karierno upravljanje

Opis delovnega mesta voznika osebnega avtomobila: osnovne določbe, dolžnosti in priporočila

Kazalo:

Opis delovnega mesta voznika osebnega avtomobila: osnovne določbe, dolžnosti in priporočila
Anonim

Opisi delovnih mest za voznike osebnih avtomobilov urejajo pravice in obveznosti ter vse vidike njegovih delovnih obveznosti, vključno z zahtevami glede kvalifikacij, delovne dobe itd. Glede na vrsto prevoza se lahko določila navodila razlikujejo, odvisna so tudi od obsega zaposlitve podjetja. Zaposleni mora pri opravljanju svojih nalog voditi pravila vzdrževanja vozil, pa tudi opis dela voznika avtomobila.

Ključne točke

Med glavnimi funkcijami voznika so servisiranje strank, zagon in uporaba stroja, njegovo popravilo, dokumentiranje dogodkov, pa tudi varen in pravočasen prevoz potnikov ali blaga, odvisno od tega, kakšne storitve ponuja organizacija. Zaposleni, zaposlen za to delovno mesto, je podrejen vodji podjetja in generalnemu direktorju.

Pri sprejemanju in odpuščanju voznika z dela sodelujeta oba. Za prevzem tega položaja mora oseba dobiti ustrezno izobrazbo, torej srednješolsko, tehnično, strokovno. Po tem opravite tečaje izpopolnjevanja, da pridobite kategorijo, potrebno za opravljanje njegovih uradnih dolžnosti. Poleg tega mora vsaj eno leto delati kot voznik in opraviti obsežen zdravniški pregled, da bo dobil dostop do vožnje z avtomobilom.

Dolžnosti

Po opisu delovnega mesta voznika osebnega avtomobila mora stalno vzdrževati zaupana vozila, izpolnjevati potrjen dnevni načrt in naloge, ki mu jih je dodelilo vodstvo. Pred odhodom mora pripraviti avto, natočiti gorivo, hladilno tekočino in olje, preveriti tlak v pnevmatikah, po končanem delu vozilo vrniti v garažo.

Če je med delovanjem prišlo do kakršnih koli napak, jih mora odpraviti. Izpolniti mora tudi dokumentacijo o obračunu prometne in druge cestne dokumentacije, v primeru okvar takoj obvestiti svoje nadrejene. Na cesti je dolžan dosledno upoštevati prometna pravila, izpolnjevati vloge, ki jih prejme od nadrejenih, imeti s seboj vse potrebne prevozne listine in voziti le v treznem stanju, brez zdravstvenih težav. Pravočasno mora opraviti redne tehnične preglede fiksnega stroja.

Znanje zaposlenih

Opis delovnega mesta voznika osebnega avtomobila kaže, da bi moralo njegovo znanje vsebovati vse regulativne in smernice, ki so neposredno v stiku z njegovimi delovnimi obveznostmi. Prav tako mora poznati tehnične značilnosti prevoza, ki mu je zaupan, kako upravljati z njim, pravila ceste, osnove vzdrževalnih in popravljalnih del z avtomobilom, pa tudi njegovo strukturo in načelo delovanja.

Razumeti mora, kateri znaki kažejo na okvaro in kaj bi lahko bil vzrok, pa tudi vedeti, kako jo odpraviti in do katerih posledic lahko pride do okvare. Vključuje tudi znanje o načinu uporabe svetlobnih in zvočnih naprav, pnevmatik, baterij in razumevanje, kako podaljšati njihovo življenjsko dobo. Sem spadajo vsa pravila, predpisi v podjetju, urnik dela in drugo.

Pravice

Standardni model opisa dela za voznike osebnih avtomobilov vsebuje seznam pravic. Zaposleni lahko svojim nadrejenim ponudi možnosti za izboljšanje svojega dela, od poslovodstva zahteva, da mu ustvari neškodljive in varne delovne pogoje, in mu v celoti zagotovi vsa sredstva, potrebna za opravljanje njegovih nalog. Ima pravico do običajnih delovnih pogojev v skladu z delovno zakonodajo države. Poleg tega ima pravico zahtevati od uprave organizacije, kjer deluje, tako da vozilo, ki mu je zaupano, pravočasno pošlje v vzdrževanje.

