karierno upravljanje

Opis delovnega mesta elektroinženirja, pravice in obveznosti

Kazalo:

Opis delovnega mesta elektroinženirja, pravice in obveznosti

Video: Koraki, ki jih ne smete pozabiti, ko zaposlujete nove sodelavce 2024, Maj

Video: Koraki, ki jih ne smete pozabiti, ko zaposlujete nove sodelavce 2024, Maj
Anonim

Najpomembnejša določba v opisu dela elektroinženirja je jasno določena zahteva glede kvalifikacij bodočega zaposlenega, zlasti točka, ki se nanaša na varnostno skupino zaposlenega. Dober strokovnjak na svojem področju je sposoben razmišljati prožno in široko, pri čemer uporablja trdne temelje znanja, ki so ga pridobili na inštitutu. Glavna naloga nalog elektrotehnika je zagotoviti zanesljivo in nemoteno delovanje servisirane električne opreme in naprav ter dosledno upoštevanje pravil o varstvu pri delu med električnimi napeljavami.

Poklic inženir elektrotehnike

Poklic inženirja energije temelji na trdnem poznavanju številnih specializiranih ved: matematike, elektrotehnike, fizike, računalniške informatike in tehnologije. Izobražite se lahko pri električarju v specializiranih strokovnih licejih in šolah. Diplomo iz elektrotehnike je mogoče dobiti na mnogih univerzah v Rusiji. Poleg tega, kot veste, znanstveni in tehnološki napredek nenehno izboljšuje opremo, tehnologijo, tako da ne bo odveč, če bi se strokovnjak udeležil specializiranih tečajev. Pomembno je biti sposoben biti kreativen pri reševanju kritičnih problemov in razmišljati s svetlobno hitrostjo v težkih situacijah.

Pri delu energetskega inženirja, ki zahteva takojšnje odločanje, se lahko pojavijo nepričakovane težave. Zato delodajalec pri obravnavi življenjepisa elektroinženirja raje visoko usposobljene in izkušene strokovnjake, ki dobro poznajo vso električno opremo postaje, vgradnjo opreme, pravila za njeno delovanje in tudi varnostne ukrepe.

Splošne določbe v navodilih za inženirja energije

Inženir elektrotehnike lahko oblikuje napajalne sisteme ali oblikuje električne stroje in aparate ter posamezne dele industrijskih obratov. Ta poklic je v gradbeništvu bolj povpraševan. Strokovnjak bi moral biti sposoben kompetentno razviti projekt za oskrbo z energijo objektov in zgradb ter nadalje voditi izvajanje svojega projekta in hraniti trenutno dokumentacijo. Delo elektroinženirja je potrebno pri službah za obratovanje objektov in zgradb. Pri teh službah mora strokovnjak spremljati delovanje sistemov za oskrbo z električno energijo, opraviti korektivna dela in biti odgovoren za preprečevanje nesreč in potrebnih popravil.

Izobraževanje inženirja elektrotehnike je lahko poklicni tehnični inženir in zahtevane delovne izkušnje vsaj 3 leta.

Potrebne zahteve za inženirja energije

Opis delovnega mesta elektroinženirja običajno vključuje naslednje naloge:

  • Študij naročil, naročil, navodil, regulativnih in metodoloških materialov za delovanje električne opreme.
  • Organizacija energetskih objektov.
  • Preučevanje perspektive tehničnega razvoja podjetja.
  • Vključite se v preučevanje tehničnih značilnosti, oblikovnih značilnosti, načinov delovanja in pravil za delovanje električne opreme.
  • Izvedite preventivno vzdrževanje in racionalno delovanje opreme.
  • Izberite najboljše načine namestitve, zaganjanja, prilagajanja električne opreme.
  • Namestite električno opremo.
  • Pristojno in pravočasno vložiti vloge za energetske vire, materiale, opremo, orodje, rezervne dele.
  • Upoštevajte pravila za dostavo pokvarjene opreme za popravilo.
  • Poznati osnovne elemente proizvodne tehnologije organizacije.
  • Organizacija dela ne le med obratovanjem, temveč tudi posodobitev, popravilo električne opreme.
  • Domače in tuje izkušnje s pravilnim delovanjem električne opreme so dobrodošle.
  • Bodite pozorni na tarife električne energije.
  • Jasno poznajte in upoštevajte pravila notranjega delovnega reda.
  • Imeti osnove organizacije dela v podjetju, gospodarstvo.
  • Naučite se osnov delovnega prava.

Če električnega inženirja ni, opis delovnega mesta opravi oseba, imenovana na način, ki ga predpiše delodajalec. Pridobiva vse svoje dolžnosti in pravice, odgovoren pa je tudi za svoje dejavnosti.

