karierno upravljanje

Forenzična stroka: Opis, usposabljanje, funkcije in pregledi

Kazalo:

Forenzična stroka: Opis, usposabljanje, funkcije in pregledi
Anonim

Kriminalni elementi ne spijo, nenehno delajo svoja umazana dela. In nekdo bi moral iti na njihovo sled! Posebej za to je nastal poklic "forenzičnega znanstvenika". Opis tega zapletenega primera, pa tudi informacije o tem, kaj mora oseba, ki se je odločila za boj proti kriminalu, preučiti v tem članku.

Recimo besedo o imenu

Forenzični izvedenec je specialist, ki zbira in preiskuje dokaze na kraju zločina. Ime izvira iz kombinacije dveh latinskih besed, ki pomenita "izkušen" in "zločinec." Pomembno je znanje, ki ga zbira znanost forenzike. Preučuje vzorce, pa tudi značilnosti izvršitve in mehanizem zločina. Poleg tega študija o pojavljanju kaznivih dejanj in načini za skrivanje sledi udeležencev. Prav tako se razvijajo in uporabljajo posebne metode in orodja za zbiranje, raziskovanje in analiziranje dokazov.

Poklicne posebnosti

Pomembno je, da forenzični specialist potuje s preiskovalcem na kraj, kjer je bilo kaznivo dejanje storjeno. Sodeluje pri pregledu in zasegu dokazov, ki so: sledi krvi, čevljev, rokavic, prstnih odtisov, predmetov (ki so lahko pomembni materialni dokazi), preučuje pa tudi poškodbe, ki so na telesu žrtve ali umrle osebe. Vendar še vedno večina dela poteka v laboratoriju, posebej ustvarjenem za to. Dejansko je mogoče na kraju dogodka opraviti le predhodno analizo.

Poklicne razlike

Strokovnjaki so lahko univerzalni v fokusu (kar je precej neučinkovito) in se lahko vključijo tudi na določena področja. Najbolj priljubljeni so:

- traološki pregledi;

- balistična;

- prstni odtisi;

- fonoskopska;

- grafološki;

- avtomobilistika;

- pregled eksploziva;

- dokumenti;

- pregled eksplozivnih naprav.

Pridržani so zato, da ponovno ustvarijo sliko zločina in identificirajo storilca, njegovo žrtev ter prepoznajo orožje zločina. Kot primer si oglejmo traološki pregled. To je ime študije morebitnih sledi, ki so ostale na kraju zločina. Kot takšne so lahko narejene niti iz oblačil, odtisi čevljev, pnevmatik vozila, zob z ugrizom, instrumentov kriminala. Analizirani so tudi hekerski sledovi in ​​značilnosti mehanizma sledenja. Z uporabo posebnih tehnik forenzični specialist-trasolog išče posebne lastnosti, ki vam bodo omogočile presojo o predmetu, ki jih je zapustil. Preučuje se posebnost presenetljivega, s kakšnim predmetom je bil narejen in še veliko več. Treba je opozoriti, da se forenzika nenehno razvija. Dopolnjujejo ga nove metode in tehnologije, ki pomagajo pri reševanju kaznivih dejanj. Tako strokovnjaki ugotavljajo, da je ena najnaprednejših raziskav DNK, s pomočjo katerih lahko po organskih sledeh ugotovite osebnost osebe.

O treningu

Že imamo predstavo o tem, kaj je poklic "forenzičnega znanstvenika". Ni neposredno usposobljena. Najprej morate postati odvetnik, nato pa že lahko pridobite status strokovnega kriminalista. Kot vidite, je izbira široka. Konec koncev je pri nas veliko pravnih šol. Res je, da lahko študirate na specialnosti "forenzični izpit" samo na posebnih univerzah Ministrstva za notranje zadeve Ruske federacije, ki izdajo diplomo na njej. Kakšen je učni proces? Strokovnjaki pravijo, da je približno 2/3 tega praksa. Izvajajo se tudi treningi puške in rokovanja. No, seveda se preučujejo različne vrste forenzičnih pregledov, pa tudi značilnosti njihove uporabe. Po končanem usposabljanju diplomanti napotijo ​​na Ministrstvo za notranje zadeve in jim dodelijo delo po svoji specialnosti. Če vas zanima poklic "forenzični znanstvenik", potem bodite previdni: številne univerze diplomirajo strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tehničnimi pregledi. Zato bo ob sprejemu zelo koristno ugotoviti, kakšne kvalifikacije boste prejeli. Na primer, če je forenzični strokovnjak diplomiral na Moskovski državni pravni akademiji, je poklic določene osebe lahko samo ekonomski ali govorni.

Kje lahko delam s takšno izobrazbo?

Jasno je, da možnosti niso omejene na eno ministrstvo za notranje zadeve, čeprav je najverjetneje mesto za delo državnih organov pregona in strokovnih centrov. Poleg njih obstaja možnost dela v zasebnih forenzičnih laboratorijih. Glede na usposabljanje je mogoče najti zaposlitev v varnostni službi zasebnega podjetja, morda bodo potrebovali strokovnjake, ki bodo iskali dokaze, ki potrjujejo prekršek. V tem primeru je bolj zahteven forenzični strokovnjak, katerega poklic je "zaprt" zaradi prepoznavanja sledi nedovoljenega bivanja ali gospodarske zlorabe, specialist na področju balističnih raziskav.

Prav tako mnogi kriminalisti ugotavljajo, da se človeku postavljajo številne zahteve glede prisotnosti določenih osebnih lastnosti. Torej, radovednost, erudicija, zaupanje, racionalnost, metodologija in visoka inteligenca so le dobrodošli. Potreben je tudi dober spomin, nagnjenost k opravljanju analiz in sposobnost dolgotrajne koncentracije na preučenem predmetu. Ob takih prošnjah bi bilo lepo dobiti visoke plače. Je to tako v praksi?

Plača

Vas zanima, koliko dohodka prinaša poklic kriminalista? Plača zanjo po celotni Ruski federaciji se giblje od 25 do 40 tisoč rubljev. Strinjam se, zelo solidno! Res je, ne pozabite, kakšne lastnosti mora imeti človek, da se ukvarja s takšnim delom.

Zaključek

Forenzični strokovnjaki so pomemben člen v sistemu kazenskega pregona, zlasti v primerih, ko napadalca ni bilo mogoče takoj pridržati. Opišejo lahko mehanizem zločina, posebnosti njegove priprave, psihološke portrete udeležencev in še veliko več, kar bo pomagalo pri reševanju primera. Obenem so zaposleni v tej službi dragoceni strokovnjaki, kar se vidi po višini njihove plače - tega tudi ne gre spregledati.