povzetek

Kako napisati spremno pismo na življenjepis: vzorec

Kazalo:

Kako napisati spremno pismo na življenjepis: vzorec

Video: Napiši učinkovit CV 2024, Maj

Video: Napiši učinkovit CV 2024, Maj
Anonim

Le malo prosilcev razume, kako pravilno napisati spremno pismo v življenjepis, saj se ta dokument v Rusiji uporablja zelo redko. Toda mnogi vodji kadrov so zelo pozorni na to, kako je sestavljeno spremno pismo in lahko kandidata zavrnejo, če bi se jim predstavitev informacij zdela napačna. Na primer, če vlagatelj poleg pohvalnih komentarjev o podjetju in opisa želje po delu v njem ni povedal nič več o sebi. Takšna pisma se skupaj s življenjepisom običajno takoj pošljejo v zaboj.

Katere podatke naj vsebuje pismo

Zelo pomembno je razjasniti vprašanje, katero spremno pismo napisati ob pošiljanju življenjepisa in katere podatke v njem navesti, preden se odzovete na prosto delovno mesto. Ta kratek dokument bo predstavljal vlagatelja in oblikoval mnenje o njem, še preden bo vodja človekovih pravic prejel informacije o delovnih izkušnjah in spretnostih te osebe. Odgovoriti mora na eno samo vprašanje: zakaj je ravno ta zaposleni potreben za podjetje. Zato je spremno pismo napisano ne enkrat za vsakogar, ampak posamezno za vsakega konkretnega delodajalca, ki mu je življenjepis poslan.

Struktura pisma: pozdrav

Zdaj pa ugotovimo, katere podatke morate navesti v tem dokumentu. Preden napišete spremno pismo v življenjepis, morate čim več izvedeti o podjetju in razumeti, kakšno vrednost predstavljate zanj kot zaposlenemu. Črka naj bo kratka in ne sme vsebovati več kot 4 odstavkov, od katerih bo vsak dolg največ 200 besed. Optimalno število odstavkov je 2. Na začetku pisma morate vsekakor pozdraviti potencialnega delodajalca, tako da se obrnete po imenu in navedete položaj, za katerega se prijavljate. To je zelo pomembno, saj ima lahko en vodja kadrov več prostih prostih mest, zato se mu bo težko orientiral in lahko zmede mesto, na katerega se prijavljate. To bo izguba vašega časa in časa delodajalca. Ni vam treba navajati vseh možnih prostih mest, na katerih ste pripravljeni delati. To lahko ustvari napačen vtis in vas težko oceni kot kandidata za določeno delovno mesto.

Prvi odstavek pisma: konkurenčne prednosti

Po določitvi položaja napišite svoje konkurenčne prednosti. Podrobno opišite, zakaj ste idealno primerni za ta položaj. Tukaj se morate pogovoriti o tem, kdo ste in kako ste izvedeli za položaj, na katerega se prijavljate. Zelo pomembno je, da so vaši kazalniki in dosežki merljivi in ​​izraženi v številkah. Te informacije naj vas ločijo od drugih iskalcev zaposlitve, dokler kadrovski vodja ne prebere vašega življenjepisa. Pomembno je upoštevati, da vaše izkušnje ne bodo edinstvene in morate navesti, kaj ste boljši od drugih in ne, kaj ste dobri v panogi. Preden napišete spremno pismo v življenjepis, ugotovite svoje prednosti in jih zapišite ter nato ugotovite, kako jih predstaviti tako, da izstopajo od ostalih iskalcev zaposlitve. Ta odstavek naj bi pritegnil pozornost HR, zato ga zanimivo napišite, da bi radi še prebrali pismo.

Drugi odstavek pisma: zakaj vas podjetje potrebuje

Na drugi stopnji, ko ste preučili podjetje, njegovo zgodovino in značilnosti, začnete opisovati konkretne primere, kaj lahko uporabite za to podjetje in zakaj vas mora vodja izbrati. Povejte nam, kako so vaše izkušnje povezane z nekaterimi zahtevami potencialnega delodajalca, katere znanstvene dosežke in spretnosti lahko prinesete obstoječim ali prihodnjim projektom. Vsi ti opisi morajo biti zelo jasni in natančni. Vendar ne pretiravajte - drugi odstavek ne sme biti prevelik.

