karierno upravljanje

Naloge računovodje izplačil. Računovodja za plače: Odgovornosti in pravice na kratko

Kazalo:

Naloge računovodje izplačil. Računovodja za plače: Odgovornosti in pravice na kratko
Anonim

Na ekonomskem področju je veliko ustreznih prostih mest. Res je, danes najbolj priljubljena velja za "računovodjo plač." To je zato, ker v vsakem podjetju, organizaciji ali podjetju izplačajo plače. V skladu s tem bo vedno povpraševal strokovnjak na tem področju.

Položaj računovodje-kalkulatorja

Odgovornosti računovodje izplačil so zelo obsežne. Sem spadajo izračun plač, izračun predplačil, odbitek sredstev za dopust, odpust, izdaja raznih nadomestil. Poleg tega mora biti specialist sposoben sestaviti ustrezne dokumente, sestaviti poročila in dodatno zagotoviti potrdila zaposlenim v podjetju na njihovo zahtevo. Poleg tega mora upoštevati novosti, ki so se pojavile v zakonodaji. V delu računovodje so različne nianse, povezane z urno plačo, vikendi ali počitnicami. Zato mora vse upoštevati in pravočasno izvršiti.

Zahteve

Računovodje najamejo le, če imajo višjo izobrazbo. Konvencionalni tečaji niso dovolj. Poleg tega bi morala biti delovna doba na takšnem položaju najmanj tri leta. Pomembna točka je posedovanje računalnika, standardnih in specializiranih programov ter pisarniške opreme.

Navedite morajo odgovornosti računovodja za izplačilo plač za življenjepis. Predpisati jih je treba v ločenem odstavku. Pomembno si je vzeti nekaj več časa, da v življenjepisu navedete svoje zasluge. To bo vodstvu pomagalo sprejeti pozitivno odločitev pri izbiri specialista. Konec koncev, v življenjepisu so predpisane obstoječe sposobnosti, spretnosti in pridobljene veščine. Pomembno je, da navedete, da imate potrebno znanje o davčni zakonodaji, PBU in drugih regulativnih dokumentih.

Splošne določbe

Računovodje za plače je treba opredeliti kot profesionalce. Zato odločitev o sprejemu ali razrešitvi tega zaposlenega sprejme direktor podjetja na podlagi odredbe. Če želite dobiti položaj, morate biti specialist z višjo strokovno izobrazbo. Poleg tega bi morale biti izkušnje s finančno strukturo tri ali več let. Naloge računovodje za izplačilo plač vključujejo poročanje glavnemu računovodju.

Strokovnjak za plače mora delati na podlagi:

  • standardi;
  • oblikovalski materiali, če obstajajo pojasnila v zvezi z delovnimi posebnostmi;
  • listina organizacije;
  • pravila znotraj podjetja;
  • naročila in različne zahteve, ki jih podpiše poslovodstvo podjetja;
  • navodila.

Računovodja mora vedeti:

  • zahteve, odredbe, osnovna gradiva finančnih in nadzornih organov v zvezi z organizacijo njihovih dejavnosti;
  • pravila poročanja;
  • zakonodaja, povezana s financami, davki in poslovnimi dejavnostmi;
  • sistem, profil in specializacijo podjetja;
  • obstoječe določbe, navodila, delovne odgovornosti računovodje za izplačilo plač;
  • pravila za izvajanje operacij, potek dela za računovodstvo;
  • postopek za obdelavo izračunov in njihove obrazce;
  • sistem sprejemanja in obdelave sredstev ter materialnih in drugih vrednot;
  • postopek poravnave z dolžniki in upniki v skladu z regulativnimi dokumenti;
  • davčni sistem za pravne in fizične osebe;
  • pravila za odpis računov manjkajočih zneskov in dolgov;
  • sistem izvajanja popisnih ukrepov, pa tudi obračunavanje ekonomskih vrednosti;
  • čas priprave bilance stanja in poročil;
  • sistem organizacije proizvodnje in upravljanja;
  • ukrepi za varstvo dela in varnost.

Kdo opravlja naloge računovodje za izplačilo plač v njegovi odsotnosti?

V obdobju, ko je računovodja na dopustu, njegove naloge opravlja izvršitelj. Poleg tega je obveznost prisotnosti visokega šolstva in razumevanje načela dela. Takšen specialist je imenovan samo po nalogu direktorja. Kot rezultat, je odgovoren, zanj se postavljajo enake zahteve kot računovodju plač.

