karierno upravljanje

Poklic parfumerja: zgodovina, opis, kako postati parfumer

Kazalo:

Poklic parfumerja: zgodovina, opis, kako postati parfumer

Video: 🔝TOP coffee fragances ☕️ There is life after Black Opium ... | Smarties Reviews 2024, April

Video: 🔝TOP coffee fragances ☕️ There is life after Black Opium ... | Smarties Reviews 2024, April
Anonim

Občutljiv vonj je za nekatere ljudi prekletstvo in za druge darilo. Edinstven talent je prvič našel uporabo v domovini parfumske industrije - v Franciji. Danes je poklic parfumerjev povpraševanje, saj vsako leto na svetu nastane več deset parfumov z mešanjem dišav in ustvarjanjem zanimivih kompozicij. Kaj bi moral parfumer žrtvovati, da bi vonjal, in kje je lahko "poseben" nos primeren?

Parfumer: zgodovina poklica

Od nastanka stroke - od 12. stoletja - so se strokovnjaki za vonj imenovali "nosovi". Pozneje so jih preimenovali v ostrostrelce. Danes se mojstri vonja imenujejo parfumerji, a bistvo poklica najbolj natančno odraža besedo "nos". Naloga parfumerja je natančno določiti sestavine dišave. Sniffers ne samo da razlikujejo več deset tisoč vonjav, ampak jih tudi zapomnijo, analizirajo in lahko ustvarijo šopke iz spomina z razumevanjem, kakšno aromo bo imela končna sestava. V poklicu parfumerja je sposobnost opisovanja vonjev neprecenljiva veščina, potrebna za ustvarjanje parfumov.

Kaj naredi parfumer?

Parfumerji ne mešajo samo različnih vonjav - mentalno ustvarjajo nove arome. V takih primerih pridejo v poštev vonjave. Idejo o aromi potrdi nasvet parfumskega podjetja, po katerem se ustvari vzorec. Prvi test je ustvarjen iz že pripravljenih arom z zapisom recepta - imena sestavnih delov in njihova teža. Po tem se začne resno delo parfumerjev. Proces ustvarjanja novega okusa zahteva spremembo formule, dodajanje in odstranjevanje komponent, prilagajanje njihove količine in sledenje videzu usedlin. Rezultat je zamrznjen, filtriran in svet odloča o množični proizvodnji ustvarjenega parfuma.

Za razliko od tistih, ki so bili v ospredju poklica parfumerjev, sodobni mojstri znajo razvozlati vonjave s pomočjo znanosti. Nove arome nastajajo na podlagi informacij o pritrdilnih elementih in osnovnih kemičnih sestavinah, aditive pa izberejo parfumerji.

Kaj mora parfumer vedeti in znati znati

Poseben vonj je tisto, kar bi moral imeti vsak parfumer. Vendar popoln vonj ni dovolj - razviti je treba naravni talent. Poklic parfumerja zahteva osnovno znanje iz fizike, kemije, farmacije in botanike. Na primer, če želite študirati na Mednarodni pariški šoli parfumerije, kozmetike in aromatičnih snovi v Versaillesu, morate pridobiti diplomo iz kemije. Usposabljanje poklica parfumerja zahteva tudi preizkus iz organske kemije.

Dolžnosti parfumerjev ne vključujejo samo opredelitve, pomnjenja in beleženja vonjav, temveč tudi razumevanje formul vsakega od njih. Ta osnovna znanja ne bodo omejena: specialist potrebuje intuicijo, domišljijo in domišljijo. Parfumerija združuje ustvarjalnost in natančnost, zaradi česar so cenjene izjemne ideje in možnost njihovega utelešenja.

Delovni dan parfumerjev se začne ob 6. uri zjutraj in traja največ 2-3 ure. Oseba je vonj zjutraj ostrejši, podnevi pa se vonji začnejo prekrivati, kar poslabša sposobnost prepoznavanja.

Kaj je prepovedano specialistu

V opisu poklica parfumerja so pogosto navedene določene omejitve. Med njimi so dermatitis, alergije, bolezni dihal in migrene. Ljudje s podobnimi težavami ne bi smeli delati z veliko vonjav, ki lahko negativno vplivajo na njihovo splošno zdravje.

