karierno upravljanje

Poklicna dejavnost - kaj je to? Poklicna dejavnost: področja, cilji, vrste, značilnosti

Kazalo:

Poklicna dejavnost - kaj je to? Poklicna dejavnost: področja, cilji, vrste, značilnosti

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Maj

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Maj
Anonim

Strokovno lahko imenujemo sfera socialno usmerjene, objektivne dejavnosti. Glede na ciljno usmerjenost in sistem kriterijev je mogoče področje tega področja omejiti na različne načine.

Kaj je poklicna dejavnost?

Izpostavimo samo tiste bistvene značilnosti, ki so očitne in v katerih je smiselno poklicati dejavnost.

  • Sistem znanja in izkušenj. Najprej, ko gre za profesionalizem, bi morala biti osnova zavedanje, nekatere spretnosti in sposobnosti, brez katerih celost ni mogoče postati profesionalec.
  • Konceptualni sistem. Človeka ni mogoče povezati s predmetnim področjem, če ne govori strokovnega jezika.
  • Metodologija. Sposobnost uporabe pridobljenega znanja v resnici.

Če povzamem: poklicna dejavnost je sistem znanja, ki temelji na izkušnjah njegove uporabe. Praksa je na eni strani rezultat razvoja, na drugi pa osnova za nadaljnjo rast.

Strokovna področja

Za razvrščanje področij posebnega znanja je treba določiti stroge izbirne kriterije. V nasprotnem primeru obstaja tveganje nedoslednosti pri preučevanju predmeta, ki je precej obsežno. Za osnovo vzemimo najočitnejše postulate.

Lahko rečemo, da obstaja intelektualno in fizično delo. Jasno je, da fizično delo, tudi najtežje, zahteva intelektualne vire, vendar ni omejeno nanje.

Področja poklicne dejavnosti:

  • humanitarna (cilj je oseba);
  • naravoslovje (narava);
  • družbena (družba).

Poklicna dejavnost je izdelava družbeno pomembnega izdelka ali storitve na javnih površinah.

Cilji in motivi

Cilj je ideja, določena s časom in prostorom, o končnem rezultatu dela. Zna biti osebna in profesionalna. Interesi lahko sovpadajo in v tem primeru obstaja močna osebna motivacija za poklicni razvoj. Cilji poklicne dejavnosti so pomemben kazalnik pri določanju stopnje usposobljenosti specialistov. Če ne razumemo namena in usmeritve dejavnosti, potem o strokovnosti nima smisla govoriti. Tudi če delo poteka v ozkem polju predmetnega medija, je cilj v tem primeru omejen po obsegu in je temelj za izvajanje globljega, temeljnega opravila.

Psihologija poklicne dejavnosti je znanost o zakonitostih človekovega razvoja v predmetnem okolju, ki pripisuje velik pomen postavljanju ciljev.

Cilj učitelja je na primer zmaga njegovih učencev na regijski predmetni olimpijadi. Združuje osebni in poklicni cilj, ki je natančno določen glede na predmet usposabljanja in količino dela. Postavljena je v čas (datum olimpijade) in v prostor (regionalna raven). Cilj zadovoljuje ambicije učitelja in osebne ambicije osebe, ki opravlja družbeno pomembna dela in za to prejme ustrezno nagrado.

Koga lahko imenujemo profesionalca?

Poskusimo se lotiti tega vprašanja. Trener, ki pozna pravila in tehnike od "A" do "Z", ki plavalcu omogoča doseganje visokih rezultatov, a sam ne zna plavati - ali je strokovnjak na svojem področju? Vprašanje ni prazno, pogosto v življenju vidimo, kako se človek nauči česa drugega, ne da bi v praksi imel osebne rezultate.

To je bilo še posebej opazno v dobi interneta. Veliko število udeležencev v virtualnem prostoru je postalo pravilo, da veliko ljudi poučuje na katerem koli področju in se arogantno imenujejo profesionalci … Novo govoreči govorci, ki pripovedujejo znane nauke, poskušajo pridobiti lovorike iz množice poslušalcev. Znana slika?

Po drugi strani pa razmislite o osebi, ki ima v predmetnem okolju dobre rezultate. Kdor izdeluje družbeno iskan izdelek, pozna obrt. Ne zna vedno razložiti, kako to počne, teoretično opisati proizvodni postopek, vendar na najboljši način daje želeni rezultat. Je ta oseba strokovnjak na svojem področju? Odgovor bo pritrdilen.

Zato je v tem okviru dobro poznan izraz "sodnik po dejanjih". Praksa je v tem primeru merilo resnice.

Vrste poklicev

Poklicna dejavnost je področje kompetenc, ki je omejeno s področjem uporabe. Na primer, socialna sfera vključuje najem strokovnjaka z ustreznim profilom usposabljanja. Vsako izmed področij pa vključuje veliko ozkih področij, poklicev.

Poklic je področje dejavnosti, omejeno s standardi, ki vključuje določeno količino, raven znanja in veščin za njihovo praktično uporabo. Obstaja svetovni klasifikator poklicev, ki daje njihov opis - v njem je več kot devet tisoč predmetov. V Rusiji tak dokument vsebuje sedem tisoč naslovov.

