karierno upravljanje

Posebnost "informacijska varnost": s kom delati po diplomi

Kazalo:

Posebnost "informacijska varnost": s kom delati po diplomi

Video: Pozdrav iz Krvavih Revirjev 2024, Maj

Video: Pozdrav iz Krvavih Revirjev 2024, Maj
Anonim

V zadnjem času je takšen trend, kot je "informacijska varnost", postal priljubljen na univerzah. Komu delati po diplomi? To vprašanje si zastavijo skoraj vsi diplomanti in študenti specialnosti. Na eni strani so to IT tehnologije, na drugi strani pa neznane. Zato bomo poskušali ugotoviti, kakšno kariero lahko čaka oseba, ki je na univerzi obvladala "informacijsko varnost". Če natančno pogledate, lahko najdete veliko zanimivih in prestižnih prostih mest. Nekateri od njih vam lahko prinesejo ogromen dohodek.

Omrežni namestitveni program

Torej, obvladali ste ali načrtujete dokončanje smeri "Informacijska varnost avtomatiziranih sistemov". Komu delati po diplomi? Na univerzi na to vprašanje ne boste dobili jasnega odgovora. Toda v praksi lahko razumete, kje lahko dobite službo.

Na primer, diplomant te specialnosti bo lahko deloval kot omrežni namestnik. Večinoma računalnik. Praviloma so različni ponudniki interneta zelo pripravljeni sprejeti take strokovnjake. Vaša naloga bo spremljanje, varnost in stabilnost glavnega strežnika.

Z drugimi besedami, če ste obvladali smer "Varnost informacij" in ne veste, s kom bi delali, se lahko obrnete na znane internetne ponudnike. Tam boste hitro izbrali položaj. Poleg tega je namestitev omrežij zelo pomembna in težka naloga, vendar ne posebej donosna. Zato morate najti kakšno drugo možnost. Seveda, če instalaterja niste izbrali za poklic.

Programer

Torej, vstopili ste v specialnost "Varnost informacij". Kdo delati čez 5 let? Tu je še posebej težko odgovoriti. To področje dejansko pokriva vsa področja IT tehnologij. V praksi se izkaže približno naslednja slika: postaneš certificiran specialist, ki malo po malo razume vsako povezavo tehnologije in računalnikov.

Tako ima diplomirani študent veliko različnih možnosti za delo. Šele tu je uspeh zaposlitve praviloma odvisen od tega, kako uspešno in jasno je oseba med usposabljanjem "hodila v cikleh" na nekaj specifičnega. Če ste prejeli posebnost "Informacijska varnost avtomatiziranih sistemov", ne veste, s kom bi delali, vendar ste se v glavnem ukvarjali s programiranjem, potem lahko postanete programer. To je zelo prestižno in zelo plačano mesto. Toda vsi niso dobili priložnosti za delo tukaj. Za uspešno zaposlitev se boste morali programirati že od prvega letnika univerze. In potem se vam bo sreča nasmehnila.

Varnostnik

Iskreno, vsak specialist lahko deluje kot varnostnik. Pa tudi najobičajnejši študent. Kljub temu ste prejeli posebnost "Informacijska varnost telekomunikacijskih sistemov". Komu delati? Poleg že navedenih prostih mest lahko poskusite dobiti tudi varnostnika. Samo ne v trgovino ali distribucijsko omrežje, ampak na kakšno bolj prestižno mesto. Tam, kjer boste morali spremljati vrstni red s pomočjo posebnih kamer.

Toda to prosto delovno mesto ni zelo priljubljeno. Tudi če upoštevate, da boste opazovali vse, kar se dogaja iz tople in udobne pisarne. Varnostnik ni delovno mesto, za katero bi bilo vredno študirati na univerzi 5 let ali celo več. Zato mnogi dobijo službo samo zaradi prakse. In potem iščejo bolj primeren in prestižen kraj. Čeprav to ni tako enostavno.

Če ste obvladali posebnost "Informacijska varnost telekomunikacijskih sistemov", ne veste, s kom bi delali, in poklic varnostnika ali monterja ni posebej primeren za vas, potem boste morali iskati več. Pravzaprav je včasih zelo težko najti dobro mesto za delo v diplomi. In toliko jih skuša priti "vsaj nekam." Vendar bomo poskušali določiti prosta delovna mesta, ki so najbolj primerna za diplomante na tem področju.

Sistemski administrator

Tu je še en zelo zanimiv poklic, ki bo ustrezal diplomantom. Ne morejo si vsi predstavljati, da lahko postanete sistemski skrbnik s pridobitvijo skoraj katere koli specialnosti s področja informatike. To je dokaj enostavno delo, s katerim se lahko spoprime celo šolar, ki se na področju računalniške naprave z zibelke ukvarja s samoizobraževanjem.

