karierno upravljanje

Najbolj iskan poklic v Rusiji leta 2013

Najbolj iskan poklic v Rusiji leta 2013

Video: To bo moj poklic: Gastronom hotelir 2024, Julij

Video: To bo moj poklic: Gastronom hotelir 2024, Julij
Anonim

Seveda, če vprašate o najbolj priljubljenem poklicu v Rusiji, boste od strokovnjakov dobili popolnoma drugačne odgovore. To je zato, ker pogosto primerjalne baze vsebujejo različna merila. Tu se analizira število odprtih prostih mest in število univerzitetnih diplomantov v eni ali drugi smeri. Prav tako pomembna je ocena višine plač. Z drugimi besedami, v Rusiji koncept "splošne razvrstitve poklicev" ne obstaja. Na podlagi različnih materialov smo s posploševanjem poskušali ustvariti svoje. Vabimo vas, da se seznanite z njim.

IT industrija je nesporni vodja

Torej, najbolj priljubljen poklic v Rusiji leta 2013 je po mnenju večine virov IT-specialist. Po različnih različicah so ti svetovalci za velike ERP sisteme, programerji, spletni oblikovalci, inženirji informacijske varnosti. Ta trend se je nadaljeval v zadnjih nekaj letih in ta industrija, sodeč po napovedih, ne bo izgubila. Plača takega specialista je od 60 tisoč rubljev v Moskvi. V regijah se ta posebnost tradicionalno plačuje nižje, vendar je še vedno ena najbolj donosnih.

Kdo še?

Najbolj priljubljeni poklici v Rusiji so poleg IT strokovnjakov še inženiring in gradbeništvo. Zasedajo 4 in 5 vrstic ocen. Vodje javnih naročil dobesedno dihajo za njimi. Sledijo zdravniki, revizorji, kuharji in kadrovski strokovnjaki. Slednji sicer mimogrede niso na vseh seznamih, vendar smo se odločili, da jih izpostavimo, saj je kadrovska sfera v zadnjih letih bistveno spremenila smernice in se aktivno razvija po zahodnih tehnologijah in standardih. Trenutno se oddelki že pojavljajo na vseh večjih univerzah, ki študente pripravljajo v tej smeri. Toda vodje prodaje so v bistvu izgubili svoje položaje in jih redko omenjajo, ko govorimo o tem, kaj je v Rusiji najbolj iskan poklic. In zdaj za zabavni del. Kdo je na drugem in tretjem mestu? In če je častno drugo mesto predvidljivo - zasedli so ga pravniki -, je poklic, ki zapre prve tri, precej nepričakovan - osebni voznik. Vendar ne bomo več presenečeni, če pomislimo na to, da je iskanje kompetentnega in zanesljivega zaposlenega, ki mu lahko zaupate svoje življenje, res težko. Mogoče je zato velika priljubljenost.

Kakšen je rezultat?

Torej, zdaj veste, kaj je najbolj iskan poklic v Rusiji in čas je, da v okviru raziskave povzamemo majhen rezultat. Rezultat tega seznama dejansko govori o pozitivnih trendih. Prvič, samozavestno vodstvo intelektualnih poklicev je precej očitno, kar kaže na razvoj tehnologij in naložbe v to smer. Drugič, seveda je vse večja privlačnost zdravniške stroke gotovo všeč, saj je bilo v zadnjem času res veliko storjenega za popularizacijo le-tega na državni ravni. In končno, očitno minevajo časi, ko je talent prodajalca cenil nad zmožnostjo razmišljanja in ustvarjanja.