Inženir energije - odgovornosti za delo

Odgovornosti inženirja elektrotehnike:

  1. Zagotoviti mora kompetentno delo, pa tudi posodobitev in pravočasno popravilo elektroenergetske opreme, električnih omrežij, plinovodov in zračnih cevovodov.
  2. Določite količino gorivnih in energetskih virov, potrebnih za proizvodne dejavnosti. Razviti utemeljitve za tehnično posodobitev, obnovo in razvoj energetskega sektorja.
  3. Sestavite vloge za nakup potrebne opreme, rezervnih delov, materialov. Izvedite izračune, ki so zasnovani za izvedbo niza ukrepov za varčevanje z viri. Preučiti potrebe organizacije po toploti, električnih virih.
  4. Sestavite urnike za zmanjšanje energijskih obremenitev, ki se pojavljajo v času največjih ur na elektroenergetskih sistemih, in spremljajte izvajanje teh urnikov.
  5. Sodelujte pri sprejemanju, preizkušanju elektrarn in omrežij, namestitvi električne opreme. Upoštevajte vzroke nesreč na električni opremi in oblikujte ukrepe za preprečevanje takšnih situacij, ustvarite varne delovne pogoje.
  6. Organizira preskuse in preglede zaščitne opreme releja.
  7. Izvaja tehnični nadzor ter spremljanje električnih, inštalacijskih in toplotnih naprav, ki se uporabljajo v organizaciji.
  8. Nadzor in nadziranje skladnosti z navodili za uporabo električne opreme.
  9. Pripravlja in pripravi potrebno dokumentacijo za sklepanje dogovorov z različnimi organizacijami.
  10. Zagotavlja skladnost z vsemi normami in pravili o varstvu dela med obratovanjem električnih inštalacij in omrežij.
  11. Pripravlja vse vrste poročanja o odobrenih kazalcih in obrazcih.
  12. Opravite uradne naloge neposrednega nadrejenega.

Energetski inženir: Pravice

Opis delovnega mesta elektroinženirja običajno predpisuje naslednje pravice:

  1. Seznanitev s projekti o odločitvah vodstva organizacije, ki se nanašajo na njene dejavnosti.
  2. Navediti in predložiti v obravnavo vodstvu organizacije svoje predloge za izboljšanje dela.
  3. Prepoznati in obvestiti svojega neposrednega nadzornika o vseh ugotovljenih pomanjkljivostih v dejavnosti organizacije, ki so se pojavile med opravljanjem uradnih dolžnosti, ter razviti in uvesti rešitve za njihovo odpravo.
  4. Neodvisno zahtevajte dokumente in informacije, ki so potrebni za opravljanje uradnih dolžnosti.
  5. Pri reševanju nalog, ki so jim dodeljene, neodvisno vključite strokovnjake.
  6. Od oblasti zahtevajo, da mu pomagajo pri opravljanju njegovih uradnih pravic in dolžnosti.

Za kaj je odgovoren elektroinženir?

Moč inženirja mora imeti tehnično miselnost, imeti dobro razvite fine motorične sposobnosti, imeti pozornost, odličen vid in odgovornost.

Opis delovnega mesta elektroinženirja običajno predpiše odgovornost za:

  • Neuspeh, malomarno opravljanje neposrednih delovnih nalog.
  • Delno ali popolno neupoštevanje obstoječih naročil, navodil in navodil vodstva organizacije.
  • Kršitev ali neupoštevanje notranjih pravil organizacije, nespoštovanje delovne discipline.
  • Neupoštevanje varnostnih predpisov.
  • Povzročajo materialno škodo podjetju.
  • Kazniva dejanja, ki nastanejo med delovno dejavnostjo.

Na zahtevo delodajalca lahko razširi seznam odgovornosti zaposlenega v obsegu, ki ga določa zakonodaja Ruske federacije.

Kraj dela

Trenutno je povpraševanje in plačilo primerno inženir elektrotehnike. Tovrstni strokovnjaki so potrebni v katerem koli gradbenem podjetju, na področjih stanovanjskih in komunalnih storitev, v različnih organizacijah in podjetjih, in končno, v katerem koli naselju je organizacija, ki je odgovorna za električno energijo v mestih ali na podeželju. Kjer je elektrika, potrebujete električarja. Povprečna plača specialista za tovrstno delo znaša 25-70 tisoč rubljev, odvisno od njegove kategorije, delovnih izkušenj in organizacije.

Karierne možnosti

Možnosti tega poklica za prihodnost so precej stabilne. To je posledica dejstva, da količina električne energije, ki jo porabi človeštvo, vsako leto narašča. To bo tako, dokler ljudje ne bodo prešli na drugo vrsto energije, kar je v prihodnjih desetletjih zelo malo verjetno. Iz tega izhaja, da električarji še dolgo ne bodo imeli manj dela.

Značilnosti poklica energetskega inženirja

Predpostavimo, da je dežurni inženir na izmeni na nadzorni plošči postaje. Prevzame način delovanja električne opreme, po potrebi naroči zaustavitev opreme ali izvedbo operativnih sprememb v vezju itd. Na tej točki prihajajo informacije, da pomembna in zapletena naprava, na primer visokonapetostno stikalo, ni uspela. V tem primeru bo strokovnjak na svojem področju poskrbel, da ta okvara ne bo motila normalnega delovanja postaje kot celote. Dežurni inženir mora hitro sprejeti edino pravilno odločitev. Naredil bo potrebna stikala, ki lokalizirajo nesrečo.

Za obvladovanje tako zapletenih nalog mora energetski inženir odlično vedeti, kako deluje električni tokokrog predmeta, in si tudi znati predstavljati možne posledice, ki bi lahko nastale zaradi njegovih nesposobnih ukrepov.