karierno upravljanje

Operativni logistik: značilnost posebnosti, dolžnosti in lastnosti specialista

Kazalo:

Operativni logistik: značilnost posebnosti, dolžnosti in lastnosti specialista
Anonim

Danes je logistika ločena panoga in vključuje več povezanih posebnosti. V zadnjem času je organizacija prevoza blaga od dobaviteljev do posrednikov in odjemalcev vključevala oddelke, ki so del proizvodnih ali trgovskih podjetij. Vendar zahtevnost in zahtevnost teh nalog zahtevata veliko posebnega znanja, izkušenj in spretnosti. Zato se vse več podjetnikov raje obrne na strokovnjake, ki so na tem področju dobro seznanjeni.

Logistika in logistika

Logistika je sistem medsebojno povezanih procesov za prevoz, dajanje in shranjevanje zalog, isto ime je eno izmed delov ekonomske znanosti.

Logistik je torej oseba, ki se ukvarja z logistiko. Njegove odgovornosti vključujejo dostavo blaga, njihovo skladiščenje, pa tudi razvoj najbolj donosnih dobavnih shem in transportnih poti. Operativni logistični uradnik je oseba, katere naloga je iskanje kupcev in partnerjev, izračun, analiza razmer na trgu prevoznih storitev ter priprava in izpolnjevanje potrebnih dokumentov.

Kakovost, pravočasnost in stroški postopka dostave so odvisni od njega.

Posebnost "operativna logistika": značilnosti in glavne značilnosti

Z logistiko lahko postanete z vpisom na ustrezno univerzo. Operativna logistika je izjemno obetaven in iskan poklic. Dejavnost tega zaposlenega je v reševanju vprašanj o optimizaciji vseh vrst delovnih procesov (dobava, skladiščenje, distribucija, prevoz in drugo).

Prosilci, ki se osredotočajo na svoje sposobnosti, osebne lastnosti in interesno sfero, izberejo ožjo posebnost zase: prevoz ali logistiko skladišča.

Prometni specialist skrbi za pripravo optimalnih poti, v skladu s katerimi bo potekal prevoz tovora.

Skladiščna logistika vključuje dejavnosti, povezane z organizacijo dela skladišč. To vključuje prejem, pošiljanje, pravilno namestitev in skladiščenje blaga. Sodobna logistika poleg teh posebnosti vsebuje še druge, bolj specifične in ozko usmerjene.

Logistiki se med svojim delom ukvarjajo z naslednjimi predmeti:

  • Materialni tokovi in ​​viri (blago, finance, osebje).
  • Neopredmeteni (informacijski, začasni, storitveni) predmeti.
  • Sistemi distribucije izdelkov
  • Proizvodni in tržni sistemi.
  • Informacijski sistemi za proizvodnjo, dobavo, distribucijo, prevoz in tehnološke procese.

Več podrobnosti o operativni logistiki

Priljubljenost tega poklica je posledica dejstva, da privabljanje kompetentnih strokovnjakov za logistiko podjetjem pomaga prihraniti precej velike količine.

Znižanje stroškov in izdatkov podjetja na najnižje kazalnike ter racionalna in učinkovita razporeditev virov sta glavni funkciji, ki jo izvaja operativna logistika.

Kaj mora strokovnjak znati:

  • Načrtujte in organizirajte logistični postopek.
  • Upravljajte s sistemom procesov, povezanih z nabavo, proizvodnjo in distribucijo.
  • Izboljšati sredstva podjetja, namenjena za upravljanje tokov opredmetenih in neopredmetenih sredstev.
  • Oceniti stopnjo učinkovitosti uporabljenih logističnih sistemov in spremljati operacije, ki se izvajajo na tem področju.

Poleg tega se operativni logist ukvarja z razvojem izboljšanih metod in obrazcev za organizacijo poročanja, usklajuje vzpostavitev zunanjih in notranjih odnosov podjetja, usklajuje dejavnosti svojega oddelka z drugimi oddelki.

Kakovost dobrega logista

Glede na zapletenost in vsestranskost logističnih dejavnosti mora imeti takšen zaposleni impresivno paleto posebnih osebnih in poklicnih lastnosti. Skupaj z osnovno poštenostjo in dobro vero ne more brez:

  • Namenitost in vztrajnost.
  • Stres in odgovornost.
  • Analitične in organizacijske sposobnosti.
  • Sposobnost dela z velikimi količinami informacij.
  • Strateško razmišljanje.
  • Razvite komunikacijske veščine (komunikacija z ljudmi, pogajanja, sklepanje poslov).
  • Poznavanje carinskih postopkov.

Kdo je lahko logist

Logistika je prepoznana kot eno najpomembnejših in perspektivnih področij v bližnji prihodnosti, zato lahko delavci na tem področju računajo na dostojne plače in dobre pogoje za karierni razvoj.

Vendar je glavni pogoj, potreben za uspešne logistične dejavnosti, zanimanje strokovnjaka za svoje delo. Negativnost, neodgovornost in malomarnost so popolnoma nesprejemljivi, ko gre za dobavo velikih količin blaga.

Samo ambiciozni in motivirani mladi, ki želijo v celoti uresničiti svoje sposobnosti in potencial, lahko svoje poklicne dejavnosti povežejo z logistiko. Sodobne izobraževalne ustanove nudijo priložnost za preučevanje takšnih področij logistike, kot so transportna, nabavna, operativna ali skladiščna logistika.