karierno upravljanje

Opis zaposlitve vodovodar 4, 5 ali 6 kategorije. Kakšne so dolžnosti vodovodarja?

Kazalo:

Opis zaposlitve vodovodar 4, 5 ali 6 kategorije. Kakšne so dolžnosti vodovodarja?
Anonim

Vodovodar je danes zelo pogost poklic. Značilnosti tega dela bodo opisane v tem članku.

Kdo je vodovodar?

Zadevni specialist se ukvarja s prilagoditvijo cevovoda, tehničnih in sanitarnih sistemov in njihovih elementov - opis delovnega mesta vodovodarja je predpisan. Pristojni strokovnjak mora poznati napravo in možnosti popravil cevovodnega sistema. Poleg tega mora vodovodar imeti dobro znanje o načinih namestitve ogrevalnih in sanitarnih naprav, o različnih možnostih vgradnje različnih aparatov in napeljav.

Če ne bo srednje poklicne izobrazbe, zaposlitve ne bo uspelo. Le predsednik partnerstva lahko potrdi delovno mesto ali odpusti vodovodarja. Zaposleni sam je dolžan kompetentno izpolniti vse funkcije, ki so mu dodeljene, in upoštevati pravila, ki jih predpisuje opis dela vodovodarja.

Značilnosti dela

Pogosto pri delu vodovodarja je treba uporabiti varilne stroje. V tem primeru mora zadevni specialist imeti posebno dovoljenje za njihovo uporabo.

Omeniti velja tudi, da mora delavec imeti gasilni aparat in poseben medicinski komplet. Vse to predpisuje opis dela vodovodarja. HOA mora tudi dati soglasje k delu. Obravnavani specialist je lahko discipliniran, če začne svoje dejavnosti brez privolitve nadrejenih.

Urnik delovnega časa vodoinštalaterja ni standardiziran. Vse bo odvisno od razporeda, ki je uprava partnerstva. Poleg tega lahko pri pripravi svojega urnika dela sodeluje tudi sam specialist. Ključavničarja pustite 6 mesecev po začetku dela; Točno bo minilo 28 dni. Naslednji dopust pa je mogoče dobiti šele po 11 mesecih.

Velja izpostaviti nekatere splošne naloge vodovodarja. Sem spadajo občasni pregledi ogrevalnih sistemov, vodovoda in kanalizacije. V primeru kršitev se izvajajo popravila.

Odgovornosti vodovodar 4 kategorije

V opisu dela vodoinštalaterja 4 kategorije so predpisane naslednje poklicne dolžnosti:

  • Demontaža, montaža in druge vrste popravil sanitarij, ogrevalnih sistemov, pa tudi žlebov, vodovoda in kanalizacije.

  • Razvrščanje in preureditev baterij in radiatorjev iz litega železa.
  • Priključitev različnih blokov, sanitarnih kabin, grelnih plošč itd.
  • Označevanje krajev, kjer je potrebno namestiti napeljave, naprave in druge elemente.
  • Pritrditev različnih delov in naprav s posebno delovno opremo.

O odgovornosti in pravicah vodovodarja 4 kategorije

Opis delovnega mesta vodovodarja, ki ima četrto kategorijo, vsebuje nekaj točk v zvezi s pravicami in odgovornostmi zadevnega strokovnjaka. Kaj lahko rečemo o pravicah predstavnika zadevnega poklica?

Specialist ima pravico:

  • razdeliti podrejenim različne naloge, naloge in misije;
  • nadzorujejo izvajanje nalog podrejenih;
  • prosi šefe za vse potrebne dokumente in predpise;
  • seznaniti se z načrti organov, tako ali drugače povezane z delovno dejavnostjo zadevnega specialista;
  • zagotoviti šefom zahteve in želje za izboljšanje učinkovitosti vodovodarja;
  • nemudoma poročajte organom o vseh težavah in kršitvah v teku delovnih aktivnosti.

Vodoinštalater je odgovoren za neprimerno opravljanje svojih poklicnih funkcij, pa tudi za popolno neizvajanje. Poleg tega je zadevni specialist odgovoren za:

  • materialna škoda na proizvodnji;
  • za kazniva dejanja, storjena med delom;
  • zaradi neupoštevanja pravil, ki jih predpisuje opis opravila vodovodarja.

