zaposlovanje

Delo kot električar: različni vidiki enega poklica

Kazalo:

Delo kot električar: različni vidiki enega poklica

Video: Kaj so spretnosti in kompetence? (2/10) | EPUO 2017 – 2019 2024, Julij

Video: Kaj so spretnosti in kompetence? (2/10) | EPUO 2017 – 2019 2024, Julij
Anonim

Delo kot električar v uradnem jeziku je precej dolgočasno. To je ime specialistov, katerih pristojnosti vključujejo postavitev električne opreme v gradbeništvu, industriji, ladjedelništvu itd. V opisu dela je zapisano, kaj naj bi monter mogel storiti, o posebnostih njegovega dela pa ni besede. In popolnoma je odvisno od predmeta in specializacije delavca.

Delo električarja v podjetju je vzdrževanje električnega ožičenja, vzdrževanje električne opreme, odpravljanje napak in konfiguriranje električnih naprav. Delo električarja na gradbiščih je povsem drugače. Elektroinštalaterji izvajajo visokonapetostne daljnovode, vlečejo žice do končnih naprav, med drugimi strokovnjaki so odgovorni za natančno in nemoteno delovanje kabelskih in nadzemnih vodov. Po prehodu enega predmeta jih pogosto pošljejo drugemu, ki se lahko nahaja na drugem koncu države. Obstaja še ena kategorija teh specialistov. Običajno jih zahtevajo v velikih mestih. Delo kot električar - v Sankt Peterburgu, Rostovu ali drugem mestu - lahko pomeni, da bodo dolžnosti vključevale vzdrževanje mestnih električnih omrežij. To delo je dobro plačano, vendar zahteva posebno znanje: študija na kraju poklica je nemogoče. Danes je delo električarja na rotacijski osnovi še posebej priljubljeno.

Ti strokovnjaki zaslužijo več (zlasti na naftnih platformah) in lahko po zamenjavi preživijo veliko časa doma. Da pa postaneš visoko usposobljen delavec, se moraš naučiti.

Kako postati električar?

Ponavadi je poklic mogoče dobiti na fakulteti ali liceju. Vendar je to le začetek, osnovna raven. Delo kot električar vključuje vseživljenjsko učenje. Tehnologije, načela delovanja naprav, omrežij in posledično metode dela električarja se spreminjajo. Še več, danes obstajajo nova območja, ki tudi brez električarjev ne morejo. Kaj mora ta specialist vedeti? Razumeti mora naprave, ki jih servisira, poznati fiziko, zlasti tisti del, ki določa osnovne zakone električne energije. Električar mora razumeti sheme, značilnosti ožičenja, poznati vrste kablov, cevi, žic, ovinkov itd.

Delo električarja pomeni, da delavec razume združljivost materialov, pravila za njihovo dokončanje, zna delati z natančnimi vezji in samostojno ustvarja nove. Poleg tega mora biti monter zelo pozoren, previden in metodičen: kršitev postopka lahko privede do nesreče. Če želite postati vrhunski strokovnjak, mora imeti ta zdravnik dobro zdravje, dobro koordinacijo gibov, razvito prostorsko domišljijo. Tisti, ki bo delal kot visoki monter, se ne bi moral bati višine, biti fizično močan in vzdržljiv.