karierno upravljanje

Kdo so pravniki in kakšne pravne posebnosti trenutno obstajajo

Kazalo:

Kdo so pravniki in kakšne pravne posebnosti trenutno obstajajo

Video: Wealth and Power in America: Social Class, Income Distribution, Finance and the American Dream 2024, April

Video: Wealth and Power in America: Social Class, Income Distribution, Finance and the American Dream 2024, April
Anonim

Posebnost "Odvetnik" je ena najbolj priljubljenih pri nas in v tujini. Dejstvo je, da navadna oseba preprosto ni realna, da razume raznolikost zakonov in predpisov, zato morate uporabljati storitve tistih, ki poznajo njihove posebnosti. Kdo so pravniki in kaj počnejo?

Terminologija in nekaj zgodovinskih dejstev

Na vprašanje, kdo so pravniki, je veliko odgovorov. Zlasti se ta beseda imenuje:

  • ljudje, ki so se ustrezno izobrazili;
  • pravni učenjaki, ki sodelujejo pri študiju prava;
  • praktiki na področju specialistov.

Verjamejo, da so bili prvi odvetniki starogrški sofisti, ki so za plačilo sodelovali pri pripravi državljanov za govor pred sodiščem. Vendar so se bolj oprli na logiko kot na zakone in strankam pomagali pri predstavitvi tožbe ali obrambi sebe in svoje lastnine z argumenti, ki jih ni bilo mogoče zavrniti. Toda pravniki v modernem smislu so se pojavili v starem Rimu. Sprva so dajali priporočila in pisali zakone v zvezi z verskimi vprašanji, kasneje pa so se lotili zemeljskih zadev.

Posebnost

Danes so pod splošnim imenom "pravnik" mišljeni vsi, ki se ukvarjajo z izvajanjem najrazličnejših strokovnih dejavnosti na tem področju. To so sodniki, preiskovalci, odvetniki, pravni svetovalci, notarji in tožilci. Ljudje vsake od teh posebnosti imajo svoje odgovornosti in področje delovanja.

Kdo so mednarodni pravniki

Če je pri sodnikih, tožilcih in odvetnikih vse bolj jasno, potem večina ljudi nekatere posebnosti pozna šele na sliki. Na primer, le malo ve, kdo so takšni odvetniki na področju mednarodnega prava, ali bolje rečeno, kaj počnejo. V osnovi so takšni strokovnjaki potrebni v vladnih službah in podjetjih, ki imajo stranke ali izvajajo komercialne ali druge dejavnosti v tujini.

Njihove odgovornosti vključujejo razvoj in pravni pregled mednarodnih pogodb, pogajanja s tujimi partnerji in izvajalci, pa tudi pravno podporo za različne posle. Odgovorni so za spremljanje in analiziranje sprememb, ki se dogajajo v ruski in tuji zakonodaji, in so odgovorni za vodenje sodnih sporov v mednarodnih arbitražnih jurisdikcijah in tujih pristojnih organih.

Kdo so pravni svetovalci

Kot že rečeno, se vsi ne morejo pohvaliti s temeljitim poznavanjem zakonov in zakonodajnih aktov, še posebej, ker so ves čas podvrženi spremembam in dopolnitvam, ki jih je težko spremljati. V takšnih primerih boste morda potrebovali storitve pravnih svetovalcev, specializiranih za reševanje vprašanj na določenem področju.

Odvetnik

Na vprašanje, koga takšni odvetniki najpogosteje slišijo, so pravniki.

Danes ti strokovnjaki pomagajo pri vodenju ločitvenih postopkov, ščitijo pred kazenskimi ovadbami, sodelujejo pri pregledu primerov prometnih nesreč, državljanom ali organizacijam pomagajo pri odškodnini za telesno in moralno škodo itd.

Notarji

V starem Rimu se je pojavila potreba po strokovnjakih, ki bi znali sestaviti pravne akte in sodne listine za plačilo. Še več, tudi v tistem času so bile njihove službe pod državnim nadzorom. V Rusiji je danes notar lahko imenovan državljan Ruske federacije, ki ima višjo pravno izobrazbo in izpolnjuje določene zahteve glede delovne dobe in razpoložljivosti ustrezne licence. Poleg tega mora opraviti poseben izpit in prisego.

Tožilci

Za razliko od odvetnikov, ki lahko opravljajo zasebno prakso, so tožilci, tako kot sodniki, v javni službi.

V naši državi tožilec:

  • sodeluje pri obravnavi civilnih in kazenskih zadev s strani sodišč;
  • protestne kazni, sodbe in druge sodne odločbe ter akti različnih organov in funkcionarjev, če so v nasprotju z zakonom;
  • nadzira izvajanje zakonov;
  • sproži postopek o upravnih kršitvah;
  • obravnava pritožbe in pritožbe državljanov.

Sodnik

To je oseba, ki je ustavno pooblaščena za izvajanje pravice.

Dolžnosti sodnikov vključujejo:

  • biti neodvisen in spoštovati samo ustavo Ruske federacije in druge zakonodajne akte;
  • izogniti se vsem dejanjem, ki bi lahko negativno vplivale na avtoriteto sodstva;
  • upoštevajte nepristranskost in preprečite, da bi tretje osebe vplivale na svoje poklicne dejavnosti, ne glede na njihov položaj in osebne odnose.

Prepovedani so:

  • zapolniti druga javna mesta;
  • poslujejo ali opravljajo katero koli drugo delo, razen znanstvenega, poučevalnega in ustvarjalnega;
  • pripadnost določenim političnim strankam, pa tudi javno izražanje odnosa do njih;
  • prejemajo plačilo za dejanja, povezana z izvajanjem svojih pooblastil kot sodniki, ki jih zakonodaja naše države ne predvideva;
  • imeti drugo državljanstvo, razen državljanstva Ruske federacije.

Zdaj veste, kdo so pravniki in kaj počnejo, in lahko se odločite, ali bi se morali odločiti za ta poseben poklic ali želite početi nekaj povsem drugega.