karierno upravljanje

Kakšno je delo skrivnostnega kupca, kako se rešiti?

Kazalo:

Kakšno je delo skrivnostnega kupca, kako se rešiti?

Video: Webinar: Delo od doma – 7 idej, kako izkoristiti novo realnost in zgraditi zmagovalni tim sodelavcev 2024, Junij

Video: Webinar: Delo od doma – 7 idej, kako izkoristiti novo realnost in zgraditi zmagovalni tim sodelavcev 2024, Junij
Anonim

V sodobnem svetu, kjer se vse kupuje in prodaja, podjetja uporabljajo vse vrste metod, da povečajo zanimanje za izdelek in povečajo stopnjo prodaje. Kako narediti stranko, ki jo zanima blagovna znamka in zadovoljna s storitvijo? Če želite to narediti, se pogosto zatečite k storitvam skrivnostnega kupca. Kdo je to in za kakšen namen se pojavi na prodajnem mestu, bomo razpravljali v našem članku.

Pomen izraza

Razlaga koncepta "skrivnega (namišljenega) kupca" ima dva pomena:

  1. Metoda trženjskih raziskav, ki jih izvaja podjetje ali veriga trgovin, da bi izboljšali storitve v trgovski družbi.
  2. Usposobljena oseba, ki pod krinko običajne stranke opravlja nakupe in hkrati opazuje delovni proces v trgovini, nato pa kupcu predloži poročilo o rezultatih revizije.

Cilji raziskovanja

Preverjanje prodajnih mest lahko ima različne naloge:

  1. Izboljšanje kakovosti storitev za stranke.
  2. Izboljšanje strokovne ravni osebja in njegove motivacije.
  3. Revizija trgovine.
  4. Vrednotenje rezultatov oglaševalske kampanje.
  5. Krepitev zvestobe znamki.
  6. Vrednotenje rezultatov telefonskih operaterjev in aplikativnih storitev na spletnem mestu.
  7. Izboljšanje sanitarnih standardov na delovnem mestu.
  8. Povečanje ravni prodaje izdelkov.
  9. Analiza dela tekmovalcev.

Stranka med študijem praviloma kombinira več nalog, zato delo kot skrivnostni kupec vključuje več dejanj med enim pregledom.

Vsekakor je sodelovanje takšnih zaposlenih usmerjeno v izboljšanje trgovinskih standardov in uspešnosti podjetja.

Kdo je lahko namišljena stranka?

Pravzaprav lahko opazuje vsaka odrasla oseba, ki je pripravljena ukrepati po načrtu. Pri opravljanju funkcij tega zaposlenega ni posebnih težav. Morate samo opraviti nalogo, ki jo je določila stranka, in nato predložiti poročilo.

Treba je določiti osebne lastnosti za delo skrivnostnega kupca:

1) odgovornost: najeti agent deluje v skladu s prejetimi navodili, zato mora jasno poznati količino dela in ga v celoti opraviti;

2) samozavest: nasprotno lahko privede do dejstva, da človek s svojo živčnostjo preprosto razkrije svoje »poslanstvo«, nato pa bodo dobljeni podatki neresnični;

3) skrbnost: podjetje praviloma preveri verigo trgovin in skrivnostni kupec je del ekipe, zato je delo koordinatorja odvisno od opravljene naloge, kar pomeni pravočasno plačo;

4) pozornost: ta uslužbenec obišče objekt za spremljanje osebja, prodajno mesto itd., Kar pomeni, da noben detajl ne sme zdrsniti z njegovega pogleda.

Upoštevajte, da igralske sposobnosti ne bodo odveč. Toda tudi če jih ni tam, je v redu: izvajalec se lahko obnaša kot redni kupec.

Kako pridobiti "vohunski" položaj?

Včasih človek iz kakršnega koli razloga ne more imeti polne zaposlitve. Potem bo nekaj ur preučeval oglasni odsek »Delo doma«. Mystery shopper - odlična priložnost za dodaten zaslužek. Konec koncev je čas, ki ga potrebuje za študij, minimalen - 20-30 minut, vsa preostala dela opravi doma, sedi za računalnikom. Po obisku trgovine mora sestaviti podrobno poročilo o rezultatih svojih opažanj.