Funkcije računovodje-kalkulatorja

Sem spadajo obračun plač in poravnave z zaposlenimi. Pomembno je oceniti in preveriti delovni čas zaposlenih. Poleg tega morate delati z dokumenti, se ukvarjati s plačevanjem prispevkov, davkov. Pomembno je tudi pravilno uporabljati računovodske podatke.

Delovne odgovornosti

Delovne obveznosti računovodje za izplačilo plač vključujejo vrsto posebnih nalog. Konec meseca morate preveriti časovni list (dokument, ki upošteva delovni čas). To je potrebno za oceno in pripravo na obračunavanje.

Računovodja izvaja sprejem in preverjanje bolniške odsotnosti, ukvarja se z obračunom plač, prispevkov v zunajproračunske sklade, dohodnine. Nabira plačilo počitnic, ugodnosti, končno plačilo opravi ob odpustu zaposlenih. Ta specialist izvaja usklajevanja z regulativnimi organi (FIU, FSS, IFTS), sodeluje pri inšpekcijskih pregledih in daje potrebne informacije. Registrira ustrezne transakcije, transakcije in jih knjiži na želeni račun v specializiranem programu.

V majhnih organizacijah naloge računovodje za izplačilo plač vključujejo ne samo obračunavanje, temveč tudi prenos davkov in prispevkov, plačila zaposlenim. V velikih organizacijah plačila izvajajo posamezni strokovnjaki. V majhnih podjetjih se računovodjem lahko dodelijo odgovornosti uslužbencev.

Poleg tega je pomembno sodelovati pri izboljšanju vrst in metod računovodstva, z uporabo sodobne tehnologije in informacijske tehnologije, z uporabo novih virov in znanja, pridobljenega na tečajih nadaljnjega izobraževanja. Prav tako bi mu bilo treba pomagati pri izvajanju ekonomske analize podjetja, pri čemer se opira na računovodske evidence, da bi ugotovili obstoječe rezerve podjetja in izboljšali upravljanje z dokumenti na splošno. Vse zgoraj zajema odgovornosti računovodje izplačil. V proračunu podjetja mora biti vedno red. Potrebno je dodatno spremljati varnost računovodskih dokumentov, jih urediti v ustreznem vrstnem redu za arhiv. Potem jih morate pravilno deponirati v skladu z zahtevami. Prav tako je treba spodbujati uvedbo napredne računalniške tehnologije, vzdrževati in shranjevati računovodske baze podatkov ter jih spreminjati za referenčne in regulativne informacije.

Pravice

Računovodja za izplačilo plač ima določene pravice. Od vodstva podjetja lahko zahteva ustrezne pogoje za opravljanje svojih funkcij. Za računovodjo je pomembno vedeti o obstoječih projektih, odločitvah, zahtevah, ki so neposredno povezane z njegovimi dejavnostmi. Poleg tega lahko dajete predloge za izboljšanje dela, za kar je odgovoren računovodja za plače. Specialist ima tudi pravico zahtevati dokumente ali podatke od enote na zahtevo vodstva podjetja. Med drugim je tak specialist dolžan izboljšati in vzdrževati svoje veščine, študirati v dodatnih razredih, iskati novosti na forumih, spletnih mestih. Pomembno je seznaniti se z novimi regulativnimi dokumenti ali njihovimi spremembami, sodelovati na različnih konferencah, srečanjih, dogodkih, ki prispevajo k izboljšanju znanj in znanj knjigovodje.

Odgovornost

Računovodja plač je specialist. Takšen strokovnjak vzdržuje ogromno število dokumentov, monitorjev, zapisov in posodablja specializirane računovodske programe. Tako kot vsak zaposleni nosi določeno odgovornost.

Odgovoren za pravilno opravljanje nalog računovodje za izplačilo plač (odgovornosti so bile na kratko navedene zgoraj). Če so kazniva dejanja storjena med poslovanjem, je lahko specialist odgovoren v skladu z upravnimi, kazenskimi in civilnimi zakoni. Poleg tega je odgovoren za bogastvo, ohranjanje poslovnih skrivnosti, disciplino in ohranjanje reda na splošno.

Ocenjevanje delovnih mest

Naloge računovodje za izplačilo plač, pravice in odgovornosti so opredeljene v opisu dela. Poleg tega je pomembno razumeti, da lahko samo računovodja in direktor organizacije oceni delo računovodje s plačnimi listi. Nadzirajo trenutke, kot so skladnost strokovnjaka z uveljavljenimi standardi, pravočasno poročanje, obračunavanje plačil, njihovo izdajanje, pravilno računovodstvo in pretok dokumentov. Zdaj veste, katere odgovornosti ima računovodja plač, na kratko so navedene v članku.