karierno upravljanje

Poklic: Zobozdravnik. Kako postati zobozdravnik?

Kazalo:

Poklic: Zobozdravnik. Kako postati zobozdravnik?

Video: To bo moj poklic - policist 2024, Maj

Video: To bo moj poklic - policist 2024, Maj
Anonim

Poklice, povezane z medicino, so človeštvo vedno zelo zahtevale. Dejansko so ljudje ves čas trpeli in še vedno trpijo za različnimi težavami, ki jih lahko ozdravijo le resnični mojstri svoje obrti. Danes je eden najprestižnejših poklicev zobozdravnik in zobozdravnik. Praviloma mladi odkrijejo željo, da bi v prihodnosti, tudi v otroštvu, postali zdravnik. Danes bomo poskušali ugotoviti, kaj pomeni poklic »zobozdravnika« in katere lastnosti morate imeti, da postanete pravi strokovnjak na tem področju.

Kaj je zobozdravstvo?

Za večino ljudi se zdi, da je zobozdravnik specialist, ki se ukvarja izključno z nadevi, težavami z dlesni itd. Vendar pa je zobozdravstvo precej široko področje znanosti. Ukvarja se s strukturo, funkcijami in zdravljenjem različnih bolezni tako ustne votline kot maksilofacialne regije, ki meji nanjo. V zvezi s tem ta posebnost ne zajema samo zdravljenja zob, ampak vključuje tudi kozmetologijo, plastično kirurgijo in številna druga področja medicine.

Pododdelki za zobozdravstvo

Ker je zobozdravnik večplasten poklic, ga za zdravljenje ustreznega spektra bolezni razdelimo na več glavnih, popolnoma neodvisnih področij. Med njimi so:

- Terapevtska stomatologija. Takšni specialisti zdravijo tako kariozne in nekrozne bolezni zob, kot tudi zobne poškodbe in bolezni ustne sluznice.

- kirurško zobozdravstvo. Zdravniki tega poklica so specializirani za vnetne procese v maksilofacialni regiji, trigeminalne bolezni, odvzem zoba in namestitev vsadkov.

- Parodontologija. Ta industrija je povezana z boleznijo dlesni, nastankom zobnega kamna in zobnih oblog.

- ortodoncija. To področje se ukvarja s popravljanjem okluzije.

- Otroški zobozdravnik. Kot že ime pove, so zdravniki te specializacije vključeni v zdravljenje najmanjših bolnikov.

- Ortopedsko zobozdravstvo. Ta smer je povezana z zobno protetiko, pa tudi z namestitvijo kron.

Katere lastnosti morate imeti, da postanete zobozdravnik?

Danes precej mladih hodi na medicinske inštitute posebej na oddelek za zobozdravstvo zaradi dejstva, da bodo po njihovem mnenju po diplomi deležni dobro plačanega in obetavnega dela. Zobozdravnik, če je seveda pravi mojster na svojem področju, resnično lahko varno računa na dostojen zaslužek, vendar je zmotno prepričanje, da je postati specialist tega poklica lažji kot na primer v kirurgiji, onkologiji ali ginekologiji. Poleg tega bi moral imeti bodoči zobozdravnik naslednje lastnosti:

- dobre ročne spretnosti, pa tudi poslastica pri ravnanju z ljudmi. Navsezadnje se zdravnik ne sme ukvarjati samo z zobozdravstvenim zdravljenjem, temveč tudi komunicirati s svojimi pacienti.

- Ustvarjalnost. Premišljeno je verjeti, da je delo zobozdravnika rutinsko in monotono. Kot v vsakem poslu je tudi tukaj pomembna ustvarjalnost. Konec koncev se včasih zobozdravnik lahko primerja s kiparjem, ki izvaja estetsko obnovo zob, med katero njegove odgovornosti vključujejo ujemanje barve in oblike zoba v skladu z vsemi anatomskimi značilnostmi pacienta.

- Želja po samo izboljšavi. Ker danes medicina ne miruje, vendar se razvija dovolj hitro, da je na tekočem z vsemi novimi izdelki in tehnologijami, mora zobozdravnik nenehno izpopolnjevati svoje veščine. Naivno bi bilo verjeti, da lahko s pridobitvijo diplome zobozdravnika pozabite na študij in se ukvarjate izključno s prakso. Če želite biti pravi specialist, morate redno obiskovati seminarje, konference, preučevati nova dogajanja v zvezi z drogami, opremo itd.

Kontraindikacije za poklic zobozdravnika

Mnogi se sploh ne zavedajo, da nekateri ljudje zaradi svojega zdravja ne morejo delati kot zobozdravniki. Medtem obstajajo medicinske kontraindikacije za ta poklic. Ti vključujejo naslednje:

- Nagnjenost k alergijam. To je posledica dejstva, da se zobozdravnik med svojim delom nenehno srečuje z različnimi kemičnimi spojinami, ki lahko pri alergikih povzročijo hudo reakcijo.

- Prisotnost bolezni hrbtenice. Malo jih ve, da poklic zobozdravnika spada v kategorijo fizično težkih. To je posledica potrebe, da se med občutljivim delom, ki zahteva največjo koncentracijo, dlje časa zadržite v ne tako udobnem položaju.

Kako postati zobozdravnik?

Če se odločite, da vas zobozdravnik kliče, se obrnite na zdravstveni oddelek na ustrezen oddelek (operacija, terapija itd.). Če že imate srednjo zdravstveno izobrazbo, potem lahko študirate na večernem oddelku. Od tretjega letnika začnejo študentje v poliklinikah in bolnišnicah opravljati prakse medicinskih sester. V petem letu bodoči zobozdravniki že opravljajo medicinsko prakso pod nadzorom pravih zdravnikov.

Koliko zaslužijo zobozdravniki?

Veliko prosilcev seveda zanima vprašanje, kakšno plačo lahko pričakujejo po diplomi. Torej, pri nas začetni strokovnjaki prejmejo v povprečju od 15 do 25 tisoč rubljev na mesec. Zobozdravnik z več kot dveletnimi izkušnjami lahko že računa na plačilo 30-50 tisoč. No, pravi profesionalec na svojem področju lahko zasluži nekajkrat več.