karierno upravljanje

Premična shema: prednosti in slabosti

Premična shema: prednosti in slabosti

Video: IR PANELI: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, PORABA IN IZRAČUN ZA IR OGREVANJE (+ preverjeni ponudniki) 2024, Maj

Video: IR PANELI: CENA, PREDNOSTI, SLABOSTI, PORABA IN IZRAČUN ZA IR OGREVANJE (+ preverjeni ponudniki) 2024, Maj
Anonim

Načrtovano delo se je vedno zdelo nesporna prednost. Še posebej za tiste, ki so navajeni, da večino časa preživijo z družino in prijatelji, in res niso navajeni sedeti na istem mestu vsak dan od jutra do večera. A nenavadno, mnogi nimajo pojma, kakšne možnosti obstajajo za razporejanje delovnega časa. To pogosto vodi v neprijetne situacije, povezane z nepravilno razporeditvijo delovnega časa. Od tod mimogrede prihaja nezadovoljstvo z delovnega mesta, utrujenost in ogorčenje na druge. Ni treba posebej poudarjati, kako pomembno je dobro razumevanje ponudb delodajalcev?

Način Shift

Sestavljena je v tem, da delo opravlja več ekip - izmene, ki delajo po vrsti: sprva ena ekipa dela več dni, nato druga, poleg tega pa je za prvo izmeno delovni čas druge proste dneve. Plačilo za takšno delo je praviloma v plačah. Plača je fiksna tarifna stopnja, ki je določena s kompleksnimi izračuni. Njegova velikost ustreza številu opravljenih ur in kvalifikacijam zaposlenih.

Kljub dejstvu, da se dnevi v tednu lahko dodelijo določenim skupinam ali zaposlenim, so najpogostejši načini delovanja "dan po dva", "trije po tri", dva po dva in podobno. Ta razdelitev ustvarja enak časovni razpored delo, kot se v tem primeru delovni dnevi s časom spreminjajo.

Prost urnik

Prosti urnik dela - gibljivi urnik, v katerem zaposleni razporeja delovni čas. V tem načinu delovanja bo od njega morda treba dokončati samo določen načrt za določeno časovno obdobje. Skladno s tem se za obratovalni čas obračuna plačilo za takšno delo. Dejansko - skupaj z delovnim razporedom delavec načrtuje svojo plačo. Znesek je odvisen samo od časa, porabljenega za delo. Ta urnik uporabljajo predvsem oglaševalski in prodajni agenti, učitelji in samostojni zaposleni. Skoraj idealen je tudi za študente, saj nikoli ne vedo, kdaj bi lahko imeli prosti čas in kdaj nenadoma morate priti na par ali na pomemben razvrstitev.

Premični grafikon: Prednosti

Najbolj očitna prednost takšnega urnika je velika količina prostega časa, ki se mu daje nekajkrat na teden (ko dela v izmenah) ali pa je zaposleni popolnoma zapusčen sam in si delovni dan načrtuje sam, na podlagi lastnih interesov (prosti urnik). Poleg tega se vedno najde priložnost, da zaprosite za zamenjavo na delovnem mestu, ko si uredite izredni prosti dan. Res je, potem si morate še vedno odpraviti potreben čas, kar ni vedno priročno, ko delate dneve. Vsekakor se zdi, da se lahko pred naslednjim delovnim dnem dobro odpočijemo, da se vrnemo na delovno mesto peppy in v dobrem razpoloženju. To vedno pozitivno vpliva na kakovost dela in višino plač.

Premični grafikon: slabosti

Kljub očitnim prednostim takšen časovni razpored ni brez napak, od katerih mnoge postanejo v določenih okoliščinah pomembne. Vozni red je popolnoma brez stabilnosti normaliziranega osemurnega delovnega dne, kar vpliva na preostale navade. Konec koncev, če pridete in odhajate iz službe ob določenem času, to ustvarja določeno vzdušje gladkosti in samozavesti zaradi dejstva, da je vsak dan jasno načrtovan.

Poleg tega v delovni ali nočni izmeni obstaja nevarnost zaslužka številnih kroničnih srčnih bolezni zaradi nenehnih prekomernih obremenitev. Škodljivo vpliva na zdravje in na dejstvo, da je življenje prikrajšano za potreben ritem in postane "nepredvidljivo", a za telo je bil običajni tempo vedno natančno usklajen in izmerjen.