O vodovodarju 5 kategorije

Vodovodar na peti ravni ima nekoliko širši spekter funkcij kot specialisti s spodaj navedenimi kvalifikacijami.

Glavne funkcije tega zaposlenega so:

  • Analiza in popravilo zapletenih tehničnih in sanitarnih sistemov. Delajte z odtoki, z ogrevanjem, z vodovodom in kanalizacijo.
  • Zamenjava odsekov cevovodov iz litega železa.
  • Identifikacija napak v cevovodih.

Vse druge funkcije tega zaposlenega so odvisne samo od šefov. Navsezadnje je peta kategorija precej visok in zapleten korak pri delu ključavničarja. Vredno je razmisliti o dejstvu, da ima tudi zadevni specialist veliko podrejenih. Zaradi tega se število nalog, dodeljenih zaposlenemu, večkrat poveča. Poleg tega opis delovnega mesta predpisuje, da lahko zadevni specialist sodeluje pri opravljanju svojih nadur.

Vodoinštalater 5 kategorija: pravice in odgovornosti

Opis delovnega mesta monterja 5. kategorije določa poklicne pravice:

  • Vodovodar lahko obvesti organe o vseh težavah in pomanjkljivostih, ugotovljenih v procesu delovne dejavnosti.

    To dodaja tudi pravico, da organom predlagajo rešitve za odpravo teh pomanjkljivosti.

  • Zaposleni se lahko seznani s projekti in načrti nadrejenih (le če se vsaj nekako nanašajo na delovne funkcije vodovodarja - ključavničarja).
  • Specialist lahko svojim šefom ponudi svoje projekte in načrte za izboljšanje učinkovitosti podjetja (poleg tega lahko zaposleni s petino in s tem precej visokim položajem ima določeno avtoriteto).
  • Zaposleni ima pravico, da za reševanje svojih težav privabi različne strokovnjake (vendar delajo v istem podjetju).

Vodovodar ima enako odgovornost kot ostali predstavniki tega poklica. Vendar je kot specialist s precej visoko kvalifikacijo vodovodar odgovoren tudi za netočna poročila o svojem delu nadrejenim, pa tudi za neprimerne dejavnosti svojih podrejenih.

O vodovodarju 6 kategorije

Zaposleni, ki ima zadnji, šesti rang, ima številne zelo zapletene in široke pristojnosti.

Katere funkcije so dodeljene temu specialistu? Takoj je treba omeniti, da gre predvsem za preizkus obstoječe opreme. Če je na primer nova oprema ali je pravkar prispela iz popravila, jo mora vodovodar s šesto kategorijo kakovostno preveriti in opraviti vse potrebne raziskave in testiranja. Poleg delavcev z nižjimi kvalifikacijami je za razstavljanje, montažo in popravilo vseh vrst vodovoda, kanalizacije itd. Potreben monter šeste stopnje. Vendar mu v tem primeru delavci s spodnjim položajem že lahko pomagajo. Zadevni specialist mora opravljati številne druge funkcije. Vse pa bo odvisno od kraja dela in navodil oblasti.

Zaposleni s šestim razredom je dolžan dobro poznati pravila glede testiranja opreme in metod teh preskusov - predpisan je opis dela vodovodarja. Dovoljenje za opravljanje določenih funkcij bi morale imeti tudi stanovanjske in komunalne storitve in stanovanja.

O odgovornosti in pravicah vodovodarja 6 kategorije

Zadevni specialist ima enako število pravic kot ostali nižje kvalificirani delavci. Posebej pa velja omeniti pravice v zvezi z oddajo naročil različnim delavcem. Predstavnik šeste kategorije ima veliko širšo avtoriteto na področju dodeljevanja nalog, nalog in misij zaposlenim. Ne pozabite na dejstvo, da ima specialist z najpomembnejšim in najvišjim položajem nekaj avtoritete, zato bodo odnosi z nadrejenimi na povsem drugi ravni.

Kaj pa odgovornost zadevnega specialista? Vsi trenutki, predpisani na to temo v opisu zaposlitve, so zelo podobni prejšnjim, za zaposlene z nižjo uvrstitvijo. Ker pa ima zaposleni najvišji čin, se mu dodeljena odgovornost znatno poveča. Konec koncev vodovodar ne jamči samo zase, temveč tudi za svoje podrejene.