Glavno delovno orodje parfumerja - nos - mora biti vzdrževano v popolnem stanju. Podhladitev, preveč suh zrak lahko postanejo težava, zato ne izpostavljajte vonja takšnim testom. V prostorih ne sme biti prahu, osnutki pa so glavni sovražniki parfumerja.

Kakršen koli učinek na nežni vonj strokovnjaka je lahko škodljiv: začinjena in mastna hrana, alkohol in kajenje. Morda je poklic parfumerja edini, ki zahteva zdrav življenjski slog.

Odsotnost stresa je ključ do kakovostnega dela parfumerja. Anksioznost, živčno stanje, tesnoba izkrivljajo vonjave, kar lahko vpliva na natančnost šopka.

Usposabljanje

V Rusiji je usposabljanje za poklic parfumerja nemogoče: pri nas ni akreditiranih državnih izobraževalnih ustanov. Vendar pa jih nadomeščajo zasebni tečaji. Največja med njimi je šola parfumeristov St. Deluje v načinu za polni in krajši delovni čas. Program za polni delovni čas je razdeljen na dva dela, od katerih vsak traja 9 mesecev in bo študenta stal 130.000 rubljev. Izredni tečaj je razdeljen na dva izredna programa in desetdnevni tečaj za polni delovni čas. Skupni stroški tečaja so 175 tisoč rubljev. Vse predmete v šoli poučujejo praktiki parfumerjev. Tečaji usposabljajo tudi strokovnjake, ki delujejo v panogah, ki so blizu parfumerije - ustvarjalce slik, novinarje, prodajalce. Poglobljen študijski program zagotavlja znanje na različnih znanstvenih področjih. Na koncu tečajev diplomanti ne prejmejo diplome, temveč osebno priporočilno pismo, ki ga podpiše celotno učiteljsko osebje in v katerem so navedeni dosežki, znanja in spretnosti študenta, ki se prav tako podvajajo na spletnem mestu.

Poleg Šole parfumerjev obstajajo skrajšani tečaji avtorskih pravic - na primer tečaji parfumerjev Anna Gerasimova ali Anna Zvorykina.

Pariška šola parfumerjev ostaja najprestižnejša na svetu. Tja se lahko prijavite, tudi če imate diplomo iz kemije, pridobljeno v Rusiji - od prijavitelja bo treba le potrditi razpoložljivo znanje za pridobitev poklica parfumer. Strokovnjaki za plače dolgujejo "vonj" svojemu majhnemu številu in visoki vrednosti storitev.

Zaslužek

Ni niti sto svetovno znanih parfumeristov, njihov zaslužek pa poznajo le davčni zastopniki. Vendar so znani zneski, ki jih prejmejo tehnologi, ustvarjalci industrijskih kompozicij, arom, dišav: minimalna plača je 32 tisoč rubljev.

Kje drugje potrebujete odličen vonj

Dober vonj je potreben ne samo v lepotni industriji. Storitve parfumerjev so povpraševanje v drugih panogah - na primer astronavtiki. Nasino osebje vključuje več parfumerjev, katerih glavna naloga je določiti vonje vseh predmetov, ki padajo na vesoljska plovila. Kozmonavti, ki so dlje časa v zaprtem prostoru, ne smejo biti izpostavljeni neprijetnim ali nevarnim vonjavam. Aromatične težave v vesolju rešujejo poznavanje parfumov in formul vonja.

Strokovnjaki za vonj so v povpraševanju po forenziki. Dišave pogosto postanejo glavni dokaz, ki omogoča razkrivanje zapletenih primerov. Temna stran poklica parfumerja se je odlično pokazala v romanu Patricka Suskinda "Parfumer", v katerem je bil posnet istoimenski film.

Ženske ne spadajo sem?

Poklic parfumerjev že dolgo velja za prerogative moških. Ustanovitelji znanih parfumskih hiš, ki še vedno zasedajo vodilne položaje na trgu, so bili moški - Jean Patou, Jean-Francois Ubigan, Pierre Francois Pascal Guerlain. Po stoletni tradiciji so njihovi nasledniki postali le moški. Zaradi genetskih značilnosti so vonjalne sposobnosti moških boljše in stabilnejše: ženske zaradi nosečnosti, PMS in drugih sprememb v telesu težje zaznavajo vonjave.

Vendar se je sčasoma poklic parfumerjev odprl ženskam: Sofia Groissman velja za najboljšo ameriško specialistko v industriji, v Evropi pa je veliko parfumerk žensk.