudi delo z velikim številom imenikov in slovarjev. Dejansko je korektor specifičen poklic. Morate biti ne samo kompetentna oseba, ampak strokovnjak.

Med želenimi znanji in veščinami je treba omeniti naslednje:

  • Posedovanje programske opreme za iskanje napak.
  • Lastništvo založniških programov.
  • Poznavanje postopka objavljanja in dela medijev.

Pri najemu so pozorni ne le na diplomo, ampak tudi na dokončanje testne naloge, v kateri predlagajo urejanje besedil. Zaradi tega se naključni ljudje ne bodo mogli uvrstiti v poklic.

Obeti

Urejanje besedil ni dejavnost, ki lahko kandidatom zagotovi visok zaslužek in karierno rast. Če delate v založbi, se lahko povzpnete do višjega korektorja. To bo končalo rast. Plače niso zelo visoke, vendar lahko dobite dobro plačilo, če preberete in uredite vsaj sto strani besedila na dan. To je zelo velika obremenitev. V nekaterih primerih se zgodi, da korektor postane urednik oddelka, vendar bo to potrebno ogromno. Vodje lektorjev so praviloma dobri, saj so pozorni, pridni. Vsa prizadevanja korektorjev ostajajo v senci, saj avtor prejme slavo in denar. No, če je v besedilu zelo groba napaka, potem bo korektor počakal na kazen.

Plača

Plačilo korektorjev je nizko. Se giblje od 18 do 45 tisoč rubljev. Povprečna plača je znesek 21 tisoč rubljev. Zato veliko predstavnikov tega poklica deluje hkrati v več založbah. To je povsem mogoče, saj so produkcijski cikli vseh založnikov različni. Korektor doma je drugo področje tega poklica, na katerem lahko v prostem času dobite dober dodaten zaslužek.

Prednosti in slabosti

Delo korektorjev ima tako pozitivne kot negativne strani. Prednosti vključujejo:

  • Delo je primerno za tiste, ki ne marajo voditi aktivnega življenjskega sloga in izbrati sedečega dela.
  • Možno je delati na daljavo.

Slabosti vključujejo:

  • Monotono in rutinsko delo.
  • Možnosti za vzpon na karierno lestvico so meglene.
  • Visoka stopnja odgovornosti z nizkimi plačami.

Glavna mesta dela so tiskane in spletne publikacije. Lahko pa se zaposlite tudi v tiskarni ali v tistem, kjer je služba, ki skrbi za stike z javnostmi.

Nekateri založniki, ki poskušajo prihraniti denar, popravljajo besedila novinarjem ali tekstopiscem. Toda praksa kaže, da je preverjanje s strani profesionalnega korektorja še vedno potrebno, saj avtorji niso brez napak, objava pa izgublja verodostojnost.