zaposlovanje

Rezkalni stroj - kdo je to? Usposabljanje delavcev

Kazalo:

Rezkalni stroj - kdo je to? Usposabljanje delavcev

Video: GORMI, izobraževalne storitve, Milan Gornik s p 2024, Maj

Video: GORMI, izobraževalne storitve, Milan Gornik s p 2024, Maj
Anonim

Na žalost takšni poklici kot stružnica, upravljavec rezkalnih strojev, danes niso priljubljeni med mlajšo generacijo. Sodobni mladi imajo veliko željo po pisarniški dejavnosti, kjer lahko za minimalne napore dobite dobro plačo. Vendar je fiksna in ni odvisna od opravljenega dela. Zato se nekateri mladi začenjajo obračati na delovne poklice. Na primer upravljavec rezkalnih strojev - kdo je, lahko razumete, če upoštevate bistvo tega poklica.

Opredelitev

Torej, poklic bomo obravnavali kot "upravljavca rezkalnih strojev" - kdo je to in zakaj ima takšno ime. Ime izvira iz nemškega kolega Fräser, kar v prevodu pomeni "mlin" in pomeni mletje različnih votlin v kovini. Za razliko od stružnice, ki del brusi od zgoraj, rezkalnik naredi luknjo v notranjosti. To je precej težka naloga, saj govorimo o kovini, ki ima pogosto ogromno težo (na primer del, ki tehta eno tono). Če želite to narediti, morate imeti možnost rokovanja z ogromnim obdelovalnim strojem in digitalnim nadzorom na njem. Torej je v tem poklicu treba imeti ne samo spretne roke, ampak tudi dobro delujoče možgane.

Bistvo stroke "rezkalni stroj"

Skupnost ne more pozabiti takšnega "kovinskega" poklica kot upravljavec rezkalnih strojev. Kdo je to, ljudje najbolje razumejo, ko brez kovin ne morejo niti ob tako razširjeni uporabi sintetičnih materialov (plastike). Zato so bili v devetdesetih letih dvajsetega stoletja ti poklici zelo uspešni in so spadali med »moške«. Delo s kovino celo najbolj izstopajočega mladeniča, ki pogosto ne zna zadržati niti najpreprostejšega instrumenta, spremeni v pravega moškega.

Slabosti tega poklica

Le z železnimi živci in močjo volje je mogoče dobiti dober rezkalni stroj. Usposabljanje takih specialistov poteka predvsem v poklicnih tehničnih šolah. Težko si je predstavljati, da mora upravljavec rezkalnih strojev, ki dela na velikih strojih, tudi v vročini, svoje telo zaščititi z debelimi delovnimi oblačili pred vročimi sekanci, katerih temperatura včasih doseže 700 stopinj! Delo upravljavca rezkalnih strojev je torej povezano z opeklinami, modricami in urezninami.

Med pogostimi pomanjkljivostmi je mogoče prepoznati in dobiti poklicne bolezni, povezane z delom. Vendar pa pogosto na različnih področjih življenja obstajajo drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na prejemanje istih bolezni. Zato je zelo pomembno upoštevati osnovne varnostne ukrepe in poskušati čim bolj nevtralizirati različne negativne dejavnike.

Usposabljanje delavcev

Pridobivanje izkušenj v tem poklicu se izvaja v proizvodni dejavnosti. Vendar lahko osnovna znanja pridobimo v specializiranih politehničnih izobraževalnih ustanovah (šolah ali visokih šolah), ki so osnovna. Vsekakor brez teoretičnega znanja delo na posebnosti ne bo uspelo. Posebnega pomena so znanje in izkušnje mentorjev teh visokih šol.

Na podlagi teh institucij deluje lastna delavnica za struženje, v kateri so stroji, namenjeni izvajanju različnih operacij vrtanja, struženja in rezkanja kovinskih delov.

Študenti v taki delavnici se pod vodstvom specialistov usposobijo za izdelavo kovinskih konstrukcij in delov po risbah, izvajajo določene operacije obdelave kovin v smislu rezanja, zunanjega struženja obdelovancev, notranjega vrtanja izdelkov, rezanja detajlov niti in vrtanja različnih lukenj.

Združevanje dveh poklicev v enega

Obstajajo strokovnjaki, kot sta stružnica in upravljavec rezkalnih strojev - kdo so? To so profesionalci, ki znajo tako mletje kot mletje. Takšni strokovnjaki so zelo redki, zato so vredni veliko.

V delavnicah za struženje je ustvarjenih veliko podrobnosti za različne predmete in mehanizme. Na specializiranih strojih se kovinska gredica vrti z določeno hitrostjo, specialist pa daje izdelku določeno obliko, tako da iz njega odreže odvečni material. Ime poklica "stružnik" je povezano z njegovimi dejavnostmi - izostri obdelovanec.

Upravljavec rezkalnih strojev, za razliko od stružnice, že dela na drugem stroju, obdela obdelovance s posebnim vrtljivim orodjem - rezkalnikom. Neodvisno določi zaporedje opravljenih del pri obdelavi dela, opravi meritve in preveri skladnost delov z risbami.

Pravzaprav obstaja le peščica strokovnjakov, ki lahko izdelajo kateri koli del iz kovine. Strokovnjaki tega profila delujejo v industrijskih, instalacijskih, komunalnih in popravilih. Obračanje ni le tehnična posebnost - je celotna umetnost. Ni vsak specialist, ki lahko iz navadnega grobega obdelovanca naredi čeden del s polirano površino.

Glede na zgoraj navedeno si lahko zelo pogosto ogledate ustrezna prosta delovna mesta, zlasti v obrambni industriji. Prednost pri izbiri tega poklica je dostojna plača.

Pomožna znanja za upravljavca rezkalnih strojev

Ena glavnih veščin, ki jo mora imeti upravljavec rezkalnih strojev, je sposobnost dela z risbo. Vendar izkušnje ne pridejo takoj. Delavci se naučijo brati proizvodne risbe v praksi ali pod vodstvom mojstra. Prisotnost takih veščin navadnega rezkalnega stroja pomeni stopnjo višjo raven.

Kot smo že omenili, imajo stroji, na katerih delujejo rezkalni stroji, različne velikosti. Tako so na primer namizni (na primer za mletje izdelkov, ki se uporabljajo v zobozdravstvu) ali velikost enonadstropne hiše. Tako velike kot majhne sodobne stroje je pogosto mogoče najti digitalni nadzor. Zato mora upravljavec rezkalnih strojev za svoje delo imeti vsaj osnovno znanje elektronike.

Tako je takšna delovna posebnost kot upravljavec rezkalnih strojev precej moderna in privlačna za mlajšo generacijo.