Kako se zaposliti kot skrivnostni kupec? Zelo preprosto: pojdite na spletno mesto za iskanje zaposlitve, poiščite prosto delovno mesto, odgovorite nanj in počakajte na odgovor koordinatorja.

V katerem primeru lahko dobim zavrnitev?

Prvi razlog za zavrnitev je že najeto osebje. Tudi spol, starost in poznanstvo osebe, ki želi sodelovati s skupino predlaganega izdelka, lahko vplivajo na pozitiven rezultat. Za bolj verodostojen obisk in boljše rezultate preverjanja je potrebna ta ali ona kategorija ljudi. Hkrati so izkušnje dela kot skrivnostnega kupca dobrodošle, vendar večinoma niso potrebne. Če so kateri koli parametri navedeni v prostih delovnih mestih in kandidat ne ustreza njim, morate samo preučiti druge ponudbe in takrat bo iskanje zaposlitve zagotovo uspešno.

Domnevne dolžnosti stranke

Ko vidijo tako nenavadno ponudbo, si ljudje običajno zastavijo vprašanje: kakšno je delo skrivnostnega kupca?

Shema dela tega zaposlenega je precej preprosta in je sestavljena iz treh faz:

1) prejem po pošti navodil za izvajanje pregledov v objektu, njegovo preučevanje;

2) obisk trgovine, spremljanje dogajanja in izvajanje načrtovanih ukrepov;

3) izpolniti poročilo o opravljenem delu in ga predložiti koordinatorju.

Najpogostejši predmeti skrivnostnih kupcev

Kot že omenjeno, se na prodajnih mestih izvajajo raziskave, da se izboljša prodajni postopek, tako da je mogoče preveriti vse komponente storitve. In to:

1. Upoštevanje pravil etiketa.

2. Videz osebja.

3. Raven znanja osebja o kakovosti in značilnostih blaga.

4. Delovna disciplina.

5. Skladnost z delovnimi standardi.

6. Skladnost trgovine s celostno identiteto.

7. Čistoča v objektu.

8. Kakovostna in pravilna storitev za stranke.

9. Izvajanje oglaševalske kampanje.

10. Prodajne veščine zaposlenih in še več.

Treba je razumeti, da je delo kot skrivnostni kupec del glavne študije, v okviru katere se izvajajo tudi različne vrste preverjanj: testiranje, vprašalniki, spremljanje itd., Kar skupaj omogoča, da dobite objektivno oceno kakovosti storitev, ki jih podjetje ponuja, in jih po potrebi izboljšate.

Zamišljeno poročanje strank

Začetni obrazec poročila najetega agenta so bile preglednice, ki so bile izpolnjene ročno. Sčasoma so se pojavili spletni sistemi, ki so zelo poenostavili izpolnjevanje zahtev tako s strani recenzentov kot tudi njihovega vodstva.

Delo kot skrivnostni kupec vključuje izpolnjevanje obrazca za obisk v določeni ustanovi. Zaposleni lahko to stori tako, da spletu pošljete s katere koli primerne naprave. Predloženi podatki takoj pošljejo koordinatorju in on dobi priložnost, da jih obdela.

Spletni sistemi poročanja so programirani za samostojno gradnjo grafov in tabel, kar povečuje objektivnost ocene, omogoča vam, da od najetih opazovalcev prejemate vse vrste poročil, spremljate njihovo delo in v skladu s tem pospešite postopek izplačevanja plač.

Dodatne zahteve za poročanje

Včasih za točnost informacij kupec zaprosi za testni nakup. Nato mora agent priložiti kopijo čeka, ki ga je izdala blagajnica, k predloženi dokumentaciji.

V nekaterih primerih za oceno kakovosti storitev za stranke morate na snemalnik posneti pogovor z zaposlenim. Podjetje postavlja enako zahtevo, če opravi oceno svetovanja s strani zaposlenih potrošnikov po telefonu.

