povzetek

Zakaj potrebujem esej vzgojitelja v vrtcu za portfelj?

Kazalo:

Zakaj potrebujem esej vzgojitelja v vrtcu za portfelj?
Anonim

Pred časom so bili sprejeti novi standardi za certificiranje zaposlenih v vrtcih (DOE). Poleg dokumentov, ki potrjujejo strokovno skladnost stališča, je treba pripraviti tudi esej za vzgojiteljico v vrtcu. Za portfelj je to ena najpomembnejših naložb, saj odraža portret učitelja ne le za njihove sodelavce, temveč tudi za starše mladih učencev, ki obiskujejo ta vrtec. Po branju eseja bi morali starši dobiti celostni vtis o osebi, ki se je odločila posvetiti vzgoji in izobraževanju najmanjših članov družbe.

Zakonodajni okvir

Pri sestavljanju portfelja, vključno z esejem mentorja predšolske vzgojne ustanove v skladu z Zveznim državnim izobraževalnim standardom, se je treba držati določenih pravil oblikovanja, ki jih je razvilo rusko ministrstvo za šolstvo. Vsak predšolski vzgojni zavod na podlagi tega dokumenta in razpoložljivih metodoloških priporočil oddelka oblikuje svoje stališče, v skladu s katerim morajo vsi vzgojitelji ustvariti svoj portfelj. Vodja vrtca in metodika svetujeta: kakšni dokumenti bodo morda potrebni in kako najbolje urediti portfelj, da bo izpolnjeval zahteve zavoda in novih vzgojnih standardov.

Kaj je vključeno v portfelj

Vsak zaposleni mora redno dodajati dodatne podatke v svoj portfelj. Te informacije bodo odražale poklicno rast, rezultate dela in znake pomembnih dosežkov. Možno je priložiti tudi skenirane kopije dokumentov, ki potrjujejo izobrazbo, dosežke, spričevala in diplome o tečajih za nadaljevanje izobraževanja in tako naprej.

V portfelju je treba omeniti redni študij strokovne pedagoške literature in periodike, prehod nadaljevalnih tečajev. Kandidat se mora jasno zavedati, da gre za zelo odgovoren poklic. Učitelj vrtca je odgovoren ne le za fizično, ampak tudi za moralno zdravje svojih učencev.

Za overitev zaposlenega je potrebno imeti tudi dobro sestavljen esej vzgojitelja v vrtcu (za portfelj), v skladu s katerim bodo točke postavljene v odobritev kandidata ali za napredovanje.

Kako napisati esej

Kljub temu, da je to delo napisano v prosti obliki, obstaja več vidikov zasnove in vsebine eseja vzgojitelja v vrtcu za portfelj, ki mu je treba slediti. Zelo dobro bo, če bo učitelj povedal o tem, kaj ga je spodbudilo k izbiri tega določenega poklica, kaj želi doseči v njem, kakšne možnosti vidi. V eseju je mogoče ugotoviti, katere metode avtor meni, da so pomembne, katere spremembe so potrebne na področju predšolske vzgoje. Učitelj lahko analizira tudi svoje dejavnosti in uspehe.

Kot primer se lahko osredotočite na eseje vzgojitelja v vrtcu za portfelj, ki so ga pripravili drugi sodelavci, in na podlagi njih ustvarite svoj dokument.

V okviru eseja starejšega vzgojitelja v predšolski vzgojni ustanovi učitelj odraža tudi svoje misli in pedagoške vrednote, spregovori o tem, kaj ga navdihuje pri njegovem delu, kakšne cilje si zastavi, kaj je že doseženo in kaj je treba še delati in kaj je treba razvijati, meni avtor. Številni vzgojitelji v uvodu pišejo o sebi, zakaj in kdaj so začeli delati v vrtcu. Nadalje v glavnem delu pišejo o svojih pedagoških načelih in modelih dela, o možnosti uporabe novih paradigem pri izobraževanju in vzgoji otrok.

Kako lahko esej pomaga učitelju

Starši majhnih otrok se dobro zavedajo, da poklic "vzgojitelja v vrtcu" od človeka zahteva veliko dela in priprav. Vsak dan pridejo otroci na vrt in vsak od njih mora najti individualen pristop, da se otrok počuti prijetno in samozavestno v novem okolju. Seveda se starši, razumejoč pomen osebe, s katero bo otrok preživel večino dneva, poskušajo vnaprej naučiti čim več o njej. To prispeva k eseju vzgojitelja. Za portfelj v vrtcu se pripravlja velika količina informacij o vseh vidikih dela vsakega zaposlenega, da lahko starši oblikujejo svojo predstavo o ustanovi kot celoti.