Tu je takšna večstranska posebnost "Informacijska varnost". Vsi si poskušajo izbrati primeren kraj zase, s katerim bodo sodelovali. Če ste "vpisani" v vrste sistemskih skrbnikov, potem bodite pripravljeni na dejstvo, da morate stalno spremljati delovanje računalnika in omrežja. Za mnoge je to zelo preprosta naloga, ki prinaša zadovoljstvo. Poleg tega mora sistemski skrbnik konfigurirati in odpraviti napako operacijskih sistemov in opreme. In zdaj je s temi postopki seznanjen celo šolar.

V večini primerov se delo sistemskega skrbnika šteje za zelo prestižno in ne posebej težko. Pogosto vam dajo ločeno pisarno, v kateri lahko počnete vse, kar se vam zdi primerno. Toda dokler ne gre kaj narobe. Lahko pa vam delodajalec določi vaš brezplačni urnik (na klic). Vse deluje? Potem sedite doma. Se je kaj nenadoma zlomilo? Vljudno pridite na delovno mesto in ga popravite. Mimogrede, višina plač praviloma ni odvisna od narave vašega urnika dela.

Toda to še zdaleč ni vse, kar je "informacijska varnost" pripravila. Kje poleg že naštetih možnosti delati?

Zasebne varnostne storitve (namestitev opreme)

Če na primer ne želite delati kot varnostnik, ampak se vsaj nekako želite "pripisati" temu poklicu, se lahko zaposlite v zasebni varnostni službi (na primer v podjetjih). Kdo točno bi moral iti tja? Na primer čarovnik za namestitev opreme za sledenje.

Kakšne bodo vaše odgovornosti? Pridite na kraj, kjer ste naročili storitve, namestite opremo, jo povežite, preverite uporabnost in konfigurirajte (če je potrebno). In vse je. Nekateri morda mislijo, da tukaj ni nič zapletenega. A v resnici je vse malo drugače - nekateri zaposleni niso sposobni na primer pravilno povezati kamer na "strežnik" ali računalnik, kjer bo prikazan videoposnetek vsega, kar se zgodi.

Poleg tega boste včasih morali pomagati pri ogledu posnetkov, ki so narejeni na varnostnih kamerah. To še posebej velja, kadar varnostnik na delovnem mestu ne more ravnati s takšno opremo. Na splošno je tudi delo čarovnika za namestitev sistemov sledenja zelo prestižno. Še posebej, če dobro poznate svojo službo.

Učitelj informatike

Če iz prve roke poznate "informacijsko varnost" (posebnost), kje delati, najverjetneje, niste ravno prepričani. V tem primeru, kot že rečeno, študentje in diplomanti poskušajo najti vsaj kakšno delovno mesto. In ena od možnosti je bila šola. Kdo je tam, da se ustali? Lahko postaneš učitelj računalništva.

V resnici ta smer ni posebej skladna z izbranim poklicem. Vendar študentje še vedno imajo splošno razumevanje računalnikov. In lahko to gradivo predstavijo šolarjem. Strokovnjak za informacijsko varnost, ki deluje kot najpogostejši učitelj računalništva, v današnjem času še zdaleč ni redek. Običajno se strinjajo s tem prostim mestom, kadar ni drugih možnosti. Tu je tako kruta "informacijska varnost". Kdo bi še delal? Poskusimo to ugotoviti.

Poslovnež

Samostojni in zasebni podjetniki v našem času še zdaleč niso redki. Običajno, če ima oseba diplomo in nima službe ali če ni celovite izobrazbe, vendar je veliko idej, časa in truda veliko, potem postane podjetnik in odpre svoje podjetje. Enako lahko storite, če ste obvladali smer "Varnost informacij". Kdo bi moral konkretno delati?

Na primer, lahko organizirate računalniško pisarno za pomoč ali zasebno namestitev sistemov za sledenje. Takšna oprema trenutno ni zelo draga in jo prodajajo celo v skoraj vsaki računalniški trgovini. Poleg tega lahko poskusite postati računalniški tekstopisec. Informacijska varnost ali bolje rečeno članki na to temo so zelo priljubljeni na internetu. In delo, če poznate svojo službo in imate sposobnost pisanja, ne bo tako težko. Ampak to je zelo donosno

Povzemanje

Tako smo danes ugotovili, kje lahko delajo diplomanti specialnosti "Informacijska varnost". Kot lahko vidite, obstaja veliko možnosti za razvoj dogodkov in veliko od njih je odvisno od posameznih veščin vsakega učenca.

Na splošno takšni delavci v resničnem življenju dobijo službo na katerem koli mestu, povezanem z računalniki. Obstajajo oblikovalci, 3d - "modni oblikovalci" in spletni programerji. Glavna stvar je, da se sami odločite, kaj točno želite početi. In že od 1. letnika izboljšajte svoje znanje na tem področju.