karierno upravljanje

Kako postati filmski kritik? Opis poklica

Kazalo:

Kako postati filmski kritik? Opis poklica

Video: MESAR - Franček in Micka 2024, Maj

Video: MESAR - Franček in Micka 2024, Maj
Anonim

Poklic filmskih kritikov povzroča veliko zanimanja med navadnimi ljudmi. Predstavniki te posebnosti se ukvarjajo s temeljitim preučevanjem filmov, sestavljanjem konstruktivnih pregledov in širjenjem informacij med potencialno publiko. Če želite postati strokovnjak na tem področju, morate imeti neustavljivo naklonjenost kinu.

Opis

Glavna dolžnost kritika je, da gleda filme in piše objektivne kritike. Zdi se, da to ni služba, ampak sanje. Vendar ima veliko funkcij in celo pasti.

Eden od njih je, da se te posebnosti na univerzi ne uči. Zato je vprašanje, kako postati filmski kritik, tako priljubljeno.

Poleg tega nihče ne ve, po katerih kriterijih bi morali te strokovnjake ovrednotiti. Katerega filmskega kritika lahko imenujemo dober, katerega pa - slabega. Vse je neverjetno subjektivno. Če vaša čustva ob gledanju filma sovpadajo s pregledom, verjetno filmskega kritika pokličete dobro. In obratno. Vendar vsak uporabnik sliko ovrednoti subjektivno. Naloga filmskega kritika je, da poskuša čim bolj ohraniti objektivnost. To ni enostavno, saj so vsi nagnjeni k čustvom. Vendar stroka zahteva, da jih obvladujejo.

Odnos v družbi

Delo filmskega kritika je precej zapleteno. Med gledalci in delavci filmske industrije je nekoliko negativne barve. Konec koncev, ne glede na to, kako popolna je slika, bodo kritiki v njej vedno našli pomanjkljivosti in jih bodo zagotovo prenesli širokemu občinstvu. Tisti, katerih delo je dobilo negativne ocene, so temu primerno tudi kino kritiki. Navsezadnje je v vsak projekt vloženega veliko časa in truda in ocena nekoga, včasih površna, lahko potencialne gledalce prestraši.

Izobraževanje

Filmski kritik kot posebnost ni zastopan v visokošolskih zavodih. Praviloma imajo strokovnjaki na tem področju dovolj izobrazbe, povezane z umetnostjo. Šele po temeljitem študiju lahko postanemo filmski kritik.

Izberete lahko tudi krajšo pot - tečaje usposabljanja. Na primer na Višji šoli režiserjev in scenaristov v Sankt Peterburgu. V tej ustanovi se izobražujejo režiserji in drugi strokovnjaki, ki želijo svoje dejavnosti povezati s filmsko industrijo.

Bodoči filmski kritik potrebuje le eno ali dve leti usposabljanja, da razume lastnosti stroke. Če je potrebna pospešena priprava, se lahko študent v isti izobraževalni ustanovi udeleži od šest do petnajst osnovnih predavanj.

Kako postati filmski kritik?

Tudi z izobrazbo na področju umetnosti večinoma poteka oblikovanje specialistov v praksi. Filme morate gledati čim več in prebrati delo drugih specialistov.

Poleg tega je pomembno nameniti dovolj časa vadbi. To je glavna točka pri odgovoru na vprašanje, kako postati filmski kritik brez izobrazbe.

Poskusite prakticirati čim pogosteje, tako da pišete recenzije filmov, ki ste jih videli prej. Nenehno spoštujte svoje pisanje, saj neposredno vplivajo na kakovost pregledov.

Vzporedno oblikujte svoje bralstvo. Od njih lahko dobite različne preglede, pa tudi zrna konstruktivne kritike, ki vam bodo omogočile izboljšanje v poklicu.

Nasveti

Če ne marate klasičnih filmov, se osredotočite na drugačen žanr. Seznam filmov za pregled je neverjetno širok. Glavna naloga tistih, ki jih zanima, da postanejo filmski kritiki, je sposobnost analize informacij in to nepristransko ter hkrati objektivno.

Ko bo število gledanih filmov doseglo trden znak, se vam bodo nove slike zdele manj zabavne. Vendar je to med filmskimi kritiki povsem pogost pojav.

Če nosite naslov filmskega kritika, to še ne pomeni, da morate na vsaki sliki iskati pomanjkljivosti. Kdo je rekel, da pregled ne more biti pozitiven?

Poskusite biti objektivni in zbrati čim več informacij, če vam osebno slika ni bila všeč in nameravate napisati negativno mnenje.

Pomembni vidiki

Ko odgovarjate na vprašanje, kako postati filmski kritik, ne smemo pozabiti na dejstvo, da bi morali predstavniki tega poklica imeti določen okus, pozornost, taktnost, si dobro zapomniti nove informacije in biti sposobni razmišljati figurativno. Ni nujno, da so te lastnosti prirojene. Lahko jih in jih morajo razviti tisti, ki jih zanima, kako postati filmski kritik in na njem zaslužiti.

Poskusite posredovati informacije, da bralca zanimajo. Hkrati ga ne obremenjujte z obilico terminov, sicer bo potencialno občinstvo hitro izgubilo zanimanje za film in vašo recenzijo.

Kritičnega poklica v visokem šolstvu ni mogoče dobiti. Vendar pa zavzema pomembno mesto v družbi in omogoča gledalcem, da se odločajo, režiserji pa dajo objektivna mnenja o objavljenih delih.

Kako napisati recenzije?

Klasična struktura zagotovo vključuje kratek ponovni prikaz zapleta, tako da lahko bralec razume, kaj govori na sliki. Pomembno je tudi navesti imena akterjev, ki sodelujejo v projektu. V nekaterih primerih lahko gledalca zanimajo informacije o blagajni.

Kritikova naloga je razgraditi film na njegove sestavne dele. Če pokažete občutek za takt, lahko poročate tudi o sprejeti kinolapiji.

Kako zaslužijo filmski kritiki?

Kot veste, za zaslužek na tem področju ne potrebujete samo talenta, ampak tudi priljubljenost. Raven dohodka je močno odvisna od tega.

Na primer, novinski kritiki lahko plačajo približno tisoč rubljev za pregled. Medtem ko znani profesionalci zaslužijo mnogokrat več. Vendar pa bo potreben čas in napor, da dosežemo ustrezno raven.