karierno upravljanje

Akademik ni le naslov, ampak tudi ogromen dosežek

Kazalo:

Akademik ni le naslov, ampak tudi ogromen dosežek

Video: Kako naravno znižati holesterol 2024, Maj

Video: Kako naravno znižati holesterol 2024, Maj
Anonim

Akademik. Ta beseda je popolnoma vsem znana, vendar ne more vsakdo natančno opredeliti. Ta članek vam bo povedal, kdo je akademik in kako postati.

Akademik - kdo je to?

Pomen besede "akademik" je opredeljen drugače:

  • Akademik je član akademije;
  • Akademik - naziv člana Akademije znanosti;
  • Akademik je najvišja stopnja.

Se pravi, akademik je oseba, ki ima diplomo in je član akademije.

Akademija je znanstvena organizacija, ustanova ali skupnost. Lahko so javne ali zasebne. Čim bolj je prestižna akademija, tem večja je avtoritetova akademija in več spoštovanja do njega.

Naziv na državni akademiji se podeljuje doživljenjsko in potrjujejo ga dokumenti. Na zasebni akademiji se naslov potrdi tudi z dokumenti, vendar jih lahko akademik odstrani, če ne plačuje redne članarine.

Članstvo v državnih akademijah Ruske federacije

Trenutno na območju Rusije delujejo štiri državne akademije: RAS, PAX, RAO, RAASN. Lahko jim postanete član le za velike zasluge, za velik prispevek k znanosti. Mesta v državnih akademijah se za razliko od komercialnih akademij ne kupujejo.

Zato postane akademik, ki je postal član ene ali več znanstvenih organizacij, zelo spoštovan. Prejema veliko privilegijev, tudi finančne. Zvišanje mesečne plače se izračuna v skladu z akademsko stopnjo.

Članstvo v zasebni akademiji

Nevladne akademije so zasebne komercialne ustanove. Vstop v takšno ustanovo je povsem preprost, potrebno je v proračun akademije vložiti veliko vsoto denarja. Takšne institucije absolutno nimajo vloge v znanstveni dejavnosti in veljajo za psevdoznanstvene. Ustvarjajo predvsem za prodajo naziva akademika.

Nakup naslova je precej priljubljen, saj je v XXI stoletju zelo modno imeti različne nagrade za dosežke, ne le znanstvene. Poleg tega naslov akademika laska nečimrnost mnogih ljudi, ki se z veseljem predstavljajo kot akademiki.

Toda članstvo v komercialnih akademijah ne daje psevdo-akademikom avtoritativne figure v znanstveni skupnosti. In mnogi znanstveniki menijo, da to ni nič drugega kot prepir, ki diskreditira dejavnosti državnih akademij.

Poleg tega se takšni akademiki začnejo prijavljati za državne ugodnosti, do katerih niso upravičeni, saj je naziv akademika kupljen, ne zaslužen.

Zato je po zakonu Ruske federacije nevladnim akademijam prepovedano dodeliti naziv "akademik". Pravica, da znanstvenikom podeli naziv akademik, pripada samo državnim akademijam. Kljub temu zasebne akademije še naprej imenujejo akademike ljudi, ki so v svoje znanstvene skupnosti prejemali nepošten način.

Kako postati akademik

Akademik lahko postanete na dva načina: kupiti naziv ali zaslužiti pošteno in trdo delo.

Prva možnost je zelo preprosta. Dovolj je, da v internetu poiščete akademijo, ki vam je všeč, njeno uradno spletno stran. Na njem morate izpolniti vprašalnik, počakati na potrditev in bančne podatke, za katere se nakaže določen znesek denarja, katerega znesek določi akademija. Po tem ostane še počakati na diplomo, ki bo potrdila status akademika.

Druga možnost je dolgotrajno delo. Za pridobitev najvišje znanstvene stopnje morajo znanstveniki delati iz leta v leto in državni akademiji dokazujejo, da si zaslužijo naziv akademik.

Najprej morate iti na visokošolski zavod, da se izobrazite. Pri izbiri fakultete je pomembno, da se osredotočimo na temeljne vede, na primer matematiko, fiziko, biologijo, antropologijo, psihologijo.

Naslednji korak je podiplomska šola. Šele po diplomi lahko človek postane kandidat znanosti. To mesto bo moralo delovati več kot eno leto, da bi doseglo naziv višjega znanstvenega sodelavca.

Pisanje disertacije je potrebno za pridobitev nove akademske stopnje, in sicer doktorja znanosti. Po prejemu se lahko prijavi na mesto rektorja inštituta, vodje znanstvenega oddelka ali laboratorija. In hkrati obstaja dovoljenje za delo učitelja. Potem bo čez nekaj let mogoče dobiti naziv docenta, nato pa še naziv profesorja.

Po poklicu je naziv dopisnega člana. In šele po tem je priložnost, da pridobite naziv akademik.

Tudi na poti do celotne karierne lestvice je potrebno svoje znanje potrditi z znanstvenimi deli in izdajo številnih knjig.

Kaj je torej akademik? Naslov akademika ni le položaj, temveč je nagrada za dolgoletno delo in neumorno delo. Samo tisti, ki so iz leta v leto neutrudno delali, se lahko imenujejo akademiki.