karierno upravljanje

Opis delovnega mesta psihologa - naloge, opis dela in zahteve

Kazalo:

Opis delovnega mesta psihologa - naloge, opis dela in zahteve

Video: Analiza delovnega mesta zakaj je pomembna in kako jo izpolniti 2024, Julij

Video: Analiza delovnega mesta zakaj je pomembna in kako jo izpolniti 2024, Julij
Anonim

Vsi ne poznajo odgovornosti psihologa. Mnogi si težko predstavljajo, kaj počne ta specialist. Če verjamete filmom, se zdi, da je glavna funkcija psihologa, da več ur posluša sentimentalne zgodbe strank in ne počne nič drugega. A je res tako? Kako daleč je kinematografska slika od vsakodnevne resničnosti? Pa ugotovimo.

Opis dela

Poklic psihologa vključuje delo z ljudmi, jim pomaga v zapletenih in netipičnih situacijah. Posebnosti bodo odvisne od kraja dela. Na primer, obstajajo strokovnjaki, ki pomagajo zaposlenim pri prilagajanju v novi ekipi. Nekateri pomagajo pri izbiri poklica. Obstajajo tisti, ki v šoli raje delujejo kot psiholog.

Specifikacije se lahko razlikujejo glede na izbrano smer. Treba je razumeti, da govorimo o uporabnem poklicu, pri katerem se v praksi veliko naučimo. Zato ni univerzalnih specialistov, ki bi bili sposobni opravljati naloge psihologa v popolnoma nobeni situaciji. Nasprotno, treba se je izogibati takšnim in dajati prednost tistim z ozko specializacijo.

Povpraševanje

Sorazmerno nedavno je bilo prosto delovno mesto psihologa ocenjeno kot redkost. Praviloma so takšne strokovnjake zaposlili v izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah. Vendar je v zadnjih letih stroka vse bolj povprašena.

V katerih ustanovah so usposobljeni psihologi? V takšnih organizacijah se zahtevajo:

  • Učni centri.
  • Družbeni in športni objekti.
  • Trgovska podjetja.
  • Karierni centri in celo izmenjave delovne sile.

Poleg tega obstaja veliko psihologov, ki izvajajo zasebno prakso, sprejemajo stranke posebej in prejemajo plačilo za njihove storitve neposredno od njih in ne od delodajalca.

Zahteve

Vsak poklic vključuje določen seznam zahtev za strokovnjaka. Na primer, psiholog v kadrovskem oddelku bi moral biti seznanjen s certificiranjem zaposlenih. Strokovnjak s področja športnih dejavnosti mora razumeti njegove nianse.

Če govorimo o formalnih zahtevah, jih je malo:

  • Visokošolsko izobraževanje po specialnosti.
  • Izkušnje na izbranem področju. Na primer, če specialist načrtuje, da bo na šoli prevzel dolžnosti psihologa, je priporočljivo, da ima izkušnje z delom v otroških izobraževalnih ustanovah. Enako velja za druga področja dejavnosti.

Šolski psiholog

Med predstavniki stroke gotovo obstajajo tisti, ki svoje življenje raje povežejo s šolo. Veliko izobraževalnih ustanov ima to prosto mesto, vendar vsi starši ne vedo, zakaj je bil ustvarjen. Poglejmo to vprašanje.

Če so prej težje otroke poskušali vzgajati s tradicionalnimi metodami, ki niso prinesle rezultatov, zdaj najamejo specialista, ki deluje kot pedagoški psiholog.

Vendar pa obstaja veliko zmotnih mnenj glede tega, kaj počne specialist. Nekdo misli, da je psiholog zdravnik, zato se nanj obračajo le bolni ljudje. Nekdo je prepričan, da gre za učitelja ali vzgojitelja, ki bi moral dajati navodila in vzgojiti otroka v skladu z željami odraslih.

Vendar pa ni. Zdravi ljudje se obrnejo na psihologa. Če bodo starši zaskrbljeni zaradi fizičnega stanja študenta, bodo najverjetneje morali opraviti zdravniški pregled. Po tem je že mogoče govoriti o prisotnosti ali odsotnosti psiholoških bolezni. Če so na voljo, so izbrani nadaljnji načini popravljanja. Naloga tega specialista je, da študent začasno postane nekakšen prijatelj in pomočnik pri reševanju problemov.

Dolžnosti otroškega psihologa ne vključujejo potrebe po vzgoji otroka. Dojenčku ne bi smeli vsiljevati stereotipov, značilnih za odrasle, in ga prisiliti, da se obnaša v celoti v skladu z njihovimi pričakovanji. Njegov cilj je pomagati otroku pri premagovanju nastalih težav.