Načrti za prihodnost

Omeniti velja svoje načrte, vendar tako, da se prekrivajo z interesi podjetja. Za delodajalca je pomembno, da razume, da z njim povezujete svojo prihodnost. Če so prosta delovna mesta označila kakršne koli želje, ki so zaželene za zaposlene, in sovpadajo z vašim odnosom, ne pozabite napisati o tem. Če se vam prosto delovno mesto ne zdi zanimivo, boste to opazili po načinu, kako pišete. Zato, da ne bi izgubljali časa za nezanimiv položaj, opravite samopregled: ali ste res pripravljeni delati tukaj? Glavna točka, kako pravilno napisati spremno pismo v življenjepis, je iskrenost do samega sebe. Nejevoljnost dela v podjetju bo še vedno opazna pri načinu pisanja opisa vaše vrednosti.

Pismo finala

Ko ste opisali svojo vrednost za podjetje in njegove prednosti pred konkurenti, ne pozabite navesti svojih kontaktnih podatkov. Ker življenjepis ob pošiljanju običajno ni v besedilu pisma, temveč v obliki priložene datoteke, si ga ne bo ogledal vsak kadrovski vodja, zato v času, ko je manj prostih mest in več kandidatov, ni dovolj časa za ogled vsakega odgovora. Zato je prvi filter za filtriranje kandidatov ravno spremna pisma. Vodja kadrovskih služb ne išče najboljšega iskalca zaposlitve, ampak izbere prvega primernega. Če v spremnem pismu ni nobenega stika, četudi je bil pravilno sestavljen in ga zanima HR, morda nima dovolj časa za ogled življenjepisa, nato pa bo šel tudi v smetnjak. Na koncu pisma opišite korake, ki jih pričakujete od nabornika, če ga bo zanimala vaša kandidatura. Lahko je to klic, pismo ali sestanek. Hvala za vaš čas in dodajte podpis z imenom in priimkom.

Prepovedani triki za sestavljanje spremne pisma

Ko smo se na splošno naučili, kako napisati spremno pismo delodajalcu za življenjepis, se bomo zdaj ukvarjali s tem, česar pri sestavljanju ni treba storiti. Že prva beseda je bila izrečena: ne uporabljajte predlog, ki so enake za vsa podjetja - to ne bo delovalo. Pripravljene možnosti, ki jih najdete na internetu, so prav tako nezaželene, saj bi jih drugi iskalci zaposlitve lahko našli z enako lahkoto. Pomagajo lahko le ugotoviti, kako je najbolje napisati spremno pismo v življenjepis. Toda tak dokument vas ne bo razlikoval od drugih kandidatov za prosto delovno mesto. Edina možnost, ko lahko uporabite pripravljeno predlogo, je, da napišete spremno pismo v tujem jeziku. Vendar je treba to spremeniti zase.

Preden napišete spremno pismo v življenjepis po predlogi, natančno preberite, kaj piše v njem, in ne samo premišljeno kopirajte. Jezik, v katerem so ti dokumenti napisani, je pogosto zelo formalen in dolgočasen. Ni vam treba izročiti vseh informacij naenkrat - kadrovskega vodjo zanimajte, da bo želel vedeti več o vas. Za delovno mesto, ki ga ni, lahko napišete spremno pismo, če želite delati v določenem podjetju, kjer še ni prostih delovnih mest. S pravilno pripravo dokumenta bo kadrovska služba zagotovo pozorna na vas in jo uvrstila na čakalni seznam, da pokličete, ko se bo prosto delovno mesto odprlo.

Osnovna pravila za pisanje spremnega pisma

Ne pozabite, da je spremno pismo napisano za določeno podjetje, določeno osebo za eno delovno mesto. Preden napišete spremno pismo v življenjepis, se poskusite čim več naučiti o podjetju, v katerem boste delali, da boste lažje razumeli njihove zahteve po kandidatih in na najbolj uspešen način sestavite dokument. Razumejte, kaj želi delodajalec in pokažite, kako mu lahko pomagate pri izvajanju svojega načrta. Bodite natančni in napišite o tistih lastnostih, ki ustrezajo zahtevam podjetja. Če boste pravilno napisali spremno pismo v življenjepisu, boste lažje raziskali sebe, svoje osebne lastnosti in veščine. Odločite se, ali to delo resnično potrebujete, ali vaše vrednosti sovpadajo z vrednostmi podjetja. Pripravljena predloga ali vzorec, kako napisati spremno pismo v življenjepis, je za to nezaželeno uporabiti. Pritožba na določeno osebo in ne na abstraktnega kadrovskega direktorja ali direktorja podjetja bo delovala najučinkoviteje. Napišite, kje ste našli informacije o prostih delovnih mestih.