Področja poklicne dejavnosti so predmetna področja, na katerih delujejo specialisti. Seznam sfer ni statičen. Iz leta v leto se pojavljajo nova področja dela in poklici, ki postanejo neprijavljeni, izginejo. Neposredno je odvisno od razvoja tehničnih zmogljivosti družbe.

Ravni obvladovanja predmetnega področja

Poklic je ozko področje praktične uporabe znanja in veščin za specialista.

Poklicne dejavnosti so določene faze v razvoju specialista na predmetnem področju. Posebnost je mogoče dobiti v izobraževalnih ustanovah različnih ravni, v centrih, tečajih, na daljavo in na druge načine. Osnove poklicne dejavnosti potrjujejo s potrdilom, ki navaja stopnjo znanja, pridobljeno za določeno število akademskih ur in potrjeno z rezultati preverjanja v testni ali izpitni obliki. Posebnost predpostavlja razpoložljivost zadostne količine znanja za praktično uporabo na poklicnem področju proizvodnje.

Strokovnjak, strokovnjak, strokovnjak

Pogosto pravijo "strokovnjak na svojem področju". Za to oceno stoji priznavanje človekove usposobljenosti na področju, na katerem se ukvarja. Ko o neki osebi rečejo "je profesionalec", je to več kot kompetenca. To je že strokovna raven. To ni samo priznavanje usposobljenosti na njihovem področju, ampak tudi sposobnost prestopanja meja lastnega znanja, sposobnost presoje vrednosti o predmetu dejavnosti v primerjavi s podobnimi rezultati na drugih posebnih področjih dejavnosti.

Strokovnjak, strokovnjak, strokovnjak je faza obvladovanja predmetnega področja na katerem koli področju družbeno pomembne dejavnosti.

Etični kodeks

Profesionalnost ni le visoka raven strokovnega znanja na njihovem področju. Etična komponenta je tudi pomemben pokazatelj kakovosti specialista. To še posebej velja za humanitarne namene, namenjene osebam, ki se ukvarjajo s poklicnimi dejavnostmi.

Etični kodeks - sklop pravil, katerih upoštevanje je predpogoj za pripadnost poklicnemu okolju. Vsebuje standarde kot kategorične zahteve za izvajanje funkcij s strani specialista.

Obstaja več poklicev, za katere je spoštovanje pravil etike obvezno. To so področja poklicne dejavnosti, ki nekako vplivajo na življenje določene osebe. Najprej - medicina, sodna praksa, državna varnost, šolstvo.

Etika poklicne dejavnosti se kaže v službi dolžnosti. Razmislite o primerih tega družbenega pojava.

Služba ministrstva

Področje znanja, kot je psihologija poklicne dejavnosti, nakazuje, da je storitev pogosto največja vrednota človeka. O tem pričajo številni dokazi o zvestobi dolžnosti. Včasih je zdravnik pripravljen najti način, kako zdraviti resno bolezen za ceno svojega življenja.

Izbirno žrtveno junaštvo je merilo poklicne dolžnosti. Veliki Mečnikov je v svojem življenju na področju medicine opravil številna odkritja, zahvaljujoč temu pa so se odprle možnosti za ustvarjanje zdravil, ki ljudem pomagajo premagati smrt. Vse življenje je zgled etičnega služenja ljudem.

Pisatelj Solženicin Aleksander Isajevič ni mogel pod najstrožjo cenzuro in kaznijo za svobodno izražanje svojega civilnega položaja spremeniti svojih načel.

Glas je spremenil v pisni dokaz ere. Svet je zaradi svoje volje, želje po svobodi, poštenosti in doslednosti v državljanskem položaju dobil literarne mojstrovine, plačane na ceno osebne svobode.

Dela »arhipelag Gulag«, »rak korpus«, »en dan Ivana Denisoviča« dajejo oceno zgodovinskih resničnosti skozi videz priče tiste dobe.

To so živi primeri služenja poklicu, ki človeštvu puščajo neprecenljiv rezultat, katerega družbenega učinka ni mogoče ovrednotiti.

Prihodnost je za profesionalce

Da bi razumeli, v kakšnem profesionalnem okolju je mogoče na najboljši način razkriti svoje sposobnosti, je pomembno, da pravočasno prepoznate svoje potrebe po družbi. Ocenite potrebo po svojih osebnih virih in zmožnostih.

Zato je izbira poklicne poti ena najpomembnejših izobraževalnih nalog izobraževalnega sistema kot celote.

V izobraževalnih ustanovah se uradno uvaja disciplina "poklicna samoodločba študentov". Njegov predmet je preučevanje sveta poklicev, zlasti poklicnih dejavnosti. Namen discipline je pomagati študentom, da svoje sposobnosti povežejo s potrebami in zahtevami družbe.

V tem primeru se človeku razkrije smisel življenja, začutil bo povpraševanje s strani družbe. Ustrezna bo njegova socialna nagrada. V tej situaciji pravijo o osebi, "da je na svojem mestu."