Odgovornosti psihologa

Odvisno od posebne specializacije se lahko funkcije, dodeljene temu specialistu, razlikujejo. To pomeni, da psihologu ne bo treba hkrati izpolnjevati vseh spodaj naštetih dolžnosti:

  • Izvedba treningov. To je kratkotrajno usposabljanje, namenjeno razvijanju določenih veščin ali premagovanju kompleksov. Trening je lahko na primer namenjen boju proti pretirani sramežljivosti, razvijanju komunikacijske veščine itd.
  • Posamezna posvetovanja. Stranke se praviloma obrnejo na psihologa, ko se znajdejo v težkih ali kritičnih situacijah.
  • Sestavljanje psiholoških značilnosti. V tem primeru specialist s pomočjo različnih strokovnih metod oceni lastnosti osebe. To je lahko pomembno pri najemanju zaposlenih v nekaterih organizacijah.
  • Razvoj in izobraževanje otrok. Psiholog lahko opazuje njihov razvoj, prepozna težave, vodi izobraževalne igre itd. Poleg tega je možno svetovanje ne samo s študenti, temveč tudi s starši.
  • Izdelava poročila. Učitelj-psiholog, katerega delovne obveznosti vključujejo to postavko, ne sme zanemariti njegove uspešnosti.
  • Delo z delovnim kolektivom. Naloga specialista lahko obsega prilagajanje novih zaposlenih, preprečevanje konfliktov v timu in vzpostavljanje prijateljskih odnosov med njegovimi udeleženci.

Če poznamo delovne odgovornosti psihologa, je enostavno uganiti, da mora ta specialist opraviti številne naloge, za katere so potrebne ustrezne spretnosti. Zato se ljudje z določenim značajem in razvito empatijo odločijo za ta poklic. Težko je nuditi pomoč brez daru empatije.

Pravice psihologa

Dolžnosti in druga pravila, ki se nanašajo na poklic, morajo biti zagotovo določena v ustreznih uradnih dokumentih. Pri sprejetju položaja se mora strokovnjak seznaniti z njimi.

Pravice, ki jih ima psiholog:

  • Seznanjanje z odločitvami poslovodstva v zvezi z njegovimi dejavnostmi
  • Dajati predloge.
  • Zahteva dokumentov, potrebnih za opravljanje uradne dejavnosti.
  • Privabljanje zaposlenih k sodelovanju v dejavnostih, ki povečujejo produktivnost.

Kako se naučiti poklica

Vprašanje izbire poklica ostaja ves čas aktualno za mlade. Med včerajšnjimi šolarji zagotovo obstajajo tisti, ki v prihodnosti načrtujejo psiholog.

Če želite to narediti, morate diplomirati na izobraževalni ustanovi ustrezne specialnosti. Poleg tega se mora študent odločiti za specializacijo. Na primer, lahko postanete otroški psiholog.

Zanimivo je, da pogosto postanejo pravi strokovnjaki zahvaljujoč ne izobrazbi, temveč lastni življenjski izkušnji. Na primer, mati, ki je sama vzgajala tri otroke, lahko postane otroški psiholog in se s tem delom spoprijema veliko bolj uspešno kot vrstnica z diplomo, vendar brez praktičnih izkušenj. Vendar se v Rusiji veliko pozornosti posveča formalnostim, zato je brez ustrezne diplome izjemno težko pridobiti želeno prosto delovno mesto.

Prednosti

Izbira poklica moraš vnaprej vedeti, kaj od njega pričakovati. Začnimo s prednostmi:

  • Uporabno znanje. Če službe psihologa sploh ne dobite, lahko pridobljeno znanje uporabimo v vsakdanjem življenju ali drugem poklicu, na primer na področju upravljanja s kadri.
  • Povpraševanje. Trenutno so vrata številnih institucij odprta za potencialne psihologe. Če vstopite v inštitut za preučevanje osnov in tankosti tega poklica, se ne morete bati, da bi ostali nepoklicani specialist.
  • Užitek. Pogosto poklic psihologa izberejo tisti, ki radi pomagajo drugim. Posledično dobijo moralno zadovoljstvo zaradi opravljanja svojih nalog.

slabosti

V nobenem poklicu ne morejo brez njih. Psiholog ni izjema. Ta poklic ima naslednje pomanjkljivosti:

  • Visoka raven stresa Morate razumeti, da se stranke pogosto obračajo in se znajdejo v kritičnih situacijah. Psiholog se mora nenehno ukvarjati z izkušnjami drugih. Zato morate biti sposobni abstrahirati od njih. V nasprotnem primeru bo sam specialist v nenehnem stresnem stanju.
  • Nizka plača. Morda je poklic psihologa v tem trenutku eden najbolj podcenjenih. Tisti, ki ga izberejo, pa se morajo pogosto sprijazniti z nizkimi plačami. Zato nekateri strokovnjaki raje opravljajo zasebno prakso.