karierno upravljanje

Osebje je Njihov vpliv na učinkovitost dela

Kazalo:

Osebje je Njihov vpliv na učinkovitost dela

Video: Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster 2024, Maj

Video: Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster 2024, Maj
Anonim

Gospodarstvo razvite države je skoraj vedno zgrajeno na podlagi tržnih odnosov, v katerih ima kateri koli poslovni subjekt pravico do samostojnega načrtovanja in upravljanja svojih virov. Od uspeha teh procesov je odvisno višina dobička, s tem pa tudi preživetje podjetja kot celote. Eden najpomembnejših in dražjih dejavnikov proizvodnje je danes plača delavcev. Mnogi ljudje so v življenju zelo pogosto slišali, vendar niso vedno pravilno razumeli pomena besede "osebje", čeprav je ta kategorija ključna v proizvodnih in gospodarskih dejavnostih podjetij. Preučevanje stroškov dela in uspešnosti kazalnikov uspešnosti bo pomagalo povečati dobiček katere koli organizacije.

Kaj so okviri?

Osebje - to je celotna količina vseh zaposlenih v podjetju in vključenih v njegovo osebje, ne glede na njihove poklicne kvalifikacijske skupine.

Osebje vključuje strokovnjake, delavce, tehnično osebje in vodje (skupaj - skupina zaposlenih), pa tudi varnostne delavce, študente in mlajše osebje.

Specialisti so zaposleni, ki pripravljajo proizvodnjo, izvajajo inženirsko podporo in prodajo izdelkov.

Delavci so ljudje, ki neposredno sodelujejo pri ustvarjanju izdelkov. Ta kategorija je razdeljena na dve skupini: glavno in pomožno. Glavni delavci neposredno z lastnimi rokami in z orodji ustvarijo končni izdelek iz materialov. Pomožne zaloge zagotavljajo glavno proizvodnjo materialov, surovin, energije, goriva, transporta itd.

Tehnično osebje so zaposleni, katerih glavno poslanstvo je zagotavljanje dela specialistov.

Menedžerji imajo vodstveno funkcijo. Izvaja se tako v podjetju kot celoti kot v njegovih posameznih oddelkih. V to skupino spadajo: načelniki, vodje, glavni specialisti, direktorji itd.

Varnostni delavci delujejo za zaščito materialnih in informacijskih vrednosti podjetja, pa tudi predstavnike vodstva pred nepooblaščenimi fizičnimi vplivi.

Študentsko osebje je rezerva, ki je potrebna, da podjetje napolni obstoječe in nadomesti zaposlene, povezane s starostjo.

Vzdrževalno osebje izvaja čiščenje prostorov, javnih mest itd.

Za osebje je mogoče opredeliti kvantitativno in kvalitativno načelo.

Količinske značilnosti okvirjev

Te specifikacije vključujejo:

  • plačna številka - število zaposlenih na določen datum, vključno z najetimi in odpuščenimi;
  • navidezno število zaposlenih - število zaposlenih, ki so na določen datum prišli na delo;
  • povprečno število zaposlenih - povprečno število zaposlenih na koledarski dan.

Kakovostne značilnosti okvirjev

Karakteristike te podkategorije ocenjujejo strokovnost in usposobljenost zaposlenih v organizaciji.

Poklic je smer delovne dejavnosti, ki zahteva posebno usposabljanje in je vir zaslužka delovnega osebja. Tudi v okviru določene stroke se ugotovi ožji poudarek - specializacija (na primer poklic je ekonomist, specializacija je finančni analitik).

Kvalificirano osebje so zaposleni v podjetju, ki imajo določeno stopnjo spretnosti, prikazano s številom ranga, kategorije ali razreda. Zahteve po kvalifikacijah so določene v priročniku o enotni tarifi in kvalifikacijah (ETKS), priročnikih o kvalifikacijah za delovna mesta zaposlenih, pa tudi v predpisih in opisih delovnih mest. Tako je po referenčnih knjigah položaj miselna dejavnost, ki je potrebna za izvajanje avtoritete na delovnem mestu.

Kako izračunati delovno učinkovitost?

Kazalniki produktivnosti dela so najboljši kazalniki učinkovitosti uporabe osebja. Ti koeficienti označujejo plodnost dela delovnega kolektiva pri proizvodnji različnih dobrin. Količinsko jih izračunamo po kazalnikih proizvodnje (razmerje med obsegom dela / proizvodnje in številom zaposlenih) ali intenzivnostjo dela (obratna proizvodnja). Te vrednosti je mogoče izračunati v merilniku denarja, običajnih urah, v naravi in ​​pogojno naravnem izračunu.

Usposabljanje je zapleten in energijsko intenziven proces, od katerega sta odvisna neprekinjeno delovanje in donosnost podjetja. Zato je treba zanj posvetiti dovolj časa in materialnih sredstev.