Druga oblika delovnega mesta voznika vozila lahko vključuje tudi pravice v zvezi s prevozom potnikov in blaga. Voznik ima pravico, da potnika ne prevaža, kadar je v pijanem ali drugem spremenjenem stanju, kar krši javni red in neetično vedenje, če lahko onesnaži kabino ali prevaža prepovedano prtljago vanjo.

Lahko zavrne uporabo vozila, če je njegova servisnost nepopolna in obstaja nevarnost za zdravje in življenje, pa tudi, če ni prejel ustreznih navodil, usposabljanja ali nima individualne zaščite. Prav tako ima pravico zavrniti prevoz blaga, če vsebuje prepovedane predmete, varnostnih pravil se ne upošteva ali je voznik v skladu z zakonodajo države razkril druge kršitve.

Odgovornost

Opis delovnega mesta voznika osebnega avtomobila pomeni, da je odgovoren za neustrezno opravljanje svojih nalog ali za njihovo izpolnjevanje v času, ki ga določa pogodba. Prav tako za kakršne koli napake v procesu dela, za razkritje vseh zaupnih informacij, prejetih med opravljanjem svojih nalog.

V primeru neupoštevanja prometnih pravil na cesti ali v primeru slabega opravljanja funkcij prevoza ljudi je odgovoren tudi voznik. Odgovoren je tudi za nepravočasno ali popolno neupoštevanje navodil organov ali regulativnih pravil, za kršitev delovnega načrta itd. Voznik lahko odgovarja za izgubo ali škodo kakršnih koli zaupanih materialnih sredstev, vključno z orodjem in tako naprej. Tudi za vsako kršitev upravnega, delovnega ali kazenskega zakonika med opravljanjem svojega dela. Finančno je odgovoren za vozilo in vse druge materialne koristi, ki jih je podjetje prejelo za uporabo.

Razmerje

Voznik lahko od direktorja ali vodje poslovne enote pridobi vse informacije o različnih vrstah svojih funkcij. Prav tako sodeluje z zdravstvenimi delavci, ki pred poletom opravljajo zdravniški pregled, z vodilnim strokovnjakom za zdravje pri delu, pa tudi z zaposlenimi v kadrovski in računovodski službi. Kot delovno mesto se lahko uporablja samo vozilo, parkirišče, garaža, razgledna luknja itd., Odvisno od posebnosti in osredotočenosti podjetja, kjer deluje.

Ocenjevanje delovnih mest

Vzorčni opis delovnega mesta voznika osebnega avtomobila lahko vsebuje takšno klavzulo kot ocenjevanje učinkovitosti. Izvaja se v različnih podjetjih po merilih, ki jih je mogoče spremeniti glede na potrebe organizacije.

V večini primerov si ogledajo, kako dobro opravlja delavec svoje naloge, ali obstajajo pritožbe kupcev nanj, ali vzdržuje čistočo in uporabnost prevoza, ki mu je zaupan, kako izgleda, ali avtomobil pravočasno odpelje na tehnične preglede in preveri njegovo uporabnost ter popravi morebitne okvare. med delovanjem. Upošteva tudi kakovost priprave avtomobila pred predvidenimi pregledi. Ali pravilno vodi evidenco, pravočasno predloži poročila ali ne, in ali spoštuje delovno disciplino.

Zaključek

Glavne točke, ki jih mora vsebovati opis delovnega mesta voznika, so obravnavane zgoraj. Vzorec oblikovanja mora vključevati ne le splošne določbe, temveč tudi vse dolžnosti, funkcije, osnovna znanja, odgovornost in pravice zaposlenega, sprejetega na ta položaj. Poleg tega je treba dokument nujno dogovoriti in nanj postaviti vse podpise, tudi od zaposlenega, ki potrjujejo, da je prebral in se strinja z vsemi določbami in standardi v tem dokumentu. Vsi odstavki navodil se lahko razlikujejo glede na potrebe organizacije, vendar v strogem skladu z zakoni države.