Če je v trgovini nameščen video nadzor, potem kupec, če je potrebno, prosi skrivnostnega kupca, naj se ob določenem času sprehodi pred kamerami, da se prepriča, ali je bil pregled dejansko izveden, ali da na objektu posname več fotografij. Ta gradiva se v elektronski obliki pošljejo kuratorju skupine, skupaj z izpolnjenim obrazcem poročila.

To so nianse dela skrivnostnega kupca. Ocene zaposlenih o njej so večinoma pozitivne, razen nevšečnosti pri zbiranju dokazov in nizkih honorarjev za en sam obisk trgovine. Med prednostmi so tu delo s krajšim delovnim časom, podpora kuratorja skupine in pravočasno plačilo.

Koordinator za skrivnostno nakupovanje: pregledi delovnih mest

Če oseba nima določenega časa, da bi šla do predmeta ali želi igrati vlogo namišljene stranke, se lahko ustavite na prostem mestu, ki v celoti vključuje delo doma. To je koordinator dela skrivnostnih kupcev. Glavne zahteve za ta položaj so dostop do interneta, sposobnost dela 4-6 ur na dan, družabnost in odgovornost.

Delo je na prvi pogled preprosto: poiskati skrivnostne kupce ali jih izbrati iz baze podjetja, jim zagotoviti navodila za obisk trgovine in sestaviti poročilo o rezultatih. Hkrati je treba uskladiti svoje delo, odgovarjati na vprašanja, svetovati v primeru nepredvidenih situacij in včasih pomagati pri izpolnjevanju dokumentacije.

Glavni rezultat dela koordinatorja je poročilo, ki ga mora delodajalec poslati pravočasno. In tukaj morate biti pripravljeni na dejstvo, da delo kot skrivnostni kupec včasih razočara najete zaposlene in preprosto zavrnejo opravljanje naloge, navajajo neprijetne kontrolne čase, oddaljenost od kraja stalnega prebivališča ali pa sploh ne nudijo nobene razlage. In potem je cilj pravočasno izpolniti načrt za 100 odstotkov nedosegljiv.

Upoštevati je treba, da je kustos skupine najetih agentov povezava med njimi in podjetjem, zato bodo vsa vprašanja v zvezi s plačami in njihovimi zamudami posebej postavljena njemu. Preden se odzovete na to prosto delovno mesto, morate resnično oceniti raven svoje odpornosti na stres.

Po analizi povratnih informacij o delu koordinatorja lahko naredimo naslednje zaključke.

Pozitivni trenutki prostega delovnega mesta:

1. To je delo doma.

2. Možnost dodatnega zaslužka.

3. Načini plačila so sprejemljivi tako na bančni kartici kot na mobilnem telefonu.

4. Brezplačen trening.

5. Pravočasno plačilo.

Med pomanjkljivostmi se imenuje:

1. Potreba po delu več, kot je določeno v zahtevah.

2. Nepravočasno plačilo.

3. Velik obrazec, ki ga je treba izpolniti.

4. Neskladnost plačila za delo.

Z eno besedo, če se koordinator loti dela v uglednem podjetju, načrt pravočasno izpolni, prejme finančno nagrado. In če kupec ali skrivnostni kupci niso posebej vestni, bo treba na plačila počakati še dolgo in morda sploh ne bo. Zato morate pri izbiri delovnega mesta najprej poiskati preglede o podjetju delodajalca po spletu in se nato odločiti.

Torej, v svetu obilja blaga in storitev želimo prejemati kakovostne izdelke. In si prizadevamo izboljšati življenjski standard, da se obkrožimo z udobjem in pozornostjo. In v tem primeru je "namišljena stranka" dobra možnost, da povečate svoj dohodek. Odličen je za študente, mame na porodniškem dopustu in samo ljudi, ki so doma. In če kupec tudi rad hodi po nakupih, je to na splošno dvojna korist: užitek in plačilo. Ko izberete to prosto delovno mesto, ne pozabite, da delo kot skrivnostni kupec ni le dodaten prihodek, ampak tudi priložnost za izboljšanje trgovinskih standardov, kakovosti izdelkov in odnosa do potencialnih potrošnikov.