zaposlovanje

Izolator - kakšen poklic: lastnosti, veščine, plačilo

Kazalo:

Izolator - kakšen poklic: lastnosti, veščine, plačilo
Anonim

V vsakdanjem življenju pogosto ne naletite na besedno zvezo „izolacija materialov“. Ljudje, ki to počnejo, se imenujejo izolatorji. Pomemben postopek je izolacija. To pomaga izboljšati življenjsko dobo izdelka, povečuje trdnost in tesnost. Kaj je torej poklic izolatorja?

Opis specialnosti

Izolator je strokovnjak, ki skrbi za varnost cevovoda, procesnih naprav in drugih naprav ter njihovo zaščito pred vplivi okolja. Zaradi surovega podnebja, zlasti v nekaterih delih naše države, je nemogoče obvladati vgradnjo različnih konstrukcij brez izolatorjev.

Glede na veliko povpraševanje po takih specialistih preseneča, da poklic izolatorja med študenti ni zelo priljubljen. V zvezi s tem je jasno, da na trgu dela teh strokovnjakov zelo primanjkuje.

Vrste izolatorjev

Že smo ugotovili, kakšen poklic je izolator, vendar je še vedno veliko vidikov, ki so skrivnost. Obstajata dve glavni vrsti izolatorjev:

  • hidroizolacija;
  • toplotni izolator.

Prva vrsta je izolator na hidroizolaciji. Kot pove že ime, gre za strokovnjaka, ki se ukvarja s hidroizolacijo, ščiti površine vseh naprav pred stikom z najrazličnejšimi tekočinami. Takšna oseba zagotavlja zanesljivo izolacijo, kar nedvomno vpliva na trajnost subjekta pred izolacijo.

Druga vrsta je izolator na toplotni izolaciji. Ti strokovnjaki se ukvarjajo z izolacijo toplih in vročih površin, pa tudi s prevleko valjanih materialov na spojih. Strokovnjak za toplotno izolacijo mora upoštevati vsa pravila in predpise za vgradnjo objekta, da se podaljša njegova življenjska doba.

Uredi poklica

V Rusiji obstaja pet kategorij izolatorjev: druga, tretja, četrta, peta, šesta. Druga kategorija poklica - dovoljene so nekatere vrste dela na toplotni izolaciji. Poveljnik tega razreda mora poznati vrste osnovnih materialov in njihovo ločevanje po vrstah, kako jih uporabljati in standardne standarde namestitve.

Tretja kategorija poklica je izvajanje nekaterih vrst toplotnoizolacijskih del. Izolator mora razumeti različne vrste površin, njihove možnosti pritrditve, standarde delovne učinkovitosti in lastnosti materialov, vključenih v delo.

Četrta kategorija poklica je delo srednje zahtevnosti. Specialist ima znanje o sortah različnih materialov, načinih pritrditve in pritrditve konstrukcije.

Peta kategorija poklica je opravljanje zapletenih vrst dela. Visoka ozaveščenost o kakovosti in metodah izvajanja absolutno vseh vrst dela, razvoj predlog za zapletene strukture.

Šesta kategorija poklica je delo na vročih in hladnih elementih, izvajanje kompleksnih del na toplotni izolaciji. Poleg vsega zgoraj navedenega je potrebno poznavanje načinov vgradnje, zlasti zapletenih napeljav, lastnosti in uporabe izolacijskih materialov.

Odgovornosti strokovnjaka za izolacijo

Za to, da se na tem področju dobro izvajamo, je treba vedeti ne le, kateri poklic je izolator, temveč tudi strokovnjak za fiziko, pa tudi precej znanja s področja matematike. Iz tega sledi, da mora izolator ne le odlično poznati bistvo svoje posebnosti, ampak tudi imeti popolne informacije o materialih, s katerimi se srečuje med delom. Dolžnosti in lastnosti, ki jih mora imeti specialist tega poklica, poleg potrebne izobrazbe vključujejo:

  • sposobnost izostritve rezalnega orodja brez škode;
  • priprava na obdelavo cevi ali vodov;
  • zdravo telo in vzdržljivost;
  • sposobnost prezgodnjega prepoznavanja in odpravljanja napak ali poškodb obdelovanca;
  • trdo delo in odgovornost;
  • nadzor kakovosti in debelina nanosa nanesenega materiala;
  • dobro oko
  • spretnost nanašanja protikorozijskega materiala na cevi vseh velikosti in premerov.

Pri izbiri te posebnosti se je treba jasno zavedati, da se to delo izvaja tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Tu je potrebna močna imuniteta.

Posebno usposabljanje

V Rusiji se izvaja usposabljanje iz specialnosti izolatorja v specializiranih izobraževalnih ustanovah. Poklicne tehniške šole so glavne izobraževalne ustanove, ki podeljujejo diplomo o pridobitvi izobrazbe s področja izolatorja.

Obstaja priložnost, da se v okviru specializiranih tečajev izpopolnite v izolatorju in v 30 dneh prejmete "skorjo" izolatorja. Toda pridobitev takega certifikata ne izvzema nadaljnjega usposabljanja, saj bo treba še naprej imeti kategorije. Tečaji stanejo približno pet tisoč rubljev in trajajo en mesec. Tu se prekvalificira, da poveča izpust. Zdaj veste, kakšen poklic je izolator in kje se zanj učiti.

Povprečni zaslužek v Rusiji

Ne mislite, da za poklic izolatorja plačujejo malo, saj obstaja mnenje, da so pri nas delovni poklici močno padli. Zaradi dejstva, da ni toliko ljudi, ki bi si želeli takšno posebnost, in se nove stavbe in strukture naročajo vsak dan, so strokovnjaki v tej panogi zelo cenjeni. Danes se v povprečju plače začnejo pri tridesetih tisoč rubljev. Toda na primer je plača izolatorja (izolatorja, ki izvaja dela na antikorozivni filmski izolaciji